Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
«Ψήνονται» μεγάλες ανατιμήσεις

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει ευνοϊκά το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων

Νέο χορό ανατιμήσεων στα φάρμακα δείχνει η δέσμευση που ανέλαβε ενώπιον των εκπροσώπων των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης, να εξετάσει από τον καινούριο χρόνο την αξίωσή τους για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, με αντάλλαγμα τη σύμφωνη γνώμη τους για διατήρηση «σταθερότητας» των τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι και το θέμα αιχμής που έθεσε χτες στον υφυπουργό ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπόσχεση του υφυπουργού να εξετάσει τα θέματά τους, που σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνουν αυξήσεις τιμών. Ο υφυπουργός απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος ως προς τα αιτήματα των επιχειρηματιών του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ζητούν είναι τα φάρμακα να μην παίρνουν τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί στην ΕΕ, αλλά το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι τιμές στα φάρμακα θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50%.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Κουλούρης έκανε γενικώς λόγο για νέο κύκλο συζητήσεων από το Γενάρη, με κατεύθυνση να «στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ο ασφαλισμένος να παίρνει φθηνό φάρμακο». Είναι, βέβαια, φανερό ότι στο βαθμό που σύμφωνα με τα λεγόμενα των φαρμακοβιομηχάνων η «στήριξη» της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας περνάει μέσα από την αύξηση της τιμής του φαρμάκου, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβαδίζει με την εξασφάλιση φθηνού φαρμάκου για όποιον το έχει ανάγκη.

Τέλος, ο ίδιος ανακοίνωσε την παραπομπή στον εισαγγελέα της φαρμακοβιομηχανίας «Olvos», η οποία προχώρησε σε αύξηση τις τιμής τριών σκευασμάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση σχετικού αιτήματος από το υπουργείο Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ