Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Χλιαρή" συνάντηση

Ράμπιν και Αραφάτ "τα είπαν" για 2 ώρες, χτες το μεσημέρι, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Για μια μέρα αργότερα αναβλήθηκε η συνάντηση Αραφάτ και Ράμπιν, που θα γινόταν, κανονικά, την Τετάρτη.

Ετσι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκαν για 2 ώρες, χτες το μεσημέρι, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ. Οπως έγραφε χτες η ισραηλινή εφημερίδα "Νταβάρ", ο Γιτζάκ Ράμπιν ήταν αποφασισμένος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής για να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες και να διασκεδάσει την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, μετά τις τελευταίες του αποφάσεις.

Ετσι, σύμφωνα με την "Νταβάρ", ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα δεσμευόταν ενώπιον του Αραφάτ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση των υπαρχόντων εβραϊκών οικισμών. Στη συνέχεια οι 2 αξιωματούχοι αναμενόταν να συζητήσουν και για το θέμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά αυτό το θέμα, ο Ράμπιν επρόκειτο να προτείνει στον Αραφάτ να ξεκινήσει η αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών πρώτα από τις πόλεις που θεωρούνται ήρεμες, όπως η Βηθλεέμ. Σε πόλεις, όπως η Χεβρώνα, όπου έχουν γίνει, κατά καιρούς, διάφορα επεισόδια, προτείνεται τα ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν λίγο παραπάνω.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ράμπιν, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας, δήλωσε ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, για να διαβεβαιώσει τον Γιάσερ Αραφάτ ότι δεν επίκειται θέμα οικοδόμησης ή επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Ο Γιτζάκ Ράμπιν επανέφερε στο προσκήνιο και το πρόβλημα που αποτελούν για τις ισραηλινές αρχές οι οργανώσεις των φανατικών Παλαιστινίων μουσουλμάνων και επανέλαβε στον Γιάσερ Αραφάτ ότι έχει την απαίτηση από αυτόν να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τον "τρομοκρατικό" κίνδυνο. Οσο για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, μετά το πέρας της συνάντησης, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε: "Είμαι κάτι ενδιάμεσα στο ευχαριστημένος και δυσαρεστημένος".

Στο μεταξύ, χτες το πρωί 5 Παλαιστίνιοι αντάρτες σκοτώθηκαν και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, που έγιναν στην περιοχή Ραμπ ατ - Τλατίν στα σύνορα της ισραηλινής ζώνης κατοχής στο Νότιο Λίβανο. Η φιλοϊσραηλινή νοτιολιβανική πολιτοφυλακή ανακοίνωσε ότι οι 5 νεκροί αντάρτες ανήκαν στη φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολά" και, σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, τα επεισόδια άρχισαν, όταν τα μέλη της"Χεζμπολά" εισέβαλαν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ