Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΛΑΡΙΟ
Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ

ΤΟΚΙΟ. -

Τίποτα ή σχεδόν τίποτα δε φαίνεται να αναχαιτίζει την "ασυγκράτητη" πτωτική τάση του αμερικανικού νομίσματος όσον αφορά την ισοτιμία του με το ιαπωνικό γιεν. Το περασμένο 24ωρο καταρρίφθηκε εκ νέου το κατώτατο μεταπολεμικό ρεκόρ ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του γιεν, καθώς η τιμή πώλησης του πρώτου στις διεθνείς χρηματαγορές κυμάνθηκε μόλις λίγο πάνω από τα 80 γιεν (80,15 γιεν)!

Χαρακτηριστικό του "πανικού" που επικρατούσε χτες το πρωί στις χρηματιστηριακές αγορές του Τόκιο, ήταν η νέα δυναμική επέμβαση της κυβέρνησης, η οποία, προβαίνοντας στη μαζική αγορά δολαρίων, δεσμεύτηκε να λάβει έκτακτα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερτίμησης του ιαπωνικού νομίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου "αποτελεί παράγοντα σοβαρής ανησυχίας" για την κυβέρνησή του και προέτρεψε τις ΗΠΑ να τηρήσουν "σθεναρή στάση στη διαχείριση των συναλλαγματικών διακυμάνσεων".

Ωστόσο, φαίνεται πως οι τελευταίες επεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας απέβησαν ανενεργείς από τις πωλήσεις μεγάλων ποσών δολαρίων από Ιάπωνες εξαγωγείς και τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν πως "είναι θέμα ωρών" η πτώση του δολαρίου κάτω των 80 γιεν, αφού "κανείς, εκτός από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, δεν αγοράζει σήμερα δολάρια"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ