Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Απειλείται νέα γενίκευση των συγκρούσεων

Ολονύχτιες πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Εξανεμίζονται οι ελπίδες για διάσωση της εκεχειρίας

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Στη δίνη του πολέμου μοιάζει να στροβιλίζεται και πάλι για τα καλά η Βοσνία. Η εκεχειρία φαίνεται ότι έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, όσο και αν οι Σέρβοι της Βοσνίας, που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου, υποστήριξαν, μιλώντας στη Δεύτερη Σύνοδο του Σερβικού Πολιτικού Συμβουλίου, ότι η πλειοψηφία του σερβοβοσνιακού λαού θα επιθυμούσε παράταση της εκεχειρίας. Η αισιοδοξία στερεύει καθώς τα πολεμικά μέτωπα αναζωπυρώνονται και οι καταγγελίες για χρηματοδότηση των κροατο - μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ πληθαίνουν. Οι εναέριες ΝΑΤΟικές περιπολίες δεν μπορούν να φέρουν την άνοιξη.

Μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν ολονύκτιες περιπολίες μέχρι χτες τα ξημερώματα πάνω από το Σεράγεβο, μετά από εντολή του Βρετανού διοικητή της Προστατευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, στρατηγού Ρούπερτ Σμιθ. Οπως υποστηρίζεται από το Γενικό Επιτελείο της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι πτήσεις αυτές είχαν προστατευτικό χαρακτήρα μετά τον βομβαρδισμό που έπληξε την Κυριακή το Σεράγεβο. Τέσσερις νεκροί ήταν ο απολογισμός των 3 οβίδων, οι οποίες εικάζεται ότι προέρχονταν από θέσεις των Σερβοβοσνίων.

Τη Δευτέρα τα ξημερώματα, όμως, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στη βόρεια Βοσνία, στην περιοχή της Μαγέβιτσα, ανάμεσα σε μουσουλμανικά κυβερνητικά στρατεύματα και σερβικές δυνάμεις. Το Πάλε επανέλαβε τη θέση του ότι θα αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο της "Ομάδας Επαφής" μόνο ως βάση για έναρξη διαλόγου, ο οποίος θα καταλήξει σε μια νέα συμφωνία, και απέρριψε, κατ' αρχήν, την πρόταση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να αναλάβει νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας γενίκευσης των συγκρούσεων. Και αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό μέσα από την καταγγελία, που έκανε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την καταγγελία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ εισηγήθηκε στη Γερουσία τη χορήγηση 60.000.000.000 δολαρίων για την ενίσχυση της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο κείμενο, ο Αμερικανός συντονιστής για τις ανατολικές χώρες Ραλφ Τζόνσον διαβεβαίωσε τη Γερουσία ότι τα χρήματα αυτά θα φθάσουν στον προορισμό τους μέσα από "μη κυβερνητικές" οργανώσεις, οι οποίες βρίσκονται, ήδη, στην πρώην Γιουγκοσλαβία προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ