Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Για «πρώτο πιάτο»... καλαμπόκι

Με τη δημοσίευση του σχετικού κοινοτικού κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις επόμενες μέρες, αρχίζει και τυπικά η μαζική κυκλοφορία προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση στην έκδοση των πρώτων αδειών για την εμπορία και καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών εντός του εδάφους της, μην υπολογίζοντας ούτε τις φωνές επιστημονικών ιδρυμάτων και ανεξάρτητων επιστημόνων, για τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προχτεσινή δήλωση του κοινοτικού Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Ντ. Μπιρν, τον ερχόμενο Νοέμβρη ή το αργότερο το Δεκέμβρη, θα δοθούν οι πρώτες άδειες από την Κοινότητα για την κυκλοφορία γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί το, επί Ελληνικής Προεδρίας, Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του περασμένου Ιούλη, όπου αποφασίστηκε η ελεύθερη κυκλοφορία στο εμπόριο μεταλλαγμένων τροφών, οι οποίες προς ενημέρωση του καταναλωτή θα το αναγράφουν στις ετικέτες τους, μόνο αν εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), σε ποσοστό άνω του 0,9%. Η παραπάνω απόφαση, οδήγησε στην έκδοση του σχετικού Κοινοτικού Κανονισμού, ο οποίος τις ερχόμενες μέρες θα ανακοινωθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε στη συνέχεια θα μπορούν με κάθε επισημότητα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ελεύθερης παραγωγής και εμπορίας μεταλλαγμένων προϊόντων. Το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που θα κυκλοφορήσει στην Κοινότητα, αποτελεί «πατέντα» της ελβετικής εταιρίας «Sygenta» και πρόκειται για μια ποικιλία καλαμποκιού, με την επωνυμία «BT-11», το οποίο, σύμφωνα με την εταιρία, διαθέτει μερικές... σούπερ ιδιότητες, όπως αντοχή σε παρασιτοκτόνα αλλά και έντομα.

Εχει αξία να υπενθυμίσουμε την τοποθέτηση του Ντ. Μπιρν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα τον περασμένο Μάη, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα περιστατικά αλλεργιών που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο έπειτα από κατανάλωση τέτοιων τροφών, εξαιτίας της υψηλής τοξικότητάς τους, δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αλλωστε, σε μια ανάλογη δήλωσή του, ο Επίτροπος Γεωργίας Φρ. Φίσλερ, είχε διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ότι «όποιοι ΓΤΟ κυκλοφορήσουν στην αγορά θα είναι απολύτως ασφαλείς...». Και όλα αυτά συμβαίνουν, λίγες μέρες μόλις μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του τριετούς επιστημονικού πειράματος, που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο αν και έδωσε διττές απαντήσεις, που θα μπορούσαν να εξηγηθούν αναλόγως, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν περιόρισε τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν, για την ύπαρξη πολύ σημαντικών κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.

Ολα τα παραπάνω βέβαια αποτελούν μόνο τη δημοσιεύσιμη πλευρά ενός αδυσώπητου και πολυετούς εμπορικού πολέμου που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Η δεύτερη είχε επιβάλλει το περίφημο «πενταετές μορατόριουμ απαγόρευσης» των ΓΤΟ στο έδαφός της, με αποτέλεσμα η ΗΠΑ να καταθέτουν διαρκώς προσφυγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενάντια στην ΕΕ, με το σκεπτικό της καταστρατήγησης των νόμων της ελεύθερης αγοράς. Το περασμένο καλοκαίρι, το μορατόριουμ έληξε, και η ΕΕ δεν είχε κανέναν λόγο να το παρατείνει αφού πλέον οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Επίσης, πριν από δύο βδομάδες ανακοινώθηκε ότι η (γερμανική) «Bayer» και η (αμερικανική) «Mosanto», παύουν να πολεμούν αναμεταξύ τους και ξεκινούν συνεργασία για την επίτευξη του κοινού σκοπού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ