ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Αντάμωμα και αγωνιστική συνέχεια

Στα πρόσωπα χαραγμένη η χαρά. Οι μνήμες άλλοτε φωτεινές, άλλοτε πάλι όχι. Από το προσκλητήριο απουσιάζουν συναγωνιστές που έφυγαν στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου ή μετέπειτα της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς ή πιο πρόσφατα μετά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα. Χιλιάδες όμως είναι εδώ. Δίνουν και πάλι το «παρών» στο αντάμωμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μαζί με τα παιδιά τους, τους φίλους και τους συγγενείς, κίνησαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να σφίξουν τα χέρια κάτω από τα πλατάνια του πανέμορφου Αλσους στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας. Θυμήθηκαν τα χρόνια των αγώνων και των θυσιών. Τα χρόνια που έζησαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μίλησαν για τα προβλήματα (συνταξιοδοτικά, εργασιακά κλπ.) που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν χρόνια μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα, την Ελλάδα. Και δήλωσαν πως θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέχρι τη δικαίωση.

Το φετινό 15ο αντάμωμα, που έγινε την Κυριακή, ήταν αφιερωμένο στα 60 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ. Σ' εκείνους τους νέους και τις νέες που στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, της πείνας και της λεηλασίας, αλλά και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας σήκωσαν το ανάστημά τους και βγήκαν σε μαρμαρένια αλώνια να αντιπαλέψουν το θάνατο και να τσακίσουν τις σιδερόφραχτες φασιστικές ορδές, ν' αντιπαλέψουν την αγγλοαμερικανική επέμβαση.

«Εμάς μας πρέπουν τ' άρματα...»

Ο Γ. Φώτου, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κάλεσε τους συναγωνιστές του να συνεχίσουν αδούλωτα το δρόμο που επέλεξαν να βαδίσουν. «Σήμερα τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους, μιλάνε με το στόμα της ανεργίας και της ανέχειας, με τη μείωση των συντάξεων, με την ακρίβεια και τους διωγμούς των ΜΑΤ και φυσικά με τις εστίες πολέμου που ανάβουν εδώ κι εκεί οι ιμπεριαλιστές. Εδώ διλήμματα δε χωράνε. Προτιμάμε κι αγωνιζόμαστε μ' αυτούς που μας συνδέουν δεκάδες χρόνια αγώνων και θυσιών για ένα καλύτερο αύριο, με τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ. Στεκόμαστε μακριά από τις σειρήνες του ιμπεριαλισμού και των εκπροσώπων του, μακριά από τους προσφυγοπατέρες που θέλουν να ξοδεύουμε το χρόνο μας ανταλλάσσοντας κουβέντες με αρμόδιους και να μας αποκόβουν από τους αγώνες, μακριά από τους βολεψάκηδες, τους απολογητές και τους πολυλογάδες, τους πεσιμιστές».

Στην εκδήλωση χαιρέτισε η Ι. Σοφρόνωφ, γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και κάλεσε σε μαζική ενωτική συσπείρωση στο δρόμο του Μετώπου. «Είναι ο μόνος δρόμος που βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, που διεκδικεί διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ανοίγει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, που είναι η μόνη εγγύηση για να γίνει ο λαός αφέντης στο τόπο του», είπε.

Μέσα και από το ψήφισμα της εκδήλωσης εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την αντίθεσή τους στους τρομονόμους και τις τρομοσυμφωνίες. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών και απαίτησαν, κάτω τα χέρια από το λαό της Κούβας που υπερασπίζεται τις σοσιαλιστικές του κατακτήσεις.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Νάουσας Τ. Καραμπατζιός, εκπρόσωποι του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, της ΕΕΔΥΕ Ημαθίας κλπ. Ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν τα μουσικοχορευτικά σχήματα: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων, Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, «Πυρσός», «Ανευ Ονείρων» και Ημαθιώτες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αντιστασιακούς

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, σύμφωνα με την απαίτηση των χιλιάδων μελών της, αλλά και όλων των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αξιώνει από την κυβέρνηση, να καταθέσει άμεσα Σχέδιο Νόμου, που να τροποποιεί και να συμπληρώνει τη Νομοθεσία της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου, σύμφωνα με τις προτάσεις των ΕΑΜικών Αντιστασιακών Οργανώσεων που έχουν κατατεθεί με ψηφίσματα και υπομνήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα.

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε σχετικό ψήφισμα του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο τονίζονται και τα παρακάτω:

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, για άλλη μια φορά, διαπιστώνει ότι, αν και πέρασαν 58 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της αντιφασιστικής νίκης και 21 χρόνια από τη νομική αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης - στη συνείδηση του λαού είχε αναγνωριστεί - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει εκπληρώσει το εθνικό και ηθικό της χρέος για την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων για να συζητήσουν τα προβλήματα της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της.

Κύρια αιτία που δεν ολοκληρώθηκε η ηθική και υλική αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης και των Αγωνιστών της, είναι οι ατέλειες, ασάφειες, αντιφάσεις και παραλείψεις της Νομοθεσίας που αφορά στην Εθνική Αντίσταση, μετά την ψήφιση του Ν. 1285/1982 για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Το ίδιο ισχύει και με τη νομοθεσία που αφορά στον Εμφύλιο Πόλεμο. Γι' αυτό δεν αντιμετωπίστηκαν θετικά τα προβλήματα του ΔΣΕ και του Εμφυλίου Πολέμου.

Με το Σχέδιο Νόμου της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, που είχαν αναλάβει τη δέσμευση όλα τα κόμματα της Βουλής να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση, βελτιωμένο και με τις τροπολογίες των αντιστασιακών οργανώσεων, συμπληρωνόταν θετικά η νομοθεσία της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου.

Ομως, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έφερε στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ζολώτα, αλλά απορρίπτει τη θετική αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Κι αυτό με το πρόσχημα ότι όλα τα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί και αν υπάρχουν κάποια που δεν αντιμετωπίστηκαν, η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει τη θετική λύση τους...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την καθιερωμένη εκδρομή - προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων, όπου, στις 12.4.1947, έχασαν τη ζωή τους από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες, διοργανώνει την Κυριακή 6 Ιούλη η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, σε συνεργασία με τη ΝΕ ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2441.021.946 και 2441.081.047.

-- Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας οργανώνουν την Κυριακή, στις 6 Ιούλη, στις 11 π.μ. την καθιερωμένη χρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση στη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ για την επέτειο της ομώνυμης μάχης του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αργολίδος - Κορινθίας στις 1-3 Ιούλη του 1944 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσουν για τη Στυμφαλία την ίδια μέρα στις 7 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108.234.296 και 2108.831.368.

-- Η ΠΕΑΕΑ Παλαιού και Νέου Ψυχικού διοργανώνει, αύριο Τετάρτη 2.7.03 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα ΜΕΟ (25ης Μαρτίου 19), εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων υπενθυμίζει στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία, ότι η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την ένταξή τους στο ΙΚΑ, για αναγνώριση των χρόνων υπηρεσίας τους εκεί, λήγει στα τέλη του Μάρτη του 2004.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκλογές στο Σύλλογο Απογόνων και φίλων ΕΑ και ΔΣΕ

Οι εκλογές του «Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού» - Παράρτημα Ιωαννίνων, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, γίνονται την Τετάρτη 3/7/2003 και Πέμπτη 4/7/2003 από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή θα γίνονται δεκτές από την Εφορευτική Επιτροπή μέχρι σήμερα, Τρίτη 1/7/2003, στις 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ