Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι ανθρακωρύχοι απεργούν

Πάνω από 500.000 άτομα συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα τους με αίτημα την πληρωμή των μισθών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ενα εκατομμύριο τόνοι άνθρακα έμειναν χτες στις υπόγειες στοές πολλών ανθρακωρυχείων της Ρωσίας. Το 80% των ανθρακωρυχείων και επιχειρήσεων επεξεργασίας άνθρακα (226 ανθρακωρυχεία) της χώρας, το 90% των εργαζομένων, πάνω δηλαδή από 500.000 άτομα, συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα τους με αίτημα την πληρωμή των μισθών που χρωστάει η κυβέρνηση (περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια), καθώς και τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τομέα αυτού. Τα συνδικάτα προειδοποιούν πως αν αυτή η απεργία τους αγνοηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση, τότε, την 1 Μάρτη, θα ξεκινήσουν απεργία διαρκείας με επιπλέον αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες προεδρικές εκλογές. Με το αίτημα αυτό, ήδη κατέβηκαν σε απεργία 3 ανθρακωρυχεία της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας, τα περισσότερα από τα 26 ανθρακωρυχεία του Ροστόβ, που απεργούν για δεύτερη βδομάδα, και ορισμένα ανθρακωρυχεία της περιοχής Κέμεροβο. Ετσι, για παράδειγμα, οι εργάτες του ανθρακωρυχείου "Γιούζναγια" της πόλης Μπερεζόβσκι (Κέμεροβο) υποστήριξαν ομόφωνα το ψήφισμα που πρότεινε στη συνέλευση το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" για τη σύγκληση πανρωσικού συνεδρίου των απεργιακών επιτροπών στις αρχές του Μάρτη και την προετοιμασία γενικής πολιτικής απεργίας.

Ο πρόεδρος του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Ανπίλοφ, που πρόσφατα επέστρεψε από περιοδεία στην περιοχή Κουζμπάς, δήλωσε στο "Ρ" ότι αντιπροσωπείες του κινήματος αυτού περιόδευσαν χτες στα κεντρικά σημεία των απεργιακών κινητοποιήσεων - Βορκουτά, Κουζμπάς, Ροστόβ και ευρύτερη περιοχή της Μόσχας.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να αποτρέψει την αύξηση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Η σχετική κυβερνητική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να μελετήσει το όλο πρόβλημα, ανακοίνωσε πως προγραμματίζει τη χρηματοδότηση του τομέα εξόρυξης άνθρακα στο πρώτο τρίμηνο του 1995 ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ