Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
«Υποπτο» κρούσμα στη Φιλανδία

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πιθανό κρούσμα της γρίπης των πουλερικών με «πρωταγωνιστή»... ένα γλάρο στη βόρεια φιλανδική πόλη Ούλου, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές του υπουργείου Γεωργίας της Φιλανδίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως πηγή της νόσου «φαίνεται απίθανο», είναι ο (επικίνδυνος για τον άνθρωπο) ιός τύπου Η5Ν1. Πρόσθεσαν, πως το συγκεκριμένο εύρημα δεν επισείει «επί του παρόντος τη λήψη έκτακτων μέτρων». Εξήγησαν πως θα συνεχίσουν τις έρευνες στην περιοχή και πως το σχετικό πόρισμα των ειδικών αναφορικά με την ταυτότητα του ιού στο «ύποπτο» κρούσμα θα είναι έτοιμο σε τρεις βδομάδες.

Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι ανησυχίες επιστημονικών φορέων για το κατά πόσο είναι πρακτικά έτοιμες οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης να χειριστούν μία ενδεχόμενη κρίση γρίπης στην ήπειρο.

Εκπρόσωποι του οργανισμού Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Δημόσια Υγεία, που σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» εκπροσωπεί 115 μη κυβερνητικές οργανώσεις Υγείας σε χώρες μέλη της ΕΕ, εξέφρασαν ανησυχία για την έλλειψη σαφούς σχεδίου δράσης διαχείρισης μίας κρίσης σε σχέση με τη γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη. Υποστήριξαν πως τα μέτρα αυξημένης επαγρύπνησης ενδεχομένως να μην είναι αρκετά καθώς αρκετές από τις υγειονομικές υπηρεσίες χωρών δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν επ' ακριβώς μία τέτοια κατάσταση που ίσως (με προϋπόθεση τη μετάλλαξη του ιού Η5Ν1 με τρόπο που να καθιστά εφικτή τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο) να οδηγήσει στην (αναπόφευκτη κατά ορισμένους επιστήμονες) πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα...

Πώς λοιπόν θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος να εξελιχθεί η γρίπη των πουλερικών σε πανδημία γρίπης στον άνθρωπο; Σύμφωνα με μελέτη «προσομοίωσης» μίας τέτοιας κρίσης, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «NATURE», η μετάδοση της γρίπης των πουλερικών θα μπορούσε να περιοριστεί εφ' όσον εντοπιστεί ταχύτατα η πηγή μόλυνσης, σε συνδυασμό με τη γρήγορη και εντατική διανομή αντιικών φαρμάκων στις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές μονάδες, κτηνίατροι, υγειονομικές αρχές κλπ.).

Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα

Με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί σχετικά με το ενδεχόμενο να «περάσει» η γρίπη των πτηνών από την Απω Ανατολή και την κεντρική Ασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαλε μια καθησυχαστική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και έχει χαραχτεί στρατηγική παρεμπόδισης εισόδου της γρίπης των πτηνών... Επίσης αναφέρεται πως υπάρχει συνεχής επαφή με την ΕΕ και ότι διενεργούνται έλεγχοι στις εκτροφές πουλερικών και στα σημεία εισόδου της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ