Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τον πυροβολούσαν επί 30 δευτερόλεπτα

Ανά τρία δευτερόλεπτα πυροβολούσαν τον Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, οι αστυνομικοί με πολιτικά, που ακινητοποιημένος δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι και μία στον ώμο. Αλλες τρεις καρφώθηκαν δίπλα του

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καθώς φαίνεται μέχρι τα τέλη του έτους που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες οι αποκαλύψεις θα παραμένουν καταιγιστικές.

Μία βδομάδα μετά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του τηλεοπτικού καναλιού ITV και της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» αναφορικά με τις συνθήκες της εν ψυχρώ δολοφονίας από αστυνομικούς με πολιτικά του ντε Μενέσες - όπως ότι ποτέ δεν έτρεξε, δε φόραγε βαριά ρούχα και το κυριότερο ότι πρώτα είχε ακινητοποιηθεί στο κάθισμα από ένα αστυνομικό πριν ο άλλος αρχίσει να τον πυροβόλα, ή σύμφωνα με την εφημερίδα «Observer» ότι οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τον ντε Μενέσες δεν πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή - η «Guardian» επιστρέφει με νέες αποκαλύψεις: Πυροβολισμούς επί 30 δευτερόλεπτα δεχόταν ο Βραζιλιάνος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες... «Οι πυροβολισμοί έπεφταν ανά τρία δευτερόλεπτα» είπε η δημοσιογράφος Σου Τόμασον, η οποία κατέθεσε στην ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του άτυχου Βραζιλιάνου.

Η δημοσιογράφος τόνισε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν συνολικά έντεκα φορές, κάτι που επιβεβαίωσε και η Σκότλαντ Γιαρντ. Ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι και μία στον ώμο. Αλλες τρεις καρφώθηκαν δίπλα του.

Μεταξύ άλλων, η Τόμασον κατέθεσε: «Οταν το τρένο σταμάτησε στο σταθμό άκουσα φωνές. Ανδρικές φωνές. Οι επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να δουν προς την κατεύθυνση όπου ακούγονταν οι φωνές. Θυμάμαι ότι άκουσα πυροβολισμούς από το βαγόνι που ήταν αριστερά μου. Πίστεψα ότι κάποιοι τρομοκράτες πυροβολούν εναντίον των επιβατών. Σκέφτηκα να κρυφτώ πίσω από μία θέση, αλλά τελικά έφυγα τρέχοντας. Καθώς ανέβαινα τις σκάλες θυμάμαι ότι άκουσα κι άλλους πυροβολισμούς. Νόμιζα ότι θα μας πυροβολήσουν πισώπλατα. Στα μισά της κυλιόμενης σκάλας γύρισα το κεφάλι μου και άκουσα άλλους δύο πυροβολισμούς. Συνολικά θα έλεγα ότι άκουσα δέκα ή έντεκα πυροβολισμούς».

Η ίδια είπε ακόμα ότι στην πρώτη της κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής (IPCC), οι επιθεωρητές της έδειξαν έναν χάρτη, όπου τα περισσότερα σημεία - κλειδιά του σταθμού του Στόκγουελ ήταν τοποθετημένα λάθος.

Μάλιστα, έστειλε επιστολή στην επιτροπή στην οποία τόνισε: «Αν οι άνθρωποι που ερευνούν ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έχουν καν ένα σωστό χάρτη του σταθμού, ώστε οι μάρτυρες να σημειώνουν πού βρίσκονταν, τότε τι πιθανότητες αλήθειας έχει όλη η υπόθεση;».

Πάντως οι κάτοικοι του Νότιου Λονδίνου, μετανάστες κυρίως από την Αφρική και την Καραϊβική, όπου διέμενε και ο ντε Μενέσες αλλά και κοντά στο σταθμό του Στόκγουελ, θεωρούν μάλλον «φυσιολογική» τη δολοφονία... Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», δηλώνουν θλιμμένοι αλλά όχι έκπληκτοι από την εν ψυχρώ δολοφονία. Μάλιστα η «Washington Post», σημειώνει ότι οι διάφορες εθνικές κοινότητες της Βρετανίας δηλώνουν οργισμένες από την ακραιφνώς ρατσιστική συμπεριφορά της Σκότλαντ Γιαρντ, που πολύ πριν από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», το 1999, ανεξάρτητη έρευνα τής είχε αποδώσει τον τίτλο «του θεσμικά ρατσιστικού οργάνου επιβολής τάξης».

Στο μεταξύ, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρου του Λονδίνου, από διάφορες οργανώσεις που αντιδρούν στα νέα δρακόντεια αντιτρομοκρατικά μέτρα και ειδικά με τις απελάσεις, απαιτώντας να μην απελαθούν δεκάδες Ιρακινοί Κούρδοι - θα επιστρέψουν στο Ιράκ με στρατιωτικό αεροπλάνο - καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους με την επιστροφή τους. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στο Κάρντιφ, στο Πλίμουθ, στο Σέφιλντ και το Μάντσεστερ. Ο υπουργός Τσαρλς Κλαρκ αρνείται να απαντήσει εάν και ποτέ θα πραγματοποιηθούν οι απελάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ