ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΚΡΟ: Οι οριστικές αποφάσεις στο έκτακτο συνέδριο

Στις 27 του Ιούνη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τις προσεχείς βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Στις παραμονές της Ολομέλειας είχε κυκλοφορήσει κοινή έκκληση των 9 σημαντικότερων κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της κοινής καθόδου με το ΚΚΡΟ. Στην έκκληση αυτή καλούνταν το ΚΚΡΟ να πάρει μια οριστική απόφαση υπέρ της συγκρότησης ενός ευρύτατου εκλογικού σχήματος με την αντίστοιχη ονομασία.

Τελικά η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ μόνο σε γενικές γραμμές επιβεβαίωσε το ζήτημα της κατεύθυνσης για κοινή κάθοδο με τις άλλες δυνάμεις της αριστερο-πατριωτικής αντιπολίτευσης, μεταθέτοντας τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για τον τίτλο του εκλογικού σχήματος, το εκλογικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, στο 9ο Εκτακτο Συνέδριο, που, όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπογράψει το σχετικό διάταγμα της προκήρυξης των εκλογών. Υπολογίζεται έτσι ότι το 9ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ, το οποίο θα πρέπει και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από το ζήτημα της εκλογικής καθόδου, θα διεξαχθεί το πιθανότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, για το ζήτημα εγκρίθηκε σχετική απόφαση, που τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Επίσης, η Ολομέλεια πραγματοποίησε ορισμένες αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τραγικός ο επίλογος γιορτής νεαρών Αμερικανών απ' το Σικάγο, καθώς 12 έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 45 τραυματίστηκαν, όταν το μπαλκόνι, στο οποίο βρίσκονταν διασκεδάζοντας, κατέρρευσε μην αντέχοντας το βάρος.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επ' αόριστον γενική απεργία πραγματοποιούν από χτες πολλοί κλάδοι Νιγηριανών εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεγάλες αυξήσεις που επέβαλε στα καύσιμα η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπασάντζο. Το ίδιο 24ωρο, αποκαλύφθηκε πως 80 κάτοικοι χωριού στο βόρειο κρατίδιο Τζιγκάουα πέθαναν από την κατανάλωση μολυσμένου νερού...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μέρα απεργίας η χτεσινή για τους Βέλγους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της εταιρίας, που προβλέπει 10.000 απολύσεις μέχρι το 2007.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Ενωση Εργαζομένων Σιδηροδρόμων Κορέας απέρριψε χτες την πρόσκληση της εργοδοσίας για την έναρξη διαλόγου με αντάλλαγμα την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης που έχει ξεκινήσει απ' την περασμένη βδομάδα. Οι απεργοί ζητούν απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Hercules 130 συνετρίβη στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Μπένι Μερέντ της Αλγερίας, με αποτέλεσμα το θάνατο του πενταμελούς πληρώματος και άλλων 12 ανθρώπων στο έδαφος.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Μία 51χρονη νοσοκόμα, που εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νορθ Γιορκ του Τορόντο, είναι το τελευταίο θύμα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που στον Καναδά έχει πλέον προκαλέσει το θάνατο 39 ανθρώπων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ενας Καναδός και ένας Αμερικανός ερευνητής άγριας φύσης σκοτώθηκαν προχτές όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε ράντσο της κεντρικής Κένιας (175 χλμ βόρεια του Ναϊρόμπι).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μίκιτς, πρώην διοικητής στρατοπέδου στη Δυτική Βοσνία, που κατηγορείται για γενοκτονία απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, παραδόθηκε χτες στις σερβικές αρχές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Την επιβολή θανατικής ποινής πρότειναν χτες Ινδονήσιοι εισαγγελείς που δικάζουν τον 40χρονο μηχανικό Αμρόζι. Ο Αμρόζι κατηγορείται πως οργάνωσε τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Μπαλί τον περασμένο Οκτώβρη.

Οι «φίλοι» της Κούβας

Αν δεν το έχετε καταλάβει, είναι μερικοί που τους «παιδεύει πολύ, τελευταία, η Κούβα»! Οχι, δεν πρόκειται για τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, που πασχίζουν πώς να ανατρέψουν τον ηγέτη της, Φ. Κάστρο, και το σοσιαλιστικό καθεστώς, μια και δεν το κατάφεραν 44 χρόνια τώρα με το βάρβαρο εμπάργκο και τις βρώμικες επιχειρήσεις δολιοφθοράς και τα εγκλήματα σε βάρος της Κούβας και Κουβανών πολιτών. Αυτοί οι «φίλοι» της Κούβας που «παιδεύονται» δε νοιάζονται και πολύ για τα ιμπεριαλιστικά -αμερικανο-ευρωενωσιακά - εγκλήματα κατά του λαού της Κούβας. Αυτοί οι «φίλοι» ενδιαφέρονται, απλώς για ...την επανάσταση της Κούβας και τα δημοκρατικά δικαιώματα που «παθαίνουν» εκεί!

Ως δημοκρατικά δικαιώματα δεν εννοούν ό,τι ο λαός έχει πετύχει - για παράδειγμα, παιδεία, μόρφωση, ιατρική περίθαλψη, αξιοπρεπή ζωή που τους έχει εξασφαλίσει το σοσιαλιστικό καθεστώς. Τους πληγώνει, λένε, «η ανάπτυξη ενός ιδιότυπου ερωτικού τουρισμού και ότι, ταυτόχρονα, διώκονται όσοι δεν ακολουθούν τις πλειοψηφικές σεξουαλικές νόρμες, ιδιαίτερα οι ομοφυλόφιλοι». Και, το κυριότερο, διαπιστώνουν, αυτοί οι ίδιοι ότι, τάχα, κυριαρχεί - εκεί στη σοσιαλιστική Κούβα! - ένα αστυνομικό κράτος, που καταδιώκει, φυλακίζει και κάποτε δολοφονεί τους «αντιφρονούντες», έτσι λένε.

Μη ρωτάτε πού τα είδαν αυτά οι «ιδιότυποι» αυτοί τύποι... Ακόμα και οι Αμερικάνοι, που, αντί να απολογούνται για τα στρατόπεδα χιτλερικού τύπου Γκουαντανάμο, το προπαγανδίζουν: Στη σοσιαλιστική Κούβα, λένε, δεν υπάρχει ελευθερία, αφού δεν επιτρέπεται στους πράκτορες των ΗΠΑ - αντιφρονούντες τους λένε, μπας και τσιμπήσει κανένας αφελής - να εγκληματούν ανενόχλητοι. Πολύ περισσότερο, που τους εγκληματίες αυτούς, όπως έγινε τελευταία, τους δικάζουν - με βάση τους νόμους της Κούβας, βέβαια - και τους καταδικάζουν σε βαριές ποινές.

Αυτοί οι «κήνσορες» της «ελευθερίας» και «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν ανέχονται να τιμωρούνται από ένα σοσιαλιστικό καθεστώς οι εγκληματίες κατά του λαού και θέλουν το σοσιαλιστικό καθεστώς να τους αφήσει ήσυχους να συνεχίζουν τη (βρώμικη) δουλιά τους. Κι αφού η σοσιαλιστική Κούβα εννοεί να υπερασπίζεται το λαό και τα δικαιώματά του, εκείνοι πληγώνονται... Ετσι, οι «ιδιότυποι» αυτοί «φίλοι» φτάνουν να διαπιστώνουν ότι στην Κούβα η επανάσταση και ο Φιντέλ «είναι μύθος» και δε βλέπουν παρά το ...εικόνισμα του Τσε! Κρίμα τους. Τους πρόλαβαν οι Αμερικανοί, που πασχίζουν για την ελευθερία της Κούβας, όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία...


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
«Η Κούβα δεν είναι μόνη»

Ψήφισμα αλληλεγγύης του ΔΣ του ΕΚΝΛ προς το λαό της Κούβας

«Ποτέ άλλοτε δεν εκδηλώθηκε μία τόσο έντονη και βίαιη επιθετικότητα σε βάρος μιας τόσο μικρής χώρας. Μονάχα η ενότητα του λαού της Κούβας και η συσπείρωσή του γύρω από την Επανάσταση ήταν τα στοιχεία που στάθηκαν ικανά να πραγματοποιηθεί η θαυμαστή αντίστασή του» τονίζεται στο ψήφισμα αλληλεγγύης του ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας, όπου τονίζεται ακόμη ότι είναι απίστευτα προκλητικό να μιλούν, δηλαδή οι ΗΠΑ και η ΕΕ, περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Κούβας, «οι σφαγείς της Γιουγκοσλαβίας, του ιρακινού και πολλών άλλων λαών... Είναι πρόκληση ενάντια στην ανθρωπότητα».

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, που προετοιμάζουν το έδαφος, μιλώντας για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία ανοιχτή, στρατιωτική επέμβαση. Ομως ο κουβανικός λαός, που δίνει τα πάντα για την πραγματοποίηση των ονείρων του, που είναι μπολιασμένος με απέραντη γενναιοψυχία, που δεν ξέρει τι θα πει ανεργία, όπου η γνώση και η μόρφωση είναι στα χέρια του, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ. Γιατί η Κούβα είναι το παράδειγμα όλων αυτών που οραματίζονται έναν άλλο κόσμο. Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Σοσιαλισμού. Και με τον αγώνα των εργαζομένων θα συνεχίσει να είναι το Νησί της Επανάστασης».

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 20.00 στα Παναθήναια, με αντικείμενο τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Κούβας, με πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, οι Επιτροπές Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Παράρτημα Οικοδόμων, οι Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) και τα Παραρτήματα Εθνικής Αντίστασης Νεάπολης, Εξαρχείων, Κολωνακίου, Γκύζη, Πολυγώνου και Αμπελοκήπων.

ΡΩΣΙΑ
Πικετοφορία συμπαράστασης στον Μιλόσεβιτς

Πικετοφορία αλληλεγγύης στον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διοργάνωσαν στη Μόσχα στις 28 Ιούνη μια σειρά πολιτικές και μαζικές οργανώσεις της Ρωσίας. Στην πικετοφορία έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Μόσχα συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες μέλη των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, αλλά και νεολαιίστικες οργανώσεις, όπως η Λέσχη νεολαίας «Κόκκινος σκαντζόχοιρος» κ.ά. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η δικαστική παρωδία στη Χάγη και να απελευθερωθεί ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης. Ακολούθησε πικετοφορία και έξω από την πρεσβεία της Ολλανδίας στη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ