Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προχωράει η συγχώνευση ΚΟΔΗΣΟ - ΒΑΣΓΚ

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Μάρτη εγκρίθηκαν, σε δύο χωριστά συνέδρια του πρώην Αριστερού Κόμματος - Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) και της Εναλλακτικής Εκλογικής για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG = ΒΑΣΓΚ), με πλειοψηφία, τα ντοκουμέντα (Πρόγραμμα, Καταστατικό και η συγχώνευσή τους) και η ίδρυση στις 16 Ιούνη ενός ενιαίου κόμματος με τον τίτλο «Η Αριστερά». Προηγούμενα και ως τις 18 Μάη θα πραγματοποιηθεί προκαταρκτική ψηφοφορία της βάσης των δύο κομματικών σχηματισμών για την έγκριση της απόφασης των δυο συνεδρίων.

Οπως είναι γνωστό στο πρώην ΚΟΔΗΣΟ υπάρχουν διάφοροι σχηματισμοί, όπως η Κομμουνιστική Πλατφόρμα, το Μαρξιστικό Φόρουμ και η Ομάδα Διαλόγου, που τόσο στο βασικό στόχο, όσο και στην εκτίμηση της ιστορίας του σοσιαλισμού δε συμφωνούν με την κομματική ηγεσία. Ωστόσο, από τα ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου διαπιστώνεται ότι το συνέδριο αυτού του κόμματος λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Κάπως διαφορετικά έγιναν τα πράγματα στο Συνέδριο της ΒΑΣΓΚ. Ενώ στο Αριστερό Κόμμα - ΚΟΔΗΣΟ η σκηνοθεσία λειτούργησε συνηθισμένα ανεμπόδιστα και η συγχώνευση ευλογήθηκε χωρίς αντίθετες ψήφους, με τέσσερις λευκές, στη ΒΑΣΓΚ απειλήθηκαν θορυβώδεις σκηνές... επειδή δεν είχαν γίνει αποδεκτά από το αδελφό κόμμα δύο αιτήματα της ΒΑΣΓΚ... Τελικά όμως οι αντιπρόσωποι άλλαξαν γνώμη, μετά από ομιλία των (ηγετικών στελεχών) Κλάους Ερνστ και Οσκαρ Λαφοντέν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ»: «Ο Λαφοντέν διέλυσε κάθε αμφιβολία για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων. Ζήτησε προσανατολισμό σε μαζικές πολιτικές απεργίες, γιατί όπως είπε "αλλιώς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η Δημοκρατία. Εχει αποδειχτεί ότι το Μπούντεσταγκ (Βουλή) παίρνει κατά κανόνα αποφάσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων, που απορρίπτονται τουλάχιστον από τα δύο τρίτα του λαού"».

«Αριστερά» του SPD

Στο ερώτημα, τι είδους αριστερό κόμμα θα είναι η ιδρυόμενη «Αριστερά» δεν έχουν δώσει απάντηση τα έως τώρα δημοσιευμένα ντοκουμέντα και οι ομιλίες των κορυφαίων κομματικών στελεχών. Και στα δύο συνέδρια του Ντόρτμουντ δεν έγινε από αυτούς καμία αναφορά στο σοσιαλισμό, καμία ανατροπή του ιμπεριαλιστικού καθεστώτος, αλλά υποδείξεις για «μεταρρυθμίσεις» μέσα στον καπιταλισμό. Είναι εξάλλου γνωστή η καταδίκη της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας σαν «σταλινική δικτατορία» και οι συνεχείς «συγνώμες», για τα «σταλινικά εγκλήματα», προς τα κυβερνητικά κόμματα. Ο Λαφοντέν τάσσεται υπέρ ενός SPD της εποχής του Βίλι Μπραντ και τόσο αυτός όσο η ηγεσία του πρώην ΚΟΔΗΣΟ είναι κατά της οικονομίας που βασίζεται στη σκέψη του Καρλ Μαρξ και υπέρ του Αγγλου Τζον Κέινς. Το νέο κόμμα θα πάει να καλύψει υποτίθεται τον πολιτικό χώρο «αριστερά» από το SPD.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ