Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνωμοσία βομβών;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν βόμβα μεγάλης ισχύος, χτες, που είχε τοποθετηθεί έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Νιούρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, τη δεύτερη βόμβα μετά την κατάπαυση του πυρός του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) πριν περίπου πέντε μήνες.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας, ενώ προτεστάντες πολιτικοί κατηγόρησαν τον ΙΡΑ για την ενέργεια αυτή.

Πάντως, ο ΙΡΑ διέψευσε χτες τις κατηγορίες αυτές και σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από ραδιοσταθμό του Δουβλίνου, αναφέρεται ότι καμία από τις μονάδες του δεν έχει αναμειχθεί στο επεισόδιο αυτό.

Λίγο νωρίτερα, το "Σιν Φέιν", πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, ανακοίνωσε ότι αμφιβάλλει, εάν πίσω από την τοποθέτηση της ισχυρής βόμβας κρύβεται ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός.

"Το Σιν Φέιν πιστεύει ότι, πίσω από την ενέργεια αυτή, δε βρίσκεται ο ΙΡΑ", ανέφερε ο ηγέτης του Σιν Φέιν για τη Βόρεια Ιρλανδία Μίτσελ Μακλάφλιν και πρόσθεσε ότι "όποιος τοποθέτησε τη βόμβα δεν έχει καμιά σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία και, φυσικά, δε θέλει να επιτύχει (η διαδικασία)".

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών Ενωτικών του Ανατολικού Μπέλφαστ, Πίτερ Ρόμπινσον αμέσως κατηγόρησε τον ΙΡΑ.

"Είναι μια απειλή του ΙΡΑ, ώστε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση πως αν δεν κάνει παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη βία", υποστήριξε ο Ρόμπινσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ