Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμαρτύρεται ο Αραφάτ, αμετακίνητος ο Νετανιάχου

Την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας σε εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισκεπτόμενος τα αυτόνομα εδάφη, καταδίκαζε ως παράνομη κάθε ενέργεια για επέκταση των ισραηλινών οικισμών και μιλούσε για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως τη, εκ νέου, διεύρυνση εβραϊκών οικισμών, ενώ συγχρόνως προχώρησε στη σύλληψη, τουλάχιστον, 17 υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση "Τζιχάντ".

Αναρίθμητες είναι οι παραβιάσεις των ισραηλινο-παλαιστινιακών οικονομικών συμφωνιών εκ μέρους του Ισραήλ, υποστήριξε για άλλη μια φορά, χτες, ο Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπενθύμισε ότι από το Φλεβάρη οι αυτόνομες περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες, γεγονός που στοιχίζει στην παλαιστινιακή οικονομία περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια μείον καθημερινά. Καταλήγοντας, ο Αραφάτ απηύθυνε έκκληση για άμεση διπλωματική και οικονομική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι οι υπάρχουσες οικονομικές συμφωνίες στηρίζονται σε δύο αρχές, που, ήδη, παραβιάζονται: Στη διατήρηση της παλαιστινιακής εργατικής δύναμης στο εσωτερικό του Ισραήλ, που αριθμεί 90.000 εργαζόμενους, και στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε προς την ισραηλινή κυβέρνηση, αυτή τη φορά, ο Κλάους Χάενσχ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε, χτες, συνάντηση με τους Παλαιστινίους βουλευτές στη Ραμάλα. Ο Χάενσχ ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διακόψει άμεσα τις εργασίες για επέκταση των εβραϊκών οικισμών, χαρακτηρίζοντάς τους παράνομους, ενώ δήλωσε ότι μοναδική λύση για την ηρεμία στην περιοχή, έστω και αν είναι μακροπρόθεσμη, είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αμετάβλητες οι ισραηλινές θέσεις

Η διπλωματική πίεση υπό τις προαναφερθείσες μορφές, όμως, δε φαίνεται να πτοεί την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου ανακοίνωσε, χτες, ότι η διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του πληθυσμού στους οικισμούς μεταβάλλει σε μονόδρομο την επέκτασή τους. Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν, τουλάχιστον, 17 άτομα στη Χεβρώνα. Ολοι οι συλληφθέντες φέρονται να είναι μέλη της παλαιστινιακής ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Τζιχάντ". Οι συλλήψεις ανέβασαν, ακόμα περισσότερο, το θερμόμετρο της έντασης στην πόλη, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει επιτευχθεί πρόοδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ