ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειωμένο ωράριο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών όλη η χώρα

Οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη δουλιά των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Τα σωματεία ήδη βρίσκονται επί ποδός, με την ανάρτηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας που προβλέπονται από το νόμο 1568 - τα οποία αποτελούν εργατική κατάκτηση - αλλά και με εντατικούς ελέγχους στους χώρους δουλιάς για την τήρησή τους.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω η έναρξη των εργασιών γίνεται στις 7 το πρωί και η λήξη στη 1 μετά το μεσημέρι. Δηλαδή το ωράριο είναι μειωμένο κατά μία ώρα χωρίς βέβαια να γίνει ανάλογη μείωση του ημερομισθίου. Ακόμα οι εργοδότες, οι υπεύθυνοι των συνεργείων, οι Τεχνικοί Ασφαλείας είναι υποχρεωμένοι να προβλέπουν για την ελαστικότητα στη διάρκεια της δουλιάς με συχνά διαλείμματα, την αποφυγή εργασιών σε κλειστούς χώρους (τάνκια, διπύθμενα κ.α.) και να μην εκτίθενται οι εργαζόμενοι άμεσα στον ήλιο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν ώστε να προμηθεύουν τα μέλη των συνεργείων τους με κατάλληλη ποσότητα δροσερού νερού και αλάτι. Σε κάθε δε περίπτωση πρέπει να παίρνονται επιπρόσθετα μέτρα για τον καλύτερο εξαερισμό στους χώρους δουλιάς.

Σε περίπτωση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων αυτές πρέπει να προγραμματίζονται σε εκτός θερμοκρασιακής αιχμής ώρες και για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται χορήγηση κατάλληλου καλύμματος του κεφαλιού, διαμόρφωση στεγάστρων και άλλα.

Από τα σωματεία καλούνται όλες οι αρμόδιες αρχές, όπως οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα κατά τόπους λιμεναρχεία, «να ενεργοποιηθούν με στόχο την πρόληψη και όχι εκ των υστέρων, όταν έχει ήδη γίνει το κακό».

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν ολόκληρη τη βδομάδα που διανύουμε. Ηδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) κάνει λόγο για θερμοκρασίες που μπορεί και να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Αφόρητη αναμένεται να γίνει η κατάσταση από σήμερα στην Αθήνα, αφού κι αυτό το ελαφρύ βοριαδάκι, που όλες τις προηγούμενες μέρες έκανε κάπως υποφερτή τη ζέστη, θα εξαφανιστεί. Παράλληλα, η θερμοκρασία αναμένεται ν' ανέβει - θα σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς Κελσίου - σε Αττική, Στερεά, Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Ηπειρο και νησιά του Ιονίου. Οι μικρότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Βόρεια Ελλάδα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Ακόμα ψηλότερα περιμένουν οι μετεωρολόγοι ν' ανέβει η θερμοκρασία αύριο, Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή μιλούν για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα» και για θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες ελαφρύ ντύσιμο, μεγάλη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, περιορισμό των μετακινήσεων κατά τις μεσημβρινές ώρες, και πάντα με καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Από χτες στο Δήμο Αθηναίων λειτουργούν 25 κλιματιζόμενοι χώροι. Από τις 9 π.μ. μέχρι 8 μ.μ. παραμένουν ανοιχτές οι 17 κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας που βρίσκονται και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα, τα επτά κλιματιζόμενα Δημοτικά Ιατρεία και οι κλιματιζόμενοι χώροι του Γυμναστηρίου Ρουμελιωτών (Σίνα και Αραχώβης).

Ανοιχτές θα είναι κλιματιζόμενες αίθουσες και σε πολλούς δήμους της Αττικής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑμΕΑ
Προεκλογικά ταξίματα για επιχειρήσεις

Τα πραγματικά αιτήματα των ΑμΕΑ εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Τα πραγματικά αιτήματα των ΑμΕΑ εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) διαφημίζει ως πανάκεια των προβλημάτων τους η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ρίξει «στάχτη στα μάτια» τους, για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί απέναντί τους. Αυτός ήταν και ο σκοπός του χτεσινού συνεδρίου με θέμα «Επιχειρηματικότητα και τα Ατομα με αναπηρία», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους για τα άτομα με αναπηρία.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες», που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οπως διευκρινίστηκε, σκοπός του προγράμματος είναι ο εντοπισμός καλών πρακτικών και η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επιχειρηματική ανάπτυξη των ΑμΕΑ. Ολος ο σχεδιασμός εντάσσεται στην πολιτική «Επιχειρηματικότητα για όλους», που έχει ως αποδέκτες πέρα από τα ΑμΕΑ, τις γυναίκες και τους νέους.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως, τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την ίδρυση μιας επιχείρησης, θα καλύπτονται από κυβερνητικούς και κοινοτικούς πόρους μόνο κατά 50%. Για την εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παίρνουν δάνειο (χωρίς να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου του απαραίτητου κεφαλαίου), ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το 20%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αυτές οι φιλόδοξες και «λυτρωτικές» προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνουν στο απυρόβλητο τα προβλήματα της πλειοψηφίας των ΑμΕΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «διεκδικούμε σε αυτή την εποχή να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες». Φράση που μόνο την οργή των ΑμΕΑ μπορεί να ξεσηκώσει, αν θυμηθεί κανείς κάθε βήμα που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους: προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας, υποβάθμιση των σχολών τους, συστηματική κοροϊδία με την απαξίωση του ν. 2643/98, που, ενώ προέβλεπε τουλάχιστον μία προκήρυξη το χρόνο για προσλήψεις ΑμΕΑ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσα σε επτά χρόνια υπήρξαν μόνο 2 τέτοιες περιπτώσεις, κι αυτές σε προεκλογική περίοδο!

Πρόβλημα στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ

«Η στάση ορισμένων μελών του νέου προεδρείου δεν αποτελεί εγγύηση στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ σε κρίσιμες περιόδους», δηλώνει η Ελένη Σπανοπούλου, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού.

Με γραπτή της δήλωση που κατέθεσε στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου της διοίκησης του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, η Ελ Σπανοπούλου αναφέρει: «Ο σεβασμός απέναντι στους 623 συναδέλφους μου, μέλη της ΕΣΗΕΑ, που με τίμησαν φέρνοντάς με δεύτερη στη σειρά κατάταξης, αλλά πρωτίστως το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ, στο ανθρώπινό του πρόσωπο σήμερα και το ασφαλιστικό μέλλον των οικογενειών μας αύριο, δε μου επιτρέπουν να σωπαίνω, όταν κρίνω ότι η στάση ορισμένων μελών του νέου προεδρείου δεν αποτελεί εγγύηση στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ σε κρίσιμες περιόδους. Ετσι δηλώνω ότι, για δημιουργική συνεργασία και μέχρι να πειστώ με έργα για το αντίθετο, διατηρώ επιφύλαξη και στάση αναμονής απέναντι: Στον αντιπρόεδρο Ι. Νέγρη (ΕΣΗΕΜΘ), στην γενική γραμματέα Τζ. Κοντράρου (ΕΣΗΕΑ) και τον ταμία Κ. Νικόλτσιο (ΕΠΗΕΑ), γιατί η εμπιστοσύνη, όπως άλλωστε και ο σεβασμός δεν επιβάλλονται, εμπνέονται».

Σκοτώθηκε πυροσβέστης εν ώρα υπηρεσίας

Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα του Σαββάτου ένας πυροσβέστης, όταν μαζί με συνάδελφό του κατευθύνονταν προς το σημείο όπου είχε γίνει άλλο τροχαίο ατύχημα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Μόνο που το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε...

Η ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος έγινε στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αγρινίου - Αντιρρίου (προς Μεσολόγγι) και η κατεύθυνσή του ήταν προς 10ο χιλιόμετρο Μεσολογγίου - Αντιρρίου. Απ' το όχημα ανασύρθηκε ζωντανός ο Ι. Κωστάκης, ο οποίος όμως κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείου του Αγρινίου υπέκυψε στα τραύματά του. Ο άτυχος πυροσβέστης κηδεύτηκε την Κυριακή στο Καστράκι του Δήμου Στράτου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αίσιο ήταν το τέλος για τον συνεπιβάτη του, αρχιπυροσβέστη Κ. Ανωγιάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ