Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Δυσοίωνες προοπτικές για τη συνάντηση

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .-

"Χλωμές" διαφαίνονται οι προοπτικές διεξαγωγής μιας διάσκεψης κορυφής με θέμα την αποτελμάτωση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην οποία επρόκειτο να πάρουν μέρος τόσο οι ηγέτες της Κροατίας, της Βοσνίας και της Νέας Γιουγκοσλαβίας, όσο και εκπρόσωποι των χωρών που αποτελούν την Ομάδα Επαφής.

Η πρόταση αυτή, που κατατέθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Παρά τις "αγαθές" προθέσεις των Ευρωπαίων, η εφαρμογή της πρότασης φαίνεται αρκετά δύσκολη. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της χώρας του, Φράνιο Τούτζμαν, θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση, αρκεί να έχουν, ήδη, αναγνωριστεί από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία η Κροατία και η Βοσνία. Την ίδια, περίπου, τοποθέτηση έκανε και ο μουσουλμάνος Πρόεδρος της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς.

Η προϋπόθεση αυτή, όμως, δε βρίσκει σύμφωνους τους Σέρβους και θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο να αποδεχτεί ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος υπήρξε λακωνικός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης εκ μέρους του Βελιγραδίου, το οποίο δεν πείθεται από τα ευρωπαϊκά επιχειρήματα. Μάλιστα, ο Γιοβάνοβιτς υπενθύμισε ότι η πρόωρη αναγνώριση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ως ανεξαρτήτου κράτους, ήταν που οδήγησε "αυτήν την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία στην άβυσσο του πολέμου, συνεπώς μια νέα πρώιμη αναγνώριση θα δημιουργήσει νέο χάος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ