Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ολο και πιο κοντά το «συνταγματικό» αδιέξοδο

Προσωπική παρέμβαση Μπους στη σιιτική ηγεσία για να «βρεθεί συναινετική λύση» με τους σουνίτες

Διαδήλωση οπαδών του Μπάαθ στην Μπαακούμπα

Associated Press

Διαδήλωση οπαδών του Μπάαθ στην Μπαακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τις «τελικές τους προτάσεις» για το «σχέδιο Συντάγματος» παρέδωσαν χτες οι σιίτες προς τους σουνίτες εκπροσώπους. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατό. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος παρενέβη στο θέμα εκφράζοντας «τη βαθιά του ανησυχία και δυσφορία» προς τη σιιτική ηγεσία για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συναίνεση με τη σουνιτική κοινότητα.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αμπεντέλ Αζίζ αλ Χακίμ είχε την Πέμπτη ο Τζορτζ Μπους. Το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», ο Μπους κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον «επιθυμεί συναινετική και τάχιστη» λύση στο θέμα του «Συντάγματος». Παραλλήλως, ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» στο Ιράκ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, είχε επαφές με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, τον Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, πιέζοντάς τον να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις για να επιτύχει την υποχώρηση των σιιτών από ορισμένες θέσεις - αγκάθια στην επίτευξη συμφωνίας με τους σουνίτες.

Το τι ακριβώς πέτυχαν οι Μπους και Κχαλιζάντ δεν είναι γνωστό. Η σιιτική πλευρά, πάντως, ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό με το αίτημα να τις μεταβιβάσει στους σουνίτες εκπροσώπους, «τις τελευταίες προτάσεις για το Σύνταγμα», καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε άλλο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι σιίτες επιμένουν στο ομοσπονδιακό σύστημα και προτείνουν, στο νέο κείμενο που παρέδωσαν, μόνο ορισμένες αλλαγές στο μηχανισμό εφαρμογής του αλλά όχι επί της ουσίας, όπως ζητούν οι σουνίτες. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, έχουν αποδεχτεί την ομοσπονδία αλλά με τον περιορισμό ότι θα λειτουργήσει με μέγιστο όριο τον αριθμό των 3 επαρχιών για την ίδρυση αυτόνομης περιοχής. Και αυτό γιατί 3 είναι σήμερα οι κουρδικές επαρχίες, και οι σουνίτες δε θέλουν να δουν ούτε τον κουρδικό βορρά να γιγαντώνεται αλλά ούτε και το σιιτικό νότο να γίνεται ένα τεράστιο κράτος εν κράτει.

Ενα άλλο «αγκάθι» είναι ο τρόπος αναφοράς του κειμένου του Συντάγματος στο κόμμα Μπάαθ, στους οπαδούς του μέχρι σήμερα και τη δραστηριότητά του. Οι σουνίτες, που στελέχωσαν και στελεχώνουν τις γραμμές του Μπάαθ, δεν αποδέχονται ολικό αφορισμό του ή απαγόρευση. Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες των 3 βασικών θέσεων της εκτελεστικής εξουσίας: Προέδρου, πρωθυπουργού και προέδρου του Κοινοβουλίου.

Τα «μηνύματα» από το σουνιτικό «στρατόπεδο» δεν ήταν αισιόδοξα, πάντως. Χτες, σε πολλές σουνιτικές πόλεις, με πρώτη την Μπαακούμπα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά του «σχεδίου Συντάγματος». Σουνίτες αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους, προδιέγραφαν, σχεδόν, την απόρριψη των σιιτικών προτάσεων, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο κείμενο έχει φτιαχτεί μόνο για τις δύο από τις τρεις κοινότητες του Ιράκ: τους σιίτες και τους Κούρδους». Επισήμως, πάντως, αναμένεται η η σουνιτική απάντηση.

Ενέδρες και «εκκαθαρίσεις»

Στο μεταξύ, μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς συνέβη όταν 3 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, από ξένους εργολάβους και μισθοφόρους έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών έξω από τη Μοσούλη και το ένα πυρπολήθηκε. Μέχρι χτες βράδυ, δεν υπήρχαν πληροφορίες για τυχόν θύματα ή την ταυτότητά τους.

Τέλος, το ειδησεογραφικό δίκτυο «Mafkarat al Islam», που πρόσκειται στην ιρακινή αντίσταση, μετέδιδε χτες ότι οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στην πόλη Μάντα, και ότι στη Ράουαχ είναι αναγκαία η διεθνής παρέμβαση καθώς λόγω του κατοχικού αποκλεισμού βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική τραγωδία. Επίσης, υποστήριζε ότι καταρρίφθηκε κοντά στο Ραμάντι ένα μεταγωγικό αμερικανικό ελικόπτερο «Chinook» και ότι καταστράφηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο κτίριο στο Ιρμπίλ, που χρησιμοποιούνταν ως κέντρο συντονισμού «ξένων μυστικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ