Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Στρατιωτική επέμβαση προ των πυλών;

Παρά τις αντιδράσεις των ανταρτικών δυνάμεων, οι Ευρωπαίοι, υπό τις προτροπές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής ξένων στρατιωτών στο Ανατολικό Ζα'ϊρ, με πρόσχημα τη σωτηρία των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Οι αντάρτες Μπανγιαμουλένγκε, αλλά και αυτοί που πρόσκεινται στη "Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κογκό - Ζαϊρ" δηλώνουν αντίθετοι με το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζαϊρ και προειδοποιούν ότι τα όπλα τους δε θα σιγήσουν, παρά μόνον με την ανατροπή του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σέσε Σέκο! Την ίδια στιγμή, οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τις προτροπές της Γαλλίας και της Σαντάκο Ογκάτα, Υπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναζητούν - απρόθυμα οι περισσότεροι - τρόπους για την αποστολή ξένης στρατιωτικής δύναμης στο Ανατολικό Ζαϊρ... Λίγες ώρες πριν, ο Ρεϊμόντ Κρετιέν, Καναδός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ζαϊρ, είχε εξασφαλίσει την "άδεια" του Μομπούτου Σέσε Σέκο για την πραγματοποίηση της ξένης στρατιωτικής επέμβασης!

"Δεν ξέρω γιατί πρέπει να επέμβουν πάλι οι Γάλλοι για ανθρωπιστικούς σκοπούς" δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους στο Μπουκάβου, ο Λορέντ Καμπίλα, ηγετικό στέλεχος και εκπρόσωπος της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κογκό - Ζαϊρ". "Προτείνουμε όχι Γάλλους ή άλλες δυνάμεις από το εξωτερικό, αλλά στρατιώτες από την περιοχή μας" υπογράμμισε ο Λ. Καμπίλα. Παράλληλα, ο Αντρέ Κισάσε Νγκάντου, διοικητής των ανταρτών που μάχονται τα ζαϊρινά στρατεύματα στα ανατολικά του Ζαϊρ, διαβεβαίωνε - σε τηλεφωνική συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα "Λιμπρ Μπελτζίκ", ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις μάχες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος: η ανατροπή του Ζαϊρινού "Προέδρου", Μομπούτου Σέσε Σέκο. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το καθεστώς της Κινσάσα με οποιοδήποτε κόστος. Το πρόβλημά μας δεν είναι θέμα προσώπων (εννοούσε τον Μομπούτου Σέσε Σέκο) αλλά μιας θέλησης για αλλαγή. Τώρα ελέγχουμε πλήρως την Γκόμα, το Μπουκάβου και την Ουβίρα και θα μπούμε και στην πρωτεύουσα, Κινσάσα, εάν χρειαστεί!".

Ομως, παρά τις αντιδράσεις των ανταρτών, οι υπουργοί Ανάπτυξης των 15 χωρών - μελών της ΕΕ ανακοίνωσαν χτες ότι είναι έτοιμοι (!) να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στο Ανατολικό Ζαϊρ. Εκαναν, μάλιστα, γνωστό ότι η κοινοτική τρόικα (αποτελούμενη από τους υπουργούς των Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Ιταλίας), συνοδευόμενοι από την Ευρωπαία επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια, Εμμα Μπονίνο, θα επισκεφθούν το συντομότερο δυνατόν το Ανατολικό Ζαϊρ. Προς το παρόν, μόνον η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποστολής ξένων στρατευμάτων (δύναμης έως 5.000 στρατιωτών) στο Ανατολικό Ζαϊρ, με το επιχείρημα ότι μόνον έτσι θα δημιουργηθούν "ουδέτερες ζώνες" για την προστασία των προσφύγων. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιφυλάσσονται, εκφράζοντας την προθυμία τους για συμμετοχή σ' αυτή την επέμβαση μόνο με τη μορφή "μιας στρατιωτικής επιμελητείας".

Επίσης, χτες, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, δήλωσε ότι η "ουδέτερη δύναμη" που θα σταλεί από τη διεθνή κοινότητα στο Ανατολικό Ζαϊρ "θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει και να αφοπλίζει ένοπλες πολιτοφυλακές και άλλες ομάδες που δρουν παράνομα στην περιοχή". Πέραν των προτάσεων της Σαντάκο Ογκάτα, χτες, είχαμε και τη συμφωνία ανάμεσα στον Καναδό διπλωμάτη και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Ζαϊρ, Ρεϊμόντ Κρετιέν, και τον Ζαϊρινό "Πρόεδρο", Μομπούτου Σέσε Σέκο. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στη Νότια Γαλλία, ο Μομπούτου έδωσε το"πράσινο φως" για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του. Αλλωστε, δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να αρνηθεί, μιας που τα στρατεύματά του ηττώνται οικτρά από τις ανταρτικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας και ο ίδιος "αντιμετωπίζει"... από τις πολυτελείς εγκαταστάσεις της έπαυλής του στη Νότια Γαλλία τις απανωτές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών που ξεσηκώνονται ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κένγκα Ουά Ντόνγκο. Οι τελευταίες πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, έλεγαν ότι χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν χτες το κτίριο του Κοινοβουλίου και λεηλάτησαν περιουσίες και ιδιοκτησίες οικογενειών που ανήκουν στη φυλή των Τούτσι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ