Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ
Θα ξαναεισβάλουμε αν...

"Η επιχείρηση, λέει, θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι προγραμματισμένοι στόχοι"

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τη στιγμή που η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως οι Τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Βόρειο Ιράκ μέχρι να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία, για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

"Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι προγραμματισμένοι στόχοι. Πρέπει να προχωρήσουμε σε εκκαθάριση της περιοχής για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας", τόνισε η Τσιλέρ στην εφημερίδα"Χουριέτ". Ωστόσο, επανέλαβε πως τα τουρκικά στρατεύματα δε θα διστάσουν να εισβάλουν εκ νέου στην περιοχή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η τουρκική αυτή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών της αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ με την τουρκική ηγεσία. Το ταξίδι στην Αγκυρα έχει επίσης στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη της Τσιλέρ στις ΗΠΑ στις 19 Απριλίου.

Ωστόσο, η Βαγδάτη από την πλευρά της, προειδοποίησε χτες την κυβέρνηση της Αγκυρας ότι θέτει σε κίνδυνο τις τουρκοϊρακινές σχέσεις, αν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των Ιρακινών Κούρδων ανταρτών για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ. Ηδη, η Αγκυρα διαπραγματεύεται με τον Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος στο Βόρειο Ιράκ, για την εξεύρεση τρόπων τερματισμού της δράσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος(ΡΚΚ).

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη λιβανέζικη εφημερίδα "Αν Ναχάρ", ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν υποστήριξε πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Αγκυρα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα, όταν ολοκληρωθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Οτσαλάν, απαντώντας γραπτώς στα ερωτήματα της εφημερίδας από το κρησφύγετό του τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση "έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, απ' την οποία δεν μπορεί να βγει εύκολα". Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν έχει υποστεί σοβαρές απώλειες από τις επιχειρήσεις των Τούρκων στρατιωτών και αποκάλυψε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες το ΡΚΚ θα συγκροτήσει κουρδική βουλή στην εξορία. Ομως, επίσημα η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να γίνει αύριο σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με άλλες κουρδικές πηγές στην εφημερίδα. Τέλος, ο ηγέτης του ΡΚΚ διέψευσε ότι το κόμμα του ενισχύεται από τη Συρία ή το Ιράν, λέγοντας συγκεκριμένα ότι "οι δύο αυτές χώρες δεν υποστηρίζουν την Τουρκία, αλλά ούτε και το κόμμα μας".+ΜΒ Εγινε γνωστό ότι το εξόριστο Κουρδικό Κοινοβούλιο θα συνέλθει στις 12 Απρίλη στη Χάγη της Ολλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού κάλεσε χτες την Ολλανδή πρέσβειρα, προκειμένου να ζητήσει από την κυβέρνησή της Ολλανδίας να αποτρέψει τους κούρδους να ιδρύσουν το εξόριστο κοινοβούλιό τους στη Χάγη. Ομως, η Ολλανδή πρέσβειρα Τζέντα Χόρακ δήλωσε στον συνομιλητή της πως ένα τέτοιο κοινοβούλιο δεν μπορεί να εμποδιστεί, εφ' όσον είναι νόμιμο, ενώ, παράλληλα, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να λειτουργήσει το κουρδικό κοινοβούλιο στη Χάγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ