ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρες υπεράσπισης για Καρατσώλη, Γιωτόπουλο και Θ. Σερίφη

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Κώστα Καρατσώλη, του Θωμά Σερίφη και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, συνεχίστηκε χθες για 75η ημέρα η δίκη της «17 Ν». Υπέρ του Κ. Καρατσώλη κατέθεσαν η Μαρία Μαστραντώνη, ο Χρήστος Ιωάννου και ο Θεόδωρος Θάνος. Υπέρ του Θ. Σερίφη, κατέθεσαν ο Λεωνίδας Κασιώνης, ο Γεώργιος Γερακάκης και ο Γεώργιος Σερίφης. Τέλος, υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου, κατέθεσαν οι φίλοι του από τη Γαλλία Sarfati Michelle -Viviane και Jedwab Lucien, καθώς και η αδελφή της συντρόφου του Bernadette Peynaud.

Η Μαρία Μαστραντώνη, η οποία υπήρξε στο παρελθόν εργοδότρια του Κ. Καρατσώλη, υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος ήταν καλός και έντιμος, δεν υπήρξε ποτέ βίαιος και όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψή του για συμμετοχή στη «17 Ν» έπεσε από τα σύννεφα.

Σημαντική κρίνεται η κατάθεση του μάρτυρα που ακολούθησε, του εμπόρου Χρήστου Ιωάννου, ο οποίος υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να προσέλθει και να καταθέσει. Η κατάθεση του μάρτυρα, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, αποδεικνύουν, όπως υπογράμμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ότι την ημέρα και τις ώρες που ο Κ. Καρατσώλης φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να συμμετείχε σε ληστεία της «17 Ν», βρισκόταν μαζί με τον Χρ. Ιωάννου για να του δείξει ένα οικόπεδο, το οποίο ο τελευταίος ήθελε να αγοράσει.

Με θερμά λόγια υπέρ του κατηγορούμενου, αλλά και του συγκατηγορούμενού του Η. Κωστάρη μίλησε ο τελευταίος εργοδότης τους, ο κτηματομεσίτης Θεόδωρος Θάνος.

Καταθέτοντας για τον αδελφό του Θ. Σερίφη, ο Γιώργος Σερίφης σημείωσε πως η εμπλοκή του κατηγορουμένου στη «17 Ν» ήταν μικρή και αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχαν το περασμένο καλοκαίρι για το θέμα, πρόσθεσε: «Μου έδωσε την εντύπωση ότι σα να έχει αναγνωρίσει ότι έκανε κάτι το οποίο δε συμφωνούσε με την πολιτική του συγκρότηση, ότι έκανε κάτι το οποίο κάποια στιγμή κατάλαβε ότι δεν είναι αυτό που περίμενε κι ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα, όπως αυτός θα ήθελε να είναι». Με θετικά σχόλια για τον κατηγορούμενο, τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισής του.

Καταθέτοντας υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου, η αδελφή της συντρόφου του, Μπερναντέτ Πεϊνό, μίλησε με θερμά λόγια για τον κατηγορούμενο, δήλωσε ότι τον εμπιστεύεται σε όσα υποστηρίζει και αναφορικά με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου που χρησιμοποιούσε ανέφερε ότι η αδελφή της, της εξήγησε πως ο σύντροφός της το κράτησε γιατί το χρησιμοποιούσε επί δικτατορίας και τον γνώριζαν με αυτό πολλοί άνθρωποι. Ακόμη, η Μπερναντέτ Πεϊνό είπε πως η οικογένειά της υπήρξε αρκετά εύπορη κι ότι η αδελφή της, μετά το θάνατο του πατέρα τους, το 1981, κληρονόμησε συνολικά 300.000 φράγκα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου και μίλησαν εγκωμιαστικά γι' αυτόν, αρνούμενοι να δεχτούν εμπλοκή του στη «17 Ν», η Γαλλίδα υπήκοος Σαλφατί Μισέλ - Βιβιάν και ο Γάλλος υπήκοος Λισιέν Ζεβριάν.

Ενδιαφέρον στοιχείο από τη χθεσινή ημέρα της δίκης υπήρξε το γεγονός ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος, ερωτηθείς από τον εισαγγελέα και τους δικαστές, είπε πως δεν έβγαλε ποτέ στην Ελλάδα ταυτότητα με το όνομα Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ότι έβγαλε το 1964, με το πραγματικό του όνομα, απευθείας διαβατήριο χωρίς τη χρήση ταυτότητας (κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Σερίφης ότι γινόταν στο παρελθόν) κι ότι την ψεύτικη ταυτότητα με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου την έβγαλε το 1971, όταν το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε με το όνομα Γιατρόπουλος μαζί με άλλα μέλη της αντιχουντικής οργάνωσης «Κίνημα 29ης Μάη».

Δε λειτούργησαν χτες οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξαγγείλει άμεσα τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Σαρόγλειου Μεγάρου

Προθεσμία μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη, που αρχίζει το νέο δικαστικό έτος, θέτουν οι δικαστικοί υπάλληλοι στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα με το Σαρόγλειο Μέγαρο. Οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου Αθηνών, του Πταισματοδικείου, των Δικαστηρίων Ανηλίκων, της Γραμματείας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων, που στεγάζονται στο Σαρόγλειο Μέγαρο (οδός Σταδίου 63), δε λειτούργησαν χτες, καθώς οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να εισέλθουν στο κτίριο.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι δικαστές προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ακόμη και σε κατάληψη του κτιρίου, αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, τουλάχιστον στα εξής δύο αιτήματα:

- Το πρόβλημα σχετικά με τον αμίαντο, αφού οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από τον κίνδυνο του καρκινογόνου αυτού υλικού, γεγονός που επιβεβαιώνεται από εκθέσεις του «Δημόκριτου» και του υπουργείου Εργασίας.

- Ζητήματα που έχουν σχέση με τη στατικότητα του κτιρίου. Μελέτη της Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων αναφέρει ότι το Σαρόγλειο Μέγαρο έχει πληγεί σοβαρά από το μεγάλο σεισμό του 1999, παρουσιάζει δομικά και στατικά προβλήματα, τα οποία θα ξεπεραστούν μόνο αν γίνουν σειρά επισκευαστικών εργασιών.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξαγγείλει άμεσα τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών σε άλλο κτίριο, ενώ αναφέρουν ότι δημιουργούνται προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς στον πολύ περιορισμένο χώρο του ισογείου του κτιρίου αντιμετωπίζονται ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα (ασφαλιστικά, επιταγές, συναλλαγματικές που παραγράφονται, ορισμένες υποθέσεις μισθώσεων, ένορκων βεβαιώσεων κλπ.).

Να υπενθυμίσουμε ότι για το ίδιο θέμα στις 26 Ιούνη έδωσε συνέντευξη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ στο παρελθόν οι δικηγόροι είχαν προβεί και σε κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι το κτίριο της πλατείας Ομόνοιας επισκέπτονται 2.000 περίπου πολίτες καθημερινά, εκτός από τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισαν να κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία «αθετεί τις υποσχέσεις της και βάζει στο χρονοντούλαπο όλες τις έγγραφες δεσμεύσεις της απέναντι στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου».

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναγγέλλει, με ανακοίνωσή της, τη στάση εργασίας - από τις 11.30 το πρωί έως και τις 2.30 το μεσημέρι - και καλεί όλους τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ώρα στον προαύλειο χώρο του υπουργείου. «Στόχος μας είναι να διατρανώσουμε τη δίκαιη αγανάκτησή μας απέναντι στην αναλγησία των κυβερνώντων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα έλυνε μερικά απ' τα συσσωρευμένα προβλήματά μας, μεταξύ αυτών τη χορήγηση και στο πολιτικό προσωπικό αμοιβής πέραν του 5ημέρου εργασίας. Το μόνο που διαπιστώσαμε εμείς είναι τον απροκάλυπτο εμπαιγμό της κυβέρνησης, που παρανομεί κατάφωρα καταλύοντας ακόμα και το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ζητούν να εκλέγουν τον εισαγγελέα

Την επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους αντεισαγγελείς του ίδιου δικαστηρίου ζητάει η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Το αίτημα αυτό, το οποίο θέτουν μόνιμα οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ξαναέφεραν πάλι, με αφορμή την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα γίνει προσεχώς από το Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω συνταξιοδότησης του Ε. Κρουσταλλάκη.

Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η επιλογή του εισαγγελέα από τους αντεισαγγελείς θα συμβάλει στην αναγκαία εσωτερική ανεξαρτησία της εισαγγελικής, έναντι της δικαστικής αρχής. Παράλληλα, ζητούν την αύξηση κατά τρεις των οργανικών θέσεων των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ