Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το γερμανικό ΚΚ (DKP) για τις εκλογές

Η Κομματική Διεύθυνση (ΚΕ) του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε απόφασή της για τις εκλογές τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι υποστηρίζει «τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας αριστερής εκλογικής συμμαχίας, τη συγκέντρωση και συναρμογή όλων των αριστερών δυνάμεων». Υπογραμμίζει πάντως ότι το DKP δρα για τη δημιουργία μιας εκλογικής συμμαχίας «που ξεπερνά το ΚΟΔΗΣΟ και το ΒΑΣΓΚ και περιλαμβάνει αντιπροσώπους και άλλων οργανώσεων - συμπεριλαμβανομένου και του DKP - κοινωνικών κινημάτων και ξεχωριστών προσωπικοτήτων».

Σαν πολιτικοί στόχοι του αγώνα καθορίζονται στην απόφαση:

- Καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας - ιδιαίτερα της ανεργίας της νεολαίας - και της κοινωνικής ληστείας. Κατάργηση (των νόμων), Χαρτζ IV και της Ατζέντας 2010.

- Αντίσταση κατά της πολιτικής του πολέμου.

- Συνεπής καταπολέμηση του νεοφασισμού, της εχθρότητας κατά των ξένων και του ρατσισμού. Αντίσταση κατά της μείωσης της δημοκρατίας.

Το πολιτικό αυτονόητο μιας αριστερής εκλογικής συμμαχίας πρέπει να είναι μια συνεπής αντιπολιτευτική δύναμη που δε θα συμμετέχει ούτε σαν συνδυασμός (σ.σ. κυβερνητικός) ούτε από την έδρα της αντιπολίτευσης σε νεοφιλελεύθερα σχέδια και θα προσανατολίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και την υποστήριξη εξωκοινοβουλευτικών κινημάτων.

Ξεκινώντας με αυτές τις προϋποθέσεις η Διεύθυνση του κόμματος αποφασίζει να καλέσει στην ψήφιση μιας αριστερής εκλογικής συμμαχίας, να μην εκθέσει στα κρατίδια δικά του εκλογικά ψηφοδέλτια, σε ανταγωνισμό στην εκλογική συμμαχία και στις συνομιλίες με το ΚΟΔΗΣΟ και το ΒΑΣΓΚ, να γίνουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν σε εκλογές των κρατιδίων και των δήμων και κοινοτήτων και υποψήφιοι από τις γραμμές του DKP. (Η περίληψη της απόφασης δημοσιεύεται στο «Μπερλίνερ Ανστός» (Ιούλης - Αύγουστος) - μηνιαία εφημερίδα του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), της οργάνωσης του Βερολίνου).

Διατύπωση ερωτημάτων και αμφιβολιών

Στο κύριο άρθρο αυτού του οργάνου διατυπώνονται ωστόσο ορισμένα ερωτήματα και αμφιβολίες για τους πολιτικούς στόχους του Αριστερού Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:

«Το ΚΟΔΗΣΟ, που αρνείται την κληρονομιά του από τη ΓΛΔ, αλλά τρέφεται από ένα εκλογικό δυναμικό που έχει τη σφραγίδα των σοσιαλιστικών συνθηκών, έχει αποδείξει την απροθυμία και την ανικανότητα του σχηματισμού κοινωνικής αντίστασης. Ο (σ.σ. κυβερνητικός) συνασπισμός (σ.σ. στο κρατίδιο) του Βερολίνου με το SPD και που ανταποκρίνεται απεριόριστα στους στόχους όλου του κόμματος έχει πραγματικά παρεκκλίνει αυτό το κόμμα από τον κύκλο των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, όπου όμως η στάση της ηγεσίας δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξισώνεται με τις θέσεις των μελών, πράγμα που απέδειξαν οι διαδηλώσεις της κάθε Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις, με τις οποίες το ΚΟΔΗΣΟ εξαγόρασε από το SPD την εκτίμηση για το συνασπισμό (σ.σ. την κυβερνητική συνεργασία στο Βερολίνο), η συνεχής δημαγωγία του ΚΟΔΗΣΟ για την αποφυγή του ακόμα χειρότερου (σ.σ. της ανόδου στην κυβέρνηση της χριστιανοδημοκρατίας) και τα άνοστα τεχνάσματα για τους κακούς νόμους που γίνονται από την Ομοσπονδία (σ.σ. την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Σρέντερ), αυτή η διπλοπροσωπία να περιέρχονται με πλακάτ κατά του Χαρτζ IV και ταυτόχρονα να συνδιαχειρίζονται τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του νόμου - πείνας, κάνουν το ΚΟΔΗΣΟ, την ηγεσία του, αναξιόπιστα στις δυνάμεις που είναι υπέρ της αντίστασης... Πρόκειται για τον καθορισμό αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και τις επείγουσες ανάγκες των εργατών, των υπαλλήλων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων κλπ. Δεν είναι η επαιτεία για μια θέση στη λίστα αυτό που φέρνει πολιτικό αποτέλεσμα στο DKP, αλλά η διαρκής επιθετική πολιτική εργασία αυτό που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνεργασία με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις και το ξεδίπλωμα της μαζικής επιρροής του κόμματος, χωρίς την οποία σ' αυτή την κοινωνία δε θα κινηθεί τίποτα προς το θετικό». Το άρθρο υπογράφεται από τον Χανς - Γκίντερ Σαλκίεβιτς.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ