ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΠΔ
Νέος μοχλός πίεσης

Περίπου 50 χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων, επειδή δεν έχουν συνάψει με την Ουάσιγκτον συμφωνία για ασυλία των Αμερικανών έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια προς τουλάχιστον 50 χώρες του κόσμου, επειδή δεν έχουν συνάψει με την Ουάσιγκτον συμφωνία για ασυλία των Αμερικανών έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), όπως ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της προθεσμίας, την 1η Ιουλίου, για την υπογραφή αυτών των συμφωνιών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι 43 χώρες έχουν συνάψει δημοσίως τέτοιου είδους συμφωνία και τουλάχιστον επτά κράτη το έχουν πράξει μυστικά, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες που δεν «έχουν απαντήσει θετικά» στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Κατά το πρακτορείο «Reuters», για 22 χώρες ήδη έχει ανακοινωθεί η αυτόματη αποποίηση του δικαιώματος, αλλά χώρες, όπως τα μέλη του ΝΑΤΟ, ή η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Μπαχρέιν και ορισμένες άλλες δεν κινδυνεύουν από την εφαρμογή της κύρωσης, δεδομένου ότι αποτελούν στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες όπως η Κολομβία, που παρά το γεγονός ότι δεν έχει συνάψει συμφωνία δεν πρόκειται να υποστεί τις κυρώσεις. Ο λόγος του «πολέμου κατά των ναρκωτικών και των ανταρτών» του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, πόλεμος που αποτελεί «προσωπική υπόθεση» για τις ΗΠΑ, αφού ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. σε στρατιωτική βοήθεια προς την Κολομβία γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ενώ ήδη για το έτος 2003 η κυβέρνηση Μπους έχει ζητήσει την έγκριση κονδυλίου βοήθειας, εκ μέρους του Κογκρέσου, ύψους 98 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Reuters», εάν εξαιρεθούν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ή αυτές που έχουν λάβει «άφεση αμαρτιών» για αλλότριους λόγους, οι χώρες που αναμένεται άμεσα να υποστούν τις συνέπειες είναι οι Βραζιλία, Σερβία - Μαυροβούνιο, Ναμίμπια, Καμπότζη, Νότια Αφρική, Ελβετία, Σουηδία, Βενεζουέλα, Ζάμπια, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Περού, Κόστα Ρίκα, Τανζανία, Κογκό και άλλες χώρες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ακόμη μορφή άσκησης πίεσης, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει σαφές ότι η λήξη της προθεσμίας δε θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, σε μία προσπάθεια να ενθαρρυνθούν κατά το δυνατόν περισσότερες χώρες να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία έστω και εκπρόθεσμα και να νομιμοποιήσουν το αίτημα των ΗΠΑ, που δε δέχονται την αρμοδιότητα του ΔΠΔ, γεγονός το οποίο αποτελεί σημείο τριβής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τον ΟΗΕ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Στυγνή αστυνομική βία σε απεργούς

Από τα γεγονότα στη διάρκεια της απεργίας

Associated Press

Από τα γεγονότα στη διάρκεια της απεργίας
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αιματηρή ήταν χτες η αναμέτρηση αστυνομικών και Νιγηριανών εργαζομένων που απεργούν, αντιδρώντας στις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Στη διάρκεια βίαιης αστυνομικής επιχείρησης διάλυσης διαδηλωτών απεργών με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της νιγηριανής Αστυνομίας, Κρις Ολάκπε, αναφέρθηκε στα θύματα της αστυνομικής βίας, αποκαλώντας τα ανερυθρίαστα...«αλήτες που σκοτώθηκαν στο προάστιο Μαραράμπα»!

Οι τέσσερις νεκροί απεργοί δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα του στυγνού τρόπου, με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπασάντζο επιχειρεί να «σταματήσει» τις αντιδράσεις που προκαλούν οι υπέρογκες αυξήσεις (περίπου 54% απ' τις 20 Ιουνίου) στις τιμές των καυσίμων σε μια χώρα που το 90% των εξαγωγών της είναι... πετρέλαιο! Από προχτές (οπότε πρωτάρχισε η επ' αόριστον γενική απεργία νιγηριανών συνδικαλιστικών ενώσεων), συνελήφθησαν τουλάχιστον 80 απεργοί...

Στην εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, οι απεργοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις έστησαν στους δρόμους προαστίων της πόλης πύρινα οδοφράγματα.

Μετά τη βίαιη τροπή που πήραν οι εξελίξεις, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο Ομπασάντζο ισχυρίστηκαν πως ο νιγηριανός ηγέτης «σκέφτεται» το ενδεχόμενο «διορθωτικής μείωσης» στις αυξήσεις των καυσίμων. Ωστόσο, Νιγηριανοί συνδικαλιστές ηγέτες σχολίασαν πως η παραπάνω πληροφορία επί της ουσίας, αποσκοπεί σε μια «ανέξοδη» προσπάθεια, με στόχο τη χαλάρωση έως και αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 3 Ιούλη, στις 20.00, στα Παναθήναια, με αντικείμενο τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Κούβας, με πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, οι Επιτροπές Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Παράρτημα Οικοδόμων, οι Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) και τα Παραρτήματα Εθνικής Αντίστασης Νεάπολης, Εξαρχείων, Κολωνακίου, Γκύζη, Πολυγώνου και Αμπελοκήπων.

ΕΥΡΩΠΗ
Σταθερή η ανεργία στην ευρωζώνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σταθερή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων, 8,8%, παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat.

Η Ισπανία εξακολουθεί να κατέχει τα «πρωτεία» στην ανεργία με 11,3%, ενώ στη Γαλλία και στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 9,4% και 9,1%. Η ανεργία, πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων οικονομολόγων, αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι εταιρίες συνεχίζουν την πολιτική των απολύσεων εξαιτίας και της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat, οι άνεργοι στην ευρωζώνη είναι περίπου 12,3 εκατομμύρια.

Ανοδο επίσης σημείωσε η ανεργία και μεταξύ των 15 μελών ΕΕ, από 8,0% τον Απρίλη έφθασε στο 8,1% το Μάη, συνολικά περίπου 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Ολες οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, με εξαίρεση τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα γίνουν αποδέκτες της λεγόμενης «αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας» μέσα στο 2003.

Οπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ τη «μερίδα του λέοντος» παίρνει το Ουζμπεκιστάν με 8,6 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούν: Γεωργία 6,9 εκατ., Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία από 6,5 εκατ., Αζερμπαϊτζάν 5 εκατ., Ουκρανία από 3 έως 4 εκατ., Κιργκιστάν 3,9 εκατ., Αρμενία 2,95 εκατ., Καζαχστάν 2,9 εκατ., Μολδαβία 1 εκατ., ενώ «ουραγοί» στην παραπάνω κατηγορία είναι το Τουρκμενιστάν με 690 χιλιάδες δολάρια και το Τατζικιστάν με 350 χιλιάδες δολάρια.

Η παραπάνω είδηση συνέπεσε με την προειδοποίηση των ΗΠΑ, πως όσες χώρες δεν υπογράψουν τη συμφωνία που εξαιρεί τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δε θα πάρουν την «αμερικανική στρατιωτική βοήθεια».

ΡΩΣΙΑ
Καπιταλιστική παλινόρθωση και αερομεταφορές
  • Απέμεινε σε λειτουργία το 35% των αεροδρομίων που υπήρχε επί ΕΣΣΔ
  • 45 αεροδρόμια λιγότερα μέσα σ' ένα χρόνο!

Ο αριθμός των αεροδρομίων της Ρωσίας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια μετά την αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Τοβάρις», από τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου μεταφορών προκύπτει ότι μόνο πέρσι τα αεροδρόμια που λειτουργούν στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 45. Ετσι σήμερα στη χώρα υπάρχουν 451 αεροδρόμια, σε σύγκριση με τα 1.302 που υπήρχαν στο έδαφος της Ρωσίας το 1992, ένα χρόνο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 65% (!). Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές μικρές πόλεις του ρωσικού βορρά, όπου μεγάλο μέρος των μεταφορών γίνονταν ως τώρα αεροπορικώς.

Οπως αναφέρει το συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων, οι σημαντικότεροι λόγοι αυτής της τεράστιας μείωσης των αεροδρομίων της χώρας είναι η αδυναμία των μικρών και μεσαίων πόλεων της Ρωσίας να συντηρήσουν με δικούς τους οικονομικούς πόρους τα αεροδρόμια που είχαν δημιουργηθεί στα χρόνια της ΕΣΣΔ.

Επίσης ένας ακόμη λόγος που αναφέρεται είναι η ?γήρανση? κι επικινδυνότητα του αεροπορικού ?στόλου? της Ρωσίας, εξαιτίας των δημόσιων περικοπών που αφορούν την ανανέωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ