ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΤΤΙΚΟΝ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Καταιγίδα» ιδιωτικοποιήσεων πριν τη λειτουργία

Προκηρύχτηκε η εκχώρηση των τεχνικών υπηρεσιών μετά την καθαριότητα και τη φύλαξη, ενώ σειρά φαίνεται να έχουν τα μαγειρεία

Την έναρξη της λειτουργίας των κλινικών στο «Αττικό» νοσοκομείο το Σεπτέμβρη του 2003, υπόσχεται το υπουργείο Υγείας με χτεσινή ανακοίνωσή του. Πρόκειται για μετάθεση κατά τρεις μήνες των ...υποσχέσεων, καθώς παρήλθε άπρακτος και ο Ιούνης του 2003 και δε λειτούργησαν οι κλινικές στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής στις 18.3.2003, όταν μαζί με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου ανακοίνωσαν τον επαναχαρακτηρισμό του «Αττικού» ως πανεπιστημιακού.

Η χτεσινή ανακοίνωση έγινε με αφορμή «ανακριβείς - όπως αναφέρεται - πληροφορίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου». «Νοσοκομείο - σύμφωνα με την ανακοίνωση - λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ ως Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν". Με την παράδοση του κτιρίου, το Μάρτη του 2003 (σ.σ. και στην παράδοση υπάρχει καθυστέρηση, καθώς ο Κ. Στεφανής είχε θέσει την 14.2.2003) δρομολογήθηκαν όλες οι διαδικασίες και από τους τρεις βασικούς φορείς ευθύνης (υπουργείο Υγείας, υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών) για τη μετεγκατάσταση των επτά (7) πρώτων Πανεπιστημιακών Κλινικών, με τις συναφείς Κλινικές και Εργαστηριακές Μονάδες. Προς το παρόν, έχουν όλες αναλάβει κλινική ευθύνη σε επίπεδο Εξωτερικών Ιατρείων. Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων χωροθετικών μεταβολών, που θα εξυπηρετήσουν και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Νοσοκομείου, οι Κλινικές αυτές - ενισχυμένες και με άλλες - θα αναλάβουν από το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και την ευθύνη της Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το υπουργείο Υγείας συμμετέχει άμεσα και ενεργητικά στην προσπάθεια να καταστεί μέσα στους επόμενους μήνες το "Αττικό" Νοσοκομείο το πιο σύγχρονο και το πιο σημαντικό Νοσηλευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της χώρας, με αυτονόητες ευεργετικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των κατοίκων, όχι μόνο της Δυτικής Αττικής, αλλά ολόκληρης της πρωτεύουσας».

Πέρα απ' τις μεγαλοστομίες, εκείνο που αποσιωπάται εντελώς από το υπουργείο Υγείας είναι ότι το «Αττικόν» θα είναι το πρώτο νοσοκομείο που θα έχει εκχωρήσει τους περισσότερους τομείς σε ιδιωτικές εταιρίες για τις συνοδευτικές με τη νοσηλεία υπηρεσίες.

Ηδη, έχουν εκχωρηθεί η καθαριότητα και η ασφάλεια, ενώ έχει δημοσιευτεί και η προκήρυξη - ύψους 568.000 ευρώ (193,5 εκατ. δραχμές) για την ανάθεση της τεχνικής υπηρεσίας σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ετσι, το «Αττικόν» θα είναι το πρώτο νοσοκομείο, που δε θα έχει συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία. Επίσης είναι υπό εκχώρηση και τα μαγειρεία του νοσοκομείου. Συνολικά, το κόστος των εκχωρήσεων θα φτάσει σε 1.000.000 ευρώ (340,7 εκατ. δραχμές) πριν λειτουργήσουν οι κλινικές!

Τα όσα έχουν εξαγγελθεί - και έχουν γίνει - για το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου αποτελούν πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής με τις τρομακτικές ανάγκες. Θεμελιώθηκε ως «Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Δ. Αττικής» το 1995. Δυο φορές έγιναν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και ως Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το εγκαινίασε προεκλογικά (6.3.2000) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Τη λειτουργία του ως Πανεπιστημιακού προέβλεπε, επίσης, ο πρώτος οργανισμός που δημοσιεύτηκε επί υπουργίας Παπαδόπουλου, ενώ ακολούθησε και δεύτερος, που προέβλεπε τη λειτουργία ως Γενικού Νοσοκομείου με την επωνυμία «Αττικόν». Τελικά, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως διαγνωστικό κέντρο στις 16.7.2002.


ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο

«Αφού δεν έχουν ένσημα, δεν έχει περίθαλψη», δήλωσε - προκαλώντας οργή - ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ. Σπυρόπουλος

Στον αέρα βρίσκονται από χτες άνεργοι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία καθώς έληξε το βιβλιάριο ασθενείας τους! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διαλυτική της πολιτική σε βάρος της Ζώνης του μοναδικού οικονομικού - παραγωγικού πνεύμονα της περιφέρειας του Πειραιά, όχι μόνο δημιούργησε στρατιές ανέργων, αλλά και τους τιμωρεί από πάνω, επιχειρώντας να πάρει πίσω μία από τις κατακτήσεις αυτού του κλάδου που είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατά τη διάρκεια της ανεργίας.

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι από τα Σωματεία της Ζώνης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο, απαιτώντας την ανανέωση των βιβλιαρίων των ανέργων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό αποτελεί δέσμευση που έλαβαν τόσο ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, στη διάρκεια δηλώσεών του, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τζιόλας με δελτίο Τύπου από τον περασμένο Απρίλη. Ωστόσο, η απάντηση που έδωσε ο Σπυρόπουλος στους συνδικαλιστές ήταν: «Δεν έκαναν οι άνεργοι της Ζώνης τα απαραίτητα ημερομίσθια την προηγούμενη χρονιά, δεν έχει περίθαλψη, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ»! Η απάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συνδικαλιστών, που είχε ως αποτέλεσμα ο υφυπουργός να επιφυλαχτεί να τους δώσει σήμερα την τελική απάντηση.

Τα σωματεία της Ζώνης, σε κοινή καταγγελία που εξέδωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση, καλούν όλους τους εργάτες και τους ανέργους της Ζώνης, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα «ώστε - όπως αναφέρει - να επιβάλουμε δυναμικά την προστασία αυτών που έχουν πληγεί από την ανεργία, την προστασία των σακατεμένων εργατών της Ζώνης, την προστασία των ανέργων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία». Επισημαίνουν δε ότι τα «ψυχρά και αδυσώπητα επιχειρήματα» που εισέπραξαν «έκπληκτοι οι συνδικαλιστές», «αντανακλούν την ουσία και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ