ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εσπειρε» απογοήτευση στους αγρότες
  • «Μια από τα ίδια» το κυβερνητικό Αγροτικό Πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ, λένε οι ξωμάχοι
  • Ανοιχτά εκδηλώνεται η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση «νεοδημοκρατών» αγροτών, σε χωριά της Θεσσαλίας

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική ή με διάφορες παραλλαγές της, οι αγρότες δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Διέξοδος γι' αυτούς ήταν και παραμένει ο αγώνας

Eurokinissi

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική ή με διάφορες παραλλαγές της, οι αγρότες δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Διέξοδος γι' αυτούς ήταν και παραμένει ο αγώνας
Απογοήτευση «έσπειρε» στους αγρότες, η παρουσίαση του Αγροτικού Προγράμματος της ΝΔ, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα. Οσοι ξωμάχοι από τη Θεσσαλία και τους γύρω νομούς άλλων Περιφερειών παραβρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης - δεν ήσαν όσοι περίμεναν οι διοργανωτές της «φιέστας» κι οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν βουλευτές, πολιτευτές και τοπικοί παράγοντες - έφυγαν φανερά δυσαρεστημένοι. Κι αυτό γιατί ούτε στην παρουσίαση του Προγράμματος από τον Γ. Σουφλιά και τα άλλα αρμόδια στελέχη, ούτε και στην ομιλία του προέδρου του κόμματος, Κ. Καραμανλή, άκουσαν κάτι το ουσιαστικό, που να τους ενδιαφέρει άμεσα και να τους ωφελεί προοπτικά. Δεν άκουσαν, π.χ., πώς θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι ποσοστώσεις στην παραγωγή που επιβάλλει η ΕΕ. Επειδή, λοιπόν, δεν άκουσαν ό,τι θεωρούν αναγκαίο να 'χουν καλύτερες μέρες, δεν πείστηκαν ότι μια νίκη της ΝΔ στις εκλογές - την επίσπευση των οποίων ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ο Κ. Καραμανλής - μπορεί να τους ωφελήσει. Γι' αυτό που πείστηκαν είναι ότι το Αγροτικό Πρόγραμμα της ΝΔ είναι «μια από τα ίδια», καθώς περιέχει προτάσεις πολιτικής που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φτιάχτηκε να λειτουργεί σαν «μπούσουλας» κυβερνητικής πρακτικής, ώστε να προχωρήσουν, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας γεωργίας - φέουδο των επιχειρηματιών. Πείστηκαν, δηλαδή, ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτα το διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ να προτείνει για την αγροτική οικονομία και τίποτα το καλύτερο από τη σημερινή κυβέρνηση να προσφέρει στον αγρότη.

Απογοητευτικό κλίμα

Αυτή η δυσαρέσκεια μεταφέρθηκε στα χωριά και στις επαρχίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα γενικής απογοήτευσης στον αγροτικό κόσμο. Το κλίμα απογοήτευης είναι έκδηλο στη Θεσσαλία, καθώς πολλοί αγρότες της περιοχής - όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση - «πόνταραν» σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, περιμένοντας να λυθούν μερικά, έστω, από τα πολλά κι οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά. Από πολλά χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας έρχονται μηνύματα ότι οι «νεοδημοκράτες» αγρότες είναι απογοητευμένοι κι αγανακτισμένοι, καθώς άλλα περίμεναν κι άλλα είδαν στο Αγροτικό Πρόγραμμα της ΝΔ. Η δυσαρέσκεια της βάσης επηρεάζει και τους «παραπάνω» κι είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστά τοπικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη, που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε δέχονται να μιλήσουν στα ΜΜΕ, για να εκθειάσουν το Αγροτικό Πρόγραμμα της ΝΔ. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε πολλά χωριά του νομού Καρδίτσας, όπου η εκλογική δύναμη της ΝΔ είναι πολύ μεγάλη, τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικές κι αποκαλυπτικές είναι οι συζητήσεις που γίνονται, αυτές τις μέρες, στα καφενεία των χωριών Προάστιο και Καλογριανά του δήμου Σελλάνων. Ακόμα και «βαμμένοι δεξιοί» μιλούν με «σκληρά λόγια» κατά της ηγεσίας του κόμματός τους και υπογραμμίζουν ότι θα το ψηφίσουν «με βαριά καρδιά», μόνο και μόνο επειδή, όπως λένε, μισούν το ΠΑΣΟΚ και θέλουν, οπωσδήποτε, να φύγει, από την κυβερνητική εξουσία. Διπλά απογοητευμένοι νιώθουν όσοι προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και πίστευαν ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα διόρθωνε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται, θ' άλλαζε προς το καλύτερο τη ζωή τους. Μετά την ανακοίνωση του Αγροτικού Προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβληματίζονται αν αξίζει να δώσουν την ψήφο τους σ' ένα άλλο κόμμα, το οποίο θα εφαρμόσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και δημιουργεί σύγχρονους τσιφλικάδες.

Υπάρχει διέξοδος

Υπάρχουν, όμως, και μερικοί από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - είναι λίγοι, αλλά έχει σημασία να υπογραμμιστεί η στάση τους - που δηλώνουν ότι, τώρα που έγινε ολοφάνερο πως τα δυο κόμματα εξουσίας μοιάζουν σαν μια στάλα νερό, αξίζει να ενισχυθεί, εκλογικά, το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιμάχεται, ανοιχτά και στα ίσια, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και βοηθάει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, τους μικρομεσαίους αγρότες στους αγώνες τους να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους...


Π.Ρ.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Μεταλλαγμένα με ετικέτα...
  • Δόθηκε χτες το «πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο, προς μεγάλη ικανοποίηση των αφεντικών της ΕΕ...
  • «Ανοίγετε την Κερκόπορτα για τη σταδιακή, αλλά σταθερή, απελευθέρωση και διακίνηση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών», κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης

Μεταλλαγμένα με ετικέτα θα μπορούν να τρώνε προσεχώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Χτες, από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δόθηκε το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να συνεχίσει απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς της στο θέμα των μεταλλαγμένων ή, με άλλα λόγια, να απελευθερώσει την εισαγωγή και παραγωγή στην ΕΕ προϊόντων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε δύο εκθέσεις, με τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης, δίνοντας τη διαδικαστικά απαιτούμενη, σύμφωνη γνώμη. Η μία έκθεση αφορούσε στην επισήμανση και στην ιχνηλασιμότητα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και ιχνηλασιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών και εισηγητής ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντ. Τρακατέλης. Η άλλη αφορούσε στην πρόταση κανονισμού για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές και εισηγήτρια ήταν η ευρωβουλευτής Κ. Σέλε. Και οι δύο εκθέσεις διαπνέονταν από τη λογική του λιγότερου κακού, σε μια προσπάθεια συγκερασμού των απαιτήσεων των ΗΠΑ, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και του μακάριου καθησυχασμού των καταναλωτών περί του ότι θα γνωρίζουν υποτίθεται τι τρώνε, ή για την ακρίβεια τι μεταλλαγμένα θα τρώνε... Δε γίνεται λόγος γι' αυτά που έφαγαν χωρίς να το ξέρουν...

Ομως, για παράδειγμα, στην έκθεση Τρακατέλη ψηφίστηκε η υποχρέωση... των επιχειρήσεων να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα» του προϊόντος και να διατηρούν περαιτέρω πληροφορίες για τουλάχιστον πέντε έτη. Δηλαδή, αν μετά από 20 έτη προκύψει πρόβλημα και αποδειχτεί ότι τα προϊόντα που περιείχαν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είτε αυτό αναγραφόταν στις ετικέτες είτε όχι -γιατί θα υπάρξουν και πολλές τέτοιες περιπτώσεις- έβλαψαν σοβαρά το περιβάλλον και τους καταναλωτές, από πού θα αναζητηθούν ευθύνες;!

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως μετά την υπερψήφιση των δύο εκθέσεων, από την υπηρεσία ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνεται: «Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην άρση του de facto moratorium για έγκριση νέων ΓΤΟ καθώς και την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Αίγυπτο, κ.ά. Επιπλέον, θα οδηγήσει στην άρση των επιφυλάξεων και την ανάπτυξη της στρατηγικής όσον αφορά τις βιολογικές επιστήμες και τη βιοτεχνολογία...».

Ο Γ. Πατάκης

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης εξέφρασε τη συνολική διαφωνία του Κόμματος στη χρήση και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:

«Εγκρίνοντας προτάσεις για έργα ιχνηλασιμότητας ΓΤΟ στις πρώτες ύλες παραγωγής δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ανοίγουμε την Κερκόπορτα για τη σταδιακή, αλλά σταθερή, απελευθέρωση και διακίνηση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών. Οι φόβοι μας δεν είναι αβάσιμοι, αν ληφθούν υπόψη οι όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ για εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Η ρύθμιση για καθορισμό ανώτατων επιτρεπτών ορίων επιμόλυνσης δημιουργεί μια de facto κατάσταση με την οποία διαφωνούμε ριζικά, πρώτον επειδή μεταφέρει την ευθύνη στον καταναλωτή, ο οποίος όμως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τρόφιμο που προέρχεται ή περιέχει ΓΤΟ, και, δεύτερον, επειδή ανοίγει το δρόμο για ασφυκτική εξάρτηση των αγροτών από τις αμερικάνικες κυρίως πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας, οι οποίες έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και πώλησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων αλλά και των αγροχημικών που τους συνοδεύουν. Εκτός των άλλων, η χρήση ΓΤΟ θα οδηγήσει σε γενετική διάβρωση και των μη γενετικά ποικιλιών με μη προβλέψιμες επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα.

Η μάχη πρέπει να δοθεί για την απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από ΓΤΟ ή προϊόντων που προέρχονται από πρώτες ύλες που περιέχουν ΓΤΟ και όχι για τους όρους με τους οποίους θα διακινούνται και θα ανιχνεύονται αυτά τα προϊόντα.

Διαφωνούμε συνολικά με τη χρήση ΓΤΟ και τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον». Η όποια παραχώρηση από τη θέση αυτή δεν είναι παρά σε βάρος της γεωργίας, της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της υγείας των καταναλωτών γι' αυτό και θα απέχουμε από την ψηφοφορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ