Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Μεταλλαγμένα με ετικέτα...
  • Δόθηκε χτες το «πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο, προς μεγάλη ικανοποίηση των αφεντικών της ΕΕ...
  • «Ανοίγετε την Κερκόπορτα για τη σταδιακή, αλλά σταθερή, απελευθέρωση και διακίνηση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών», κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης

Μεταλλαγμένα με ετικέτα θα μπορούν να τρώνε προσεχώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Χτες, από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δόθηκε το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να συνεχίσει απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς της στο θέμα των μεταλλαγμένων ή, με άλλα λόγια, να απελευθερώσει την εισαγωγή και παραγωγή στην ΕΕ προϊόντων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε δύο εκθέσεις, με τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης, δίνοντας τη διαδικαστικά απαιτούμενη, σύμφωνη γνώμη. Η μία έκθεση αφορούσε στην επισήμανση και στην ιχνηλασιμότητα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και ιχνηλασιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών και εισηγητής ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντ. Τρακατέλης. Η άλλη αφορούσε στην πρόταση κανονισμού για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές και εισηγήτρια ήταν η ευρωβουλευτής Κ. Σέλε. Και οι δύο εκθέσεις διαπνέονταν από τη λογική του λιγότερου κακού, σε μια προσπάθεια συγκερασμού των απαιτήσεων των ΗΠΑ, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και του μακάριου καθησυχασμού των καταναλωτών περί του ότι θα γνωρίζουν υποτίθεται τι τρώνε, ή για την ακρίβεια τι μεταλλαγμένα θα τρώνε... Δε γίνεται λόγος γι' αυτά που έφαγαν χωρίς να το ξέρουν...

Ομως, για παράδειγμα, στην έκθεση Τρακατέλη ψηφίστηκε η υποχρέωση... των επιχειρήσεων να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα» του προϊόντος και να διατηρούν περαιτέρω πληροφορίες για τουλάχιστον πέντε έτη. Δηλαδή, αν μετά από 20 έτη προκύψει πρόβλημα και αποδειχτεί ότι τα προϊόντα που περιείχαν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είτε αυτό αναγραφόταν στις ετικέτες είτε όχι -γιατί θα υπάρξουν και πολλές τέτοιες περιπτώσεις- έβλαψαν σοβαρά το περιβάλλον και τους καταναλωτές, από πού θα αναζητηθούν ευθύνες;!

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως μετά την υπερψήφιση των δύο εκθέσεων, από την υπηρεσία ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνεται: «Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην άρση του de facto moratorium για έγκριση νέων ΓΤΟ καθώς και την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Αίγυπτο, κ.ά. Επιπλέον, θα οδηγήσει στην άρση των επιφυλάξεων και την ανάπτυξη της στρατηγικής όσον αφορά τις βιολογικές επιστήμες και τη βιοτεχνολογία...».

Ο Γ. Πατάκης

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης εξέφρασε τη συνολική διαφωνία του Κόμματος στη χρήση και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:

«Εγκρίνοντας προτάσεις για έργα ιχνηλασιμότητας ΓΤΟ στις πρώτες ύλες παραγωγής δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ανοίγουμε την Κερκόπορτα για τη σταδιακή, αλλά σταθερή, απελευθέρωση και διακίνηση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών. Οι φόβοι μας δεν είναι αβάσιμοι, αν ληφθούν υπόψη οι όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ για εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Η ρύθμιση για καθορισμό ανώτατων επιτρεπτών ορίων επιμόλυνσης δημιουργεί μια de facto κατάσταση με την οποία διαφωνούμε ριζικά, πρώτον επειδή μεταφέρει την ευθύνη στον καταναλωτή, ο οποίος όμως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τρόφιμο που προέρχεται ή περιέχει ΓΤΟ, και, δεύτερον, επειδή ανοίγει το δρόμο για ασφυκτική εξάρτηση των αγροτών από τις αμερικάνικες κυρίως πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας, οι οποίες έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και πώλησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων αλλά και των αγροχημικών που τους συνοδεύουν. Εκτός των άλλων, η χρήση ΓΤΟ θα οδηγήσει σε γενετική διάβρωση και των μη γενετικά ποικιλιών με μη προβλέψιμες επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα.

Η μάχη πρέπει να δοθεί για την απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από ΓΤΟ ή προϊόντων που προέρχονται από πρώτες ύλες που περιέχουν ΓΤΟ και όχι για τους όρους με τους οποίους θα διακινούνται και θα ανιχνεύονται αυτά τα προϊόντα.

Διαφωνούμε συνολικά με τη χρήση ΓΤΟ και τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον». Η όποια παραχώρηση από τη θέση αυτή δεν είναι παρά σε βάρος της γεωργίας, της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της υγείας των καταναλωτών γι' αυτό και θα απέχουμε από την ψηφοφορία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην... «ευσυνειδησία» των επιχειρηματιών η ενημέρωση των καταναλωτών(2004-04-21 00:00:00.0)
Για «πρώτο πιάτο»... καλαμπόκι(2003-10-23 00:00:00.0)
Το επίσημο «σερβίρισμα»...(2002-11-28 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτα και ασύδοτα προς παραγωγή και κατανάλωση!(2002-10-19 00:00:00.0)
«Θα» ελέγχονται με τις... προδιαγραφές ΗΠΑ και ΕΕ!(2000-02-02 00:00:00.0)
Μέτρα απαγόρευσης των μεταλλαγμένων προϊόντων(1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ