ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στην τελική ευθεία του «ανασχηματισμού»

Σε αρχηγικές κινήσεις αναφέρουν οι πληροφορίες ότι προσανατολίζεται ο Γ. Παπανδρέου...

Με τη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, που προσδιορίστηκε για αύριο το πρωί, ανοίγει και τυπικά η αυλαία των «πρωτοβουλιών» του πρωθυπουργού για την ανασύνθεση σε κόμμα και κυβέρνηση. Ωστόσο, πληροφορίες για τις προθέσεις του Κ. Σημίτη δεν υπάρχουν καθώς κρατά κλειστά τα χαρτιά του ακόμα και στους στενούς του συνεργάτες. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον Κ. Λαλιώτη πριν τη συνεδρίαση του ΕΓ, γεγονός που έχει σφόδρα ενοχλήσει τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ... Ουδείς λοιπόν μπορεί να απαντήσει αν ο Κ. Σημίτης θα ακολουθήσει αύριο την οδό των «ανακοινώσεων των αποφάσεών του» προς τα μέλη του ΕΓ ή αν θα επιδιώξει να περάσει προς τα έξω μια εικόνα «συζήτησης» και «συναπόφασης» με τους κορυφαίους του κόμματος. Η όποια κίνηση του πρωθυπουργού, ισχυρίζονται ορισμένοι, θα καθορίσει και τις «αντανακλαστικές» αντιδράσεις των τελευταίων...

Σύμφωνα, δε, με το πιθανότερο σενάριο, στην αυριανή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς την Παρασκευή, και εκεί όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει εκλογή νέου ΕΓ. Από κει και πέρα έπεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, για το χαρακτήρα του οποίου επικρατεί «σκοτάδι». Σε ό,τι αφορά στο χρόνο ανακοίνωσης της «νέας» κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως μόλις «λυθεί το θέμα του ΕΓ, η υπόθεση του ανασχηματισμού δεν πρέπει να σέρνεται για πολύ»...

Ας σημειωθεί, τέλος, πως την ώρα που ο Κ. Σημίτης προχωρά στις «κινήσεις» του, «κινήσεις» γίνονται και από πλευράς «δελφίνων». Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την περίοδο των ...διεργασιών, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν χτες πως ο υπουργός σχεδιάζει «κάθοδο στο λαό», αρχής γενομένης με συγκέντρωση στα Γρεβενά, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες σε Ηπειρο, Μακεδονία και Πελοπόννησο...

«Αυριανή» - Διαμαντοπούλου

Σε χτεσινό δημοσίευμά της η «Αυριανή» αναφέρει ότι η επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου διαθέτει «5όροφη βίλα» στη Γλυφάδα, ότι «αγόρασε το μισό οικόπεδο (275 τ.μ.) μέσα στη μέση της Γλυφάδας αντί του ποσού των ...δέκα ψωροεκατομμυρίων και έκτισε οικοδομή εκατοντάδων εκατομμυρίων». Η επίτροπος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το ακίνητο ανήκει κατά 30% στην ίδια και κατά 70% στο σύζυγό της, ότι το οικόπεδο 550 τ.μ. αγοράστηκε το μισό το 1986 έναντι 4,2 εκατ. δραχμών και το άλλο μισό το 1996 έναντι 10,1 εκατομμυρίων και ότι το κόστος της οικοδομής «δεν ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια». Τέλος, στην ανακοίνωση καταλήγει περιοριζόμενη να αναφέρει ότι «θα επικοινωνήσω με τους δικηγόρους μου για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με κάθε «μέσο» για την εξουσία

Διαρκές «παρών» στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία επιδιώκει να εξασφαλίσει η ηγεσία της ΝΔ μέσα από την πρόταση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, όμως, η πρόταση αυτή υπονομεύεται «εκ των έσω», αφού κορυφαία στελέχη της την ερμηνεύουν δημόσια ως εποικοδομητική «υπόδειξη» προς τον Κ. Σημίτη!

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του προχτές στη Λάρισα, συνέδεσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περισσότερο με την κυβερνητική κρίση και την «έξοδο» από αυτή. «Η κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβαρύνει την πορεία του τόπου. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση». Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε, άλλη μια φορά, την «πλήρη παραλυσία της κυβέρνησης» και την «αδυναμία λήψης αποφάσεων και παραγωγής έργου», καθώς και ότι «ο τόπος δεν αντέχει μια τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο». Από την άλλη αποδοκίμασε τις προαναγγελίες παροχών και το σχεδιασμό χιλιάδων διορισμών, γιατί «επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την οικονομία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι όλα αυτά συμβαίνουν «την ώρα που χρειάζονται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές», εννοείται νεοφιλελεύθερες.

Πάντως, οι βασικές επιδιώξεις της «πρότασης» για πρόωρες εκλογές είναι αφ' ενός να παρέμβει στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες και να υποβοηθήσει τη συσπείρωση υπό τον Κ. Σημίτη, που επιθυμεί ως αντίπαλο, και από την άλλη να κρατήσει σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια του θέρους το κόμμα του.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης ερμήνευσε «διαφορετικά» την εντυπωσιοθηρική κίνηση του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία «στροφή» από την προηγούμενη θέση του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι που δεν μπορείς να επιβάλεις». «Ούτε τώρα ζητήσαμε πρόωρες εκλογές, τώρα καταλήξαμε βάσει ενός πολιτικού σκεπτικού που υποδεικνύουμε στην ουσία την πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Φλας». Μάλιστα ζήτησε να προσεχτεί ότι «δεν μπήκαμε εμείς σε έναν ανένδοτο περί αιτήματος εκλογών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρ. Παυλόπουλος, που δήλωσε (στο «Σκάι») ότι «μόλις τελείωσε η προεδρία και ενόψει του ότι μπαίνουμε πλέον σε μια φάση προεκλογική, με μακρά προεκλογική περίοδο και ενόψει των κινδύνων που ελλοχεύουν είπε (σ.σ. ο Κ. Καραμανλής) στον κύριο Σημίτη, που σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες, ότι η μόνη χρήσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει είναι να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές». Ο ίδιος χαρακτήρισε «αδιανόητο και πολιτικά επικίνδυνο αυτή η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι την άνοιξη του 2004, να έχουμε διαδοχικές ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και μετά Ολυμπιακούς Αγώνες».

Εκλογοαιτών και δημαγωγών

Ως μια ακόμα ευκαιρία να ζητήσει από τον Κ. Σημίτη να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του αγροτικού κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση των 3.500-4.000 ατόμων - συμμετείχαν βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος και πολλοί τοπικοί «παράγοντες», ενώ οι απλοί αγρότες ήταν λιγότεροι από όσους περίμεναν οι διοργανωτές, παρά το γεγονός ότι έφτασαν εκεί από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, αλλά και άλλους κοντινούς νομούς, όπως την Κοζάνη, την Πιερία, την Πέλλα, την Ημαθία, την Καστοριά, τη Φθιώτιδα - ζήτησε πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο».

Ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε για την επίσπευση των εκλογών είναι, όπως είπε, το γεγονός ότι «η πλήρης παραλυσία της κυβέρνησης, η σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, η αδυναμία λήψης αποφάσεων και παραγωγής έργου έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο». Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει για το «δίκαιο του αιτήματός του», παρά μόνον τους ανυπόμονους ν' αρπάξουν την «κουτάλα» νεοδημοκράτες, καθώς οι πάντες γνωρίζουν πως το κόμμα του δεν έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό και το καλύτερο στον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως το συνηθίζει άλλωστε, δεν εφείσθη μεγάλων λόγων για την αγροτιά και για την περιφέρεια. «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια και ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρή αγροτική οικονομία», είπε. Μόνον που αν εφαρμοστεί το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός του, στο οποίο αναφέρθηκε, κάθε άλλο παρά στην ισχυροποίηση της ελληνικής περιφέρειας και στη σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συμβάλει.

Και, βεβαίως, δεν πείθουν, πια, τους αγρότες «ταξίματα» του τύπου «θ' αναλάβω ο ίδιος προσωπικά να δώσω τη μάχη για την υπεράσπιση των Ελλήνων αγροτών στην Ευρώπη», όταν ξέρουν ότι ο ίδιος και το κόμμα του τάσσονται, αναφανδόν, υπέρ της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οπως δεν πείθουν, πια, και τα «περί συμβολαίων με κάθε αγρότη χωριστά», που «υπέγραψε» στα λόγια, επιχειρώντας να συναγωνιστεί σε δημαγωγία τον Α. Παπανδρέου της προκυβερνητικής εποχής του ΠΑΣΟΚ...


Π. Ρ.

Νέα παρενόχληση αεροσκάφους

Νέο κρούσμα παρενόχλησης ελληνικού πολιτικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε χθες, όταν δύο τουρκικά «F-16» προσέγγισαν, ξεπερνώντας τα όρια ασφαλείας, ελληνικό αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνας - Λάρνακας. Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη χθες περίπου στις 10 και 30 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπου τα τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων το δικινητήριο ελικοφόρο επιβατικό αεροσκάφος, συμφερόντων της εταιρείας «Veravia». Το αεροσκάφος συνέχισε κανονικά το ταξίδι του, ενώ τα τουρκικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν ελληνικά «F-16». Να σημειωθεί ότι το όριο ασφαλείας για την προσέγγιση αεροσκαφών είναι τα 10 μίλια. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί στις 9 Ιούνη όταν δύο τουρκικά «F-16», σε απόσταση 18 μιλίων βορειοανατολικά των Ψαρών, μπήκαν στην πορεία αεροσκάφους της «Ολυμπιακής», που εκτελούσε πτήση από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη. Τότε ο πιλότος του πολιτικού αεροσκάφους αναγκάστηκε να αλλάξει ύψος για λόγους ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ