Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΤΟΥΝΕΛ
Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας, καταγγέλλουν οι παθόντες

ΠΑΡΙΣΙ .-

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στον υπόγειο σιδηρόδρομο που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία. Τόσο ο γαλλικός όσο και ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην υπόγεια σήραγγα της Μάγχης είναι ανεπαρκή και ζητούν από την εταιρία "Γιουροτούνελ" να αναλάβει τις ευθύνες της υπογραμμίζοντας ότι αν η φωτιά είχε ξεσπάσει σε επιβατική αμαξοστοιχία (και όχι σε εμπορική, όπως συνέβη) οι συνέπειες θα ήταν τραγικές και ανυπολόγιστες.

Σε μήκος μεγαλύτερο των 600 μέτρων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν τη Γαλλία με τη Βρετανία μέσα από την υπόγεια σήραγγα της Μάγχης. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της εταιρίας "Γιουροτούνελ", που είναι κοινοπραξία των γαλλικών, βρετανικών και βελγικών σιδηροδρόμων, ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτούργησαν άψογα, τα ερωτήματα για την πυρκαγιά της Δευτέρας παραμένουν αναπάντητα.

Ανώνυμες πηγές υποστηρίζουν ότι ένα από τα φορτηγά που μετέφερε η αμαξοστοιχία είχε τυλιχτεί στις φλόγες πριν καν ξεκινήσει το δρομολόγιο, όμως, κανένας από τους υπαλλήλους της εταιρίας δεν ενημέρωσε τους υπευθύνους ενώ κανένα σύστημα ασφαλείας στο εν λόγω μεταγωγικό βαγόνι δε λειτούργησε. Οι 31 οδηγοί φορτηγών, που εγκλωβίστηκαν μέσα στη φλεγόμενη αμαξοστοιχία, δηλώνουν αποφασισμένοι να υποβάλουν μηνύσεις στη διεύθυνση της εταιρίας και καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχαν αναπνευστικές συσκευές και αυτόματοι πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα να μείνουν επί αρκετά λεπτά στο πάτωμα με βρεγμένα μαντίλια στο πρόσωπο γιατί το βαγόνι τους γέμισε καπνούς, αν και κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται απίθανο από τους υπευθύνους. Επιπλέον, παραμένει άγνωστο γιατί η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε στο 17ο χιλιόμετρο της διαδρομής, όταν έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε να επισπεύσει την άφιξή της στη Βρετανία. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι τεράστιοι ανεμιστήρες της σήραγγας, που ελέγχουν τον εξαερισμό του τούνελ, δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τον καπνό.

Πάντως, η εταιρία "Γιουροτούνελ" επιμένει ότι όλα τα έκτακτα μέτρα λειτούργησαν κανονικά και ότι τα δρομολόγια της αμαξοστοιχίας θα επαναληφθούν μετά το πέρας του Σαββατοκύριακου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ