Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Οξύνεται πάλι η κατάσταση

Οι αντάρτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν...

ΓΚΟΜΑ.-

Μπροστά σε πλήθος 10.000 Ζαϊρινών που τον επευφημούσαν, ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης των ανταρτών της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ", επανέλαβε στην Γκόμα ότι οι αντάρτες θα διώξουν τα "διεφθαρμένα", όπως είπε, κυβερνητικά στρατεύματα από άλλες ζαϊρινές πόλεις. "Θα φθάσουμε μέχρι την Κινσάσα" προειδοποίησε, ενώ το ίδιο 24ωρο, ο αρχηγός του στρατιωτικού Επιτελείου, Ελούνγκι Μόνγκα, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του γιατί την προηγούμενη βδομάδα είχε αντιταχθεί με δηλώσεις του στην πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο ανατολικό Ζαϊρ.

"Ζήτω η ελευθερία", "Οχι στη Γαλλία που προστατεύει τον Μομπούτου", έγραφαν τα πλακάτ των υποστηρικτών της ανταρτικής "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Ορισμένοι άλλοι κρατούσαν στα χέρια τη σημαία του κόμματος της "Δημοκρατικής Ενωσης για την Κοινωνική Πρόοδο", παράταξη του πρώην πρωθυπουργού, Ετιέν Τσισεκέντι. Ολοι τους φώναζαν δυνατά "Ουχούρου", που στα σουαχίλι σημαίνει "ελευθερία".

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Λόρεντ Καμπίλα υποσχέθηκε ότι οι αντάρτες θα κάνουν το παν για να φθάσουν μέχρι τη ζαϊρινή πρωτεύουσα Κινσάσα και ο Αντρέ Κασάσε, στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών, προχώρησε σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι οι επόμενοι στόχοι της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" θα είναι οι πόλεις Κίντο, Κισανγκάνι και Ουλικάλε. Μάλιστα, ο Κασάσε απευθυνόμενους στο συγκεντρωμένο πλήθος κάλεσε τις κοινότητες των τριών παραπάνω πόλεων να οργανώσουν ομάδες αυτοάμυνας και να ενημερώνουν τους αντάρτες για τις θέσεις του Ζαϊρινού στρατού ή των εξτρεμιστών Ρουαντέζων Χούτου.

Αγνοείται η τύχη 500.000 προσφύγων

Μισό εκατομμύριο πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν στη Ρουάντα, αλλά 500.000 άλλοι εξακολουθούν να περιπλανώνται στις αφιλόξενες περιοχές της μεθορίου Ζαϊρ - Ρουάντας - Ουγκάντας χωρίς τροφή, πόσιμο νερό και χωρίς καμία επαφή με τις ξένες οργανώσεις αρωγής. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πίτερ Κέσλερ, ανακοίνωσε τα παραπάνω αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση των προσφύγων που έχουν "ξεχαστεί" στην πόλη Μπουκάβου (νότια της λίμνης Κίβου). Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ στο θέμα της αποστολής ξένων πολυεθνικών δυνάμεων στο Ζαϊρ.

Δύο ομάδες της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ" που διέσχισαν χτες τα σύνορα προς την Γκόμα, επιβεβαίωσαν ότι τα στρατόπεδα προσφύγων της Μανάγκα και του Λακβέρ ήταν εγκαταλειμμένα. Επισήμαναν ότι οι συνθήκες στην Γκόμα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, μιας που δεν υπάρχει πλέον νερό και ηλεκτρικό στην πόλη. Στην επιστροφή τους στο Γκισένγι (Ρουάντα) τα μέλη της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ" ανέφεραν ότι η ροή των επαναπατρισθέντων προσφύγων είχε μειωθεί από 200 πρόσφυγες ανά λεπτό σε περίπου 25 ανά λεπτό.

Μία από τις δραματικότερες συνέπειες της μαζικής εξόδου των προσφύγων είναι το φαινόμενο των "ασυνόδευτων παιδιών", δηλαδή, των ανήλικων που χάνουν τις οικογένειές τους. Αξιωματούχοι της "Γιούνισεφ" αναφέρουν ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Ρουάντα από τα στρατόπεδα του βόρειου Κίβου βρέθηκαν πάνω από 1.700 περιπτώσεις "ασυνόδευτων παιδιών". Εκπρόσωποι της Οργάνωσης υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση της υγείας των παιδιών 3 - 8 χρόνων είναι επιδεινωμένη εξαιτίας του υποσιτισμού, της κακουχίας και της πολυήμερης οδοιπορίας.

Η "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ" κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα προγράμματά της στη Ρουάντα και το Ζαϊρ. Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει λογαριασμός στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ με αριθμό: 505003 - 02.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ