Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επαφές εν μέσω ατμόσφαιρας αδιεξόδου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ . -

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, για να εξετάσουν πιθανές λύσεις στα προβλήματα της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ τους, τα οποία φαίνεται ότι έχουν διογκωθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό.Χτες, μια μόλις μέρα πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης, η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή προχώρησε στη σύλληψη 90 ατόμων, που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Οι 72 από τους συλληφθέντες είναι μέλη της, αντιτιθέμενης στην ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία, οργάνωσης "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", του οποίου άλλα 45 μέλη είχαν συλληφθεί από την παλαιστινιακή αστυνομία την Τρίτη. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι μέλη των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ".

Εντούτοις, η παραδειγματική αυτή διαγωγή της παλαιστινιακής αυτόνομης αρχής, η οποία φαίνεται ότι προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ικανοποιήσει τις έντονες ισραηλινές πιέσεις για πάταξη της "φανατικής ισλαμικής τρομοκρατίας", δε μοιάζει να αποδίδει, τουλάχιστον, όσον αφορά το διπλωματικό τομέα. Ακαρπες έληξαν, χτες, οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο για την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας και τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στα αυτόνομα εδάφη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Σάεμπ Ερακάτ, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τις συνομιλίες αυτές "πλήρως αποτυχημένες".

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Αχράμ", σχολιάζει για πρώτη φορά επίσημα την κατεύθυνση της ισραηλινής κυβέρνησης να διαχωρίσει πλήρως το ισραηλινό έδαφος από τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Ο Αραφάτ τονίζει ότι αν η ισραηλινή πρόταση τίθεται ως ίδρυση ελευθέρου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να δεχτεί ακόμα και την απώλεια των χιλιάδων θέσεων εργασίας που το Ισραήλ προσφέρει σε Παλαιστινίους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, όμως, επανέλαβε τη θέση της Αυτόνομης Αρχής ότι, αν το ισραηλινό αυτό μέτρο λήφθηκε για λόγους προστασίας, τότε αποτελεί, σαφώς, παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης Ράμπιν - Αραφάτ κύλησε και η χτεσινή άφιξη στην περιοχή της ευρωπαϊκής "τρόικας". Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, συνοδευόμενος από τον Ισπανό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μαρίν, και από το γραμματέα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χανς Φον Πλετς, συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάραα και τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ Αλ Ασαντ, στη Δαμασκό, όπου ήταν και ο πρώτος σταθμός της ολιγοήμερης περιοδείας τους. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα μεταβούν στο Ισραήλ, στη Γάζα και στο Λίβανο, φέρνοντας σε πέρας μια πρωτοβουλία, που παίρνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην υπέρβαση του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ