Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Τα πολλά πρόσωπα του θανάτου...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, υπάρχουν σήμερα στη Ρωσία 6.000 εγκληματικές συμμορίες με περίπου 50.000 ενεργά μέλη. Γύρω στις 900 συμμορίες έχουν πεδίο δράσης σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ, παράλληλα, πολύ γρήγορα δημιουργούν επαφές με άλλες διεθνείς συμμορίες. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε σεμινάριο που έγινε στο Λένινγκραντ απ' τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Αρκάντι Κρομάγιεφ.

Στο μεταξύ, το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει μια μελέτη που έγινε απ' το πανεπιστήμιο του Τάρτου στην Εσθονία. Η έρευνα επισημαίνει ότι η θνησιμότητα στην Εσθονία ανέβηκε κατακόρυφα. Οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν την περίοδο 1988 - 1993 στους Εσθονούς άνδρες από 40 σε 80 ανά 100.000 κατοίκους. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το 1900 και το υψηλότερο σήμερα στην Ευρώπη. Οι αιτίες που αναφέρονται στην έρευνα είναι η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Εσθονία.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, υποστηρίζει ο ψυχίατρος Αρνο Ανταμσο, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, έγινε μια καμπάνια στην πρώην Σοβιετική Ενωση ενάντια στο αλκοόλ και μειώθηκαν οι αυτοκτονίες στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Μετά τον αποχωρισμό της και την επικράτηση του καπιταλισμού, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Οχι μόνο οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, αλλά και άλλες παθήσεις, όπως οι καρδιακές, αυξήθηκαν στις μικρές ηλικίες μέχρι και 30 χρόνων.

Οι δολοφονίες και οι αυτοκτονίες σήμερα βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην Εσθονία σαν αίτια θανάτου μετά τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ