Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η πείνα είναι ισχυρό πολεμικό όπλο

ΠΑΡΙΣΙ.-

"Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, ώστε οι ανθρωπιστικές και οι ιατρικές οργανώσεις να έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τον εφιάλτη της πείνας, πολύ πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ομως, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται, γιατί η πείνα είναι όπλο στα χέρια των εθνικών ομάδων, των φατριών, των κυβερνήσεων εν καιρώ πολέμου".

Με τη διαπίστωση αυτή, ξεκίνησε την ενημερωτική της εκστρατεία, χτες, η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση "Δράση εναντίον της Πείνας", ενόψει της έναρξης της Συνόδου της Ρώμης για τη Διατροφή που οργανώνεται, στη Ρώμη, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, την επόμενη βδομάδα. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από πείνα, ενώ 30 εκατομμύρια ζουν, πλέον, υπό συνθήκες λιμού.

"Σήμερα, η πείνα χρησιμοποιείται συστηματικά από τις εμπόλεμες πλευρές, με στόχο την πολιτική αναγνώριση, τη λήψη και την υπεξαίρεση ανθρωπιστικής βοήθειας, την επίτευξη της άρσης ενός εμπάργκο ή την εξουδετέρωση ενοχλητικών πληθυσμιακών ομάδων", υποστήριξε η πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Σιλβί Μπρινέλ.

Η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση διαχωρίζει τους λιμούς που πλήττουν σήμερα εκατομμύρια χιλιάδες ανθρώπους σε 3 είδη: Σε αυτούς που προκαλούνται από τον εγκλεισμό μιας πληθυσμιακής ομάδας σε έναν περιορισμένο χώρο, σε αυτούς που προβάλλονται σε μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι έχουν στην πραγματικότητα για να προκαλέσουν τη διεθνή συμπάθεια, και σε αυτούς που αποκρύπτονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

"Ακόμα και αν σήμερα η παγκόσμια αγροτική παραγωγή πολλαπλασιαζόταν επί τρία και πληθυσμός διαιρούνταν διά δύο, θα υπήρχαν ακόμα άνθρωποι που θα πέθαιναν από πείνα. Εδώ και 20 χρόνια, πιστεύαμε ότι οι λιμοί οφείλονται στις φυσικές καταστροφές. Σήμερα, δεν έχουμε ούτε ένα παράδειγμα λιμού που να μην συνδέεται με πολεμική σύρραξη", καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ