ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Την έκαναν... κυβερνητική «επιτυχία»

Σημίτης, Δρυς και λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες άρχισαν να «ψευτο-τραγουδάνε» για τα... αυτιά της αγροτιάς

Τη «μεγάλη» κυβερνητική επιτυχία της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ θα ακούν - και θα την ακούν για αρκετό καιρό ακόμα - οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι. Οταν θα τη δουν όμως και από κοντά μετά το 2005, τι ακριβώς ψηφίστηκε, θα καταλάβουν τη διαφορά...

Σήμερα ο υπουργός Γεωργίας στήνει μια κυβερνητική επικοινωνιακή φιέστα στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου ο ίδιος είχε προαποφασίσει να γίνει η 6η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΘΕΑΠ) με βασικά θέματα, όπως ανακοίνωσε, την αποτίμηση της Ελληνικής Προεδρίας και τις αλλαγές της ΚΑΠ. Δηλαδή, ο υπουργός θα ξανατραγουδήσει την «επιτυχία» του και από βήματος ΕΘΕΑΠ στο Λασίθι. Αν και όπως επίσης ο ίδιος ο υπουργός είπε την περασμένη Παρασκευή ξεκινάει ενημερωτικός κύκλος σε όλες τις εσχατιές της Ελλάδας. Δηλαδή, ξεκινάει ένα μεγάλο απατηλό προπαγανδιστικό πανηγύρι, με σκοπό την εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Και όχι μόνο αυτό. Η ψήφιση της χειρότερης μέχρι τώρα αναθεώρησης της ΚΑΠ σχεδιάζεται να γίνει και προεκλογική ατραξιόν του ΠΑΣΟΚ και του μηχανισμού του, χωρίς ίχνος ενοχής και ντροπής.

Την «επιτυχία» της αναθεώρησης της ΚΑΠ έπιασε προχτές στο στόμα του και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. «Ηταν μια διπλή επιτυχία και της Προεδρίας και των ελληνικών θέσεων», είπε και συνέχισε: «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, αυτός κατηύθυνε τις διαπραγματεύσεις. Και όσον αφορά τον Ελληνα πρωθυπουργό, είχα μια μακρά συνομιλία δύο φορές με τον Επίτροπο Γεωργίας τον κ. Φίσλερ και καταλήξαμε στη συγκεκριμένη τακτική που θα εφαρμόσουμε. Αυτή η τακτική εφαρμόστηκε και αυτή η τακτική οδήγησε στο αποτέλεσμα και αυτή συζήτησα και συναποφάσισα με τον κ. Σιράκ και με τον κ. Σρέντερ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης». Εδώ φαίνεται πως και ο πρωθυπουργός θέλει κι αυτός να ευλογήσει τα γένια του...

Ομως από τα παραπάνω λεγόμενα του πρωθυπουργού προκύπτει και μια άλλη διάσταση... Ενας συναγωνισμός για το ποιος υπηρέτησε καλύτερα τα αφεντικά της ΕΕ και των ευρω-πολυεθνικών. Ο πρωθυπουργός ή ο υφιστάμενος υπουργός Γεωργίας; Σε αυτή την κατεύθυνση, μια χαρά τα πήγαν και οι δύο. Και, προφανώς, το ίδιο καλά θα τα κατάφερναν κι αν ήταν και άλλοι είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ στις θέσεις τους. Αλλά για τους μικρομεσαίους αγρότες δε βγήκε και δε θα έβγαινε τίποτα προς το καλύτερο. Αλλωστε και χτες στον απολογισμό Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κ. Σημίτης ομολόγησε, με δικά του λόγια βέβαια, γιατί και για ποιον έγινε η αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Η μετατόπιση πολύ σημαντικού τμήματος των επιδοτήσεων της ΚΑΠ από επιδοτήσεις στα προϊόντα σε εισοδηματικές ενισχύσεις προς τους γεωργούς ισχυροποιεί σημαντικά τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσεχείς διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ δεν αφορούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, ούτε καν των Ευρωπαίων και όλου του κόσμου. Αφορούν τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, αφού ως γνωστόν στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ δεν προέχει η γεωργία, αλλά οι επενδύσεις, οι υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα. Αλλά και για το τμήμα των διαπραγματεύσεων που αφορά τη γεωργία, η Ελληνική Προεδρία ήδη ψήφισε στο όνομα των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ τη μείωση των επιδοτήσεων στην παραγωγή κατά 60%!

ΛΑΡΙΣΑ
Κι άλλο χαλάζι, νέες ζημιές

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε μια νέα χαλαζόπτωση που έπεσε στο Νομό Λάρισας. Το χαλάζι έπληξε τα χωριά Παλαιόκαστρο, Ευαγγελισμό του Δήμου Ελασσόνας, Σπάρμο και Ολυμπιάδα του Δήμου Ολύμπου, καθώς και τη Μελιβοία στην Αγιά.

Οι ζημιές καταγράφονται κυρίως σε καπνοκαλλιέργειες, όπως και σε καλλιέργειες καλαμποκιού, κηπευτικών, σε ελαιώνες, σε μποστάνια και σε εσπεριδοειδή.

Στην περιφέρεια του Δήμου Μελιβοίας καταστράφηκαν πολλές δεντρώδεις καλλιέργειες, ιδιαίτερα μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, ελιές κ.ά. Οι ζημιές αφορούν σχεδόν στο 100% της παραγωγής και από σήμερα κλιμάκιο εκτιμητών του ΕΛΓΑ θα βρίσκεται στην περιοχή για να κάνει τις εκτιμήσεις.

Ο Δήμος Μελιβοίας, σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς της περιοχής και τους αγρότες, ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Νομαρχία Λάρισας και τους βουλευτές του Νομού, ώστε να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Υπουργικό προσκλητήριο... για αιτήσεις

Προσκλητήριο, προεκλογικών και ψηφοθηρικών επιδιώξεων, έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας προς τους νέους αγρότες. Τους καλεί (όσους δεν έχουν πάρει ακόμα πριμ πρώτης εγκατάστασης) να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις και (όσοι έχουν πάρει πριμ πρώτης εγκατάστασης) να σπεύσουν να κάνουν αιτήσεις για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου εξαετούς διάρκειας για την αντιμετώπιση δαπανών πρώτης εγκατάστασης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τους φακέλους μέχρι 21 Ιούλη και μετά μέχρι τις επικείμενες εκλογές θα τους υποβάλουν συνεχώς το... ενδιαφέρον τους, βουλευτές, πολιτευτές και κομματάρχες του ΠΑΣΟΚ.

Το δυστύχημα όμως για τους νέους αγρότες είναι ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς - ως προεδρεύοντες της ΕΕ - υποθήκευσαν το μέλλον τους στις πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα, προωθώντας την ψήφιση της χειρότερης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Μιας αναθεώρησης που θα αποδειχτεί ακόμα πιο ολέθρια για βασικά ελληνικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, ο καπνός και το λάδι. Μιας αναθεώρησης που θα εμποδίζει περαιτέρω την ελεύθερη είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία και οι νέες εισοδηματικές επιδοτήσεις - δικαιώματα γεωργού θα πρέπει να αγοράζονται αδρά ή να δίνονται με το σταγονόμετρο από τους εκάστοτε κυβερνώντες, δηλαδή πάλι θα πέφτουν υποσχέσεις και ρουσφέτια και ψηφοθηρικές επιδιώξεις.

Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί άλλο ένα στοιχείο που αποκαλύπτει το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους νέους αγρότες: Από τη μία καλούνται από τον ίδιο τον Γ. Δρυ να υποβάλουν αιτήσεις για επιδότηση επιτοκίου για δάνεια αντιμετώπισης δαπανών πρώτης εγκατάστασης και από την άλλη ο ίδιος ο υπουργός και οι πολιτικοί υφιστάμενοί του αποφάσισαν να μειωθούν τα κονδύλια για το μέτρο αυτό κατά 20.000.000 ευρώ στο πλαίσιο της τροποποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ