Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ - ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
«O κακός τους ο καιρός»...

Δορυφορική φωτογραφία της περιοχής της Κοΐμπρα. Το τοπία σεληνιακό

Associated Press

Δορυφορική φωτογραφία της περιοχής της Κοΐμπρα. Το τοπία σεληνιακό
ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΜΑΪΑΜΙ - ΠΟΛΗ του ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η αναμέτρηση του «πολιτισμένου δυτικού κόσμου» με τη φύση συνεχίζεται σε διάφορα σημεία του βορείου ημισφαιρίου αν και για τη γηραιά ήπειρο, τα χειρότερα φαίνεται ότι πέρασαν... Τουλάχιστον για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αλλά και για την Πορτογαλία της οποίας τα δάση σχεδόν απανθρακώθηκαν.

Χτες άρχισε η σταδιακή απομάκρυνση τουριστών που ήταν αποκλεισμένοι σε περιοχές στις κοιλάδες των Αλπεων ενώ τα νερά άρχισαν να υποχωρούν στις λίμνες και τους ποταμούς στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ελβετία και την Αυστρία, τις τέσσερις περισσότερο πληγείσες χώρες όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 67 άνθρωποι από τα μέσα Αυγούστου σύμφωνα με υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, 31 και 26 αντίστοιχα, ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το έργο τους.

Στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, στην παλιά πόλη, δεν επιτρέπεται στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους επειδή υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά, η στάθμη των οποίων έχει ανέβει επικίνδυνα έπειτα από μία βδομάδα καταρρακτωδών βροχών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από αιώνες μπορεί να καταρρεύσουν και μηχανικοί πρέπει να τα εξετάσουν προκειμένου να διαπιστώσουν τη στατική αντοχή τους.

Στην Αυστρία, τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατίδια Τιρόλου και Φόραρλμπεργκ από τους τόνους λάσπης και βράχων σε κτίρια. Βελτιωμένη είναι επίσης η κατάσταση στη νότια Γερμανία, στην Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Στο μεταξύ στην πολιτεία της Φλόριντα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα από το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» στη νοτιοανατολική Φλόριντα. Ο τυφώνας - κατηγορίας ένα - θα αποδυναμωθεί προσεγγίζοντας το Σάββατο τον Κόλπο του Μεξικού. Η Φλόριντα έχει ήδη «χτυπηθεί» φέτος από τον τυφώνα «Ντένις» και την τροπική καταιγίδα «Σίντι».

Πάντως ήδη οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που πλήττουν τις παράκτιες περιοχές του Μεξικού την τελευταία βδομάδα έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 30 ανθρώπων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού αναμένεται επιδείνωση της κακοκαιρίας.

Οι βροχοπτώσεις που συνοδεύουν την τροπική καταιγίδα «Χοσέ», που είναι η δέκατη γι' αυτή την περίοδο, πλήττουν από τις αρχές της βδομάδας τον Κόλπο του Μεξικού, υποχρεώνοντας περίπου 25.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πολιτεία Βερακρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ