Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι "νονοί" φέρνουν δώρα

Ακόμη και η διαβόητη (και σεισμόπληκτη, αφού είχε το αρχηγείο της στο Κόμπε) εγκληματική οργάνωση "Γιαμαγκούσι - Γκούμι" δεν έμεινε ασυγκίνητη και άρχισε χτες να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς!

ΤΟΚΙΟ. -

"Η καταστροφή ξεπερνάει τη φαντασία οποιουδήποτε ανθρώπου", δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τομίιτσι Μουραγιάμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κατεστραμμένο Κόμπε, καλώντας όλους "να εργαστούν συλλογικά για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των σεισμοπαθών". Στην έκκληση του πρωθυπουργού Μουραγιάμα δεν έμεινε κανείς ασυγκίνητος. Ούτε ακόμη και η διαβόητη (και σεισμόπληκτη, αφού είχε το αρχηγείο της στο Κόμπε) εγκληματική οργάνωση "Γιαμαγκούσι - Γκούμι", η οποία άρχισε χτες να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς!

Μέλη της συμμορίας άρχισαν να μοιράζουν από το περασμένο 24ωρο δωρεάν ψωμί, μακαρόνια, πόσιμο νερό, καθώς πάνες και γάλα σκόνη για τα βρέφη, έξω από το κτίριο που στεγάζεται το περιβόητο αρχηγείο των μαφιόζων και το οποίο υπέστη ελάχιστες υλικές ζημιές. "Το ότι συμπαραστέκονται και κάνουν τη δουλιά που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, σε μία πολύ δύσκολη και έκτακτη κατάσταση, απλά δείχνει ότι διαθέτουν ανθρωπιά και αίσθηση του καθήκοντος", είπε χαρακτηριστικά μία 40χρονη γυναίκα για την - τουλάχιστον εντυπωσιακή - αντίδραση των γκάγκστερ μετά το φονικό Εγκέλαδο της περασμένης Τρίτης.

Και ενώ ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς (οι χτεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν 4.030 πτώματα και 16.200 τραυματίες) και οι στοιχειώδεις επισκευές σε κατεστραμμένα κτίρια καθυστερούν, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, παρά το γεγονός αυτό και το χάος που έφερε ο σεισμός, δεν έχει εκδηλωθεί ούτε ένα κρούσμα λεηλασίας! (Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί στους περσινούς σεισμούς, που είχαν πλήξει την πολιτεία της Καλιφόρνια...). Πάντως, χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων - μεταξύ των οποίων και 6.000 Γιαπωνέζοι στρατιώτες - δίνουν απεγνωσμένη μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση περίπου 880 ατόμων, των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνεται από τις πολλές και μικρής έντασης μετασεισμικές δονήσεις, που εξακολουθούν να ταράζουν το Κόμπε, αλλά και τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένα σημεία της πόλης. Χτες τυλίχτηκε στις φλόγες η πυκνοκατοικημένη εμπορική περιοχή "Σανομίγια", στο κέντρο του Κόμπε, η οποία κατασβέστηκε ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες αρκετών ωρών.

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να συλλέγονται όλα τα στοιχεία για την εκτίμηση των υλικών καταστροφών. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 30.000.000.000 δολάρια...

  • Οι κάτοικοι της κολομβιανής πρωτεύουσας ένιωσαν για λίγο τον πανικό των κατοίκων του Κόμπε από το σεισμό έντασης 6,9 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, προκαλώντας το θάνατο ενός ατόμου, διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και υλικές ζημιές σε αρκετά κτίρια. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές όχι μόνο στην Μπογκοτά, αλλά και σε άλλες πόλεις της Κολομβίας (ιδιαίτερα στην πόλη Μπουκαραμάνγκα).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ