Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Διογκώνονται η υπερχρέωση και η τοκογλυφία

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και για καταθέσεις. Αύξηση 29,8% εμφανίζουν σε ετήσια βάση τα χρέη των νοικοκυριών για δάνεια

Οι ουρές για τραπεζικά δάνεια συνεχώς μεγαλώνουν
Οι ουρές για τραπεζικά δάνεια συνεχώς μεγαλώνουν
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων που έχουν πάρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες. Ηδη οι νέες εκταμιεύσεις μαζί με τα παλαιά δάνεια έχουν ήδη οδηγήσει σε κατάσταση υπερχρέωσης που, για τους εργαζόμενους, σημαίνει μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, λόγω των τοκοχρεολυτικών δόσεων που καταβάλλουν και επίσης λόγω των τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (αφορούν τον Απρίλη του 2003), δείχνουν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση την αύξηση της τραπεζικής τοκογλυφίας, τους ωφελημένους και τους χαμένους από τις μειώσεις επιτοκίων: Τον Απρίλη του 2002, το χάσμα ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά και στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου ήταν στο 11% σε όφελος των τραπεζών. Ενα χρόνο μετά (Απρίλης 2003) η διαφορά αυτή διευρύνθηκε στις 11,57 ποσοστιαίες μονάδες, αυξήθηκε δηλαδή πάνω από 0,50%.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης και των μεγαλύτερων κινδύνων που εγκυμονεί η πρόσφατη κατάργηση του πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια είναι το γεγονός ότι τα σημερινά υπόλοιπα των δανείων φτάνουν στο 23% του ΑΕΠ που θα παραχτεί σε ολόκληρο το 2003. Ετσι, και με βάση τους σημερινούς ρυθμούς επέκτασης, στα τέλη του έτους τα δάνεια των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσουν το 27% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας αφορούν στον μήνα Απρίλη του 2003, δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η κατάργηση του πλαφόν, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 20 του Ιούνη.

Η τεράστια μεταφορά πλούτου και εισοδημάτων από τους εργαζόμενους στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών που συντελείται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον Απρίλη του 2003 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών έφτασαν στα 33,7 δισ. ευρώ. (από 25,9 δισ. τον Απρίλη του 2002). Το ποσοστό της ετήσιας αύξησης διαμορφώνεται σε 29,8%. Με τέτοιο ρυθμό επέκτασης (που η ηγεσία της ΤτΕ ισχυρίζεται ότι αποκλιμακώνεται) υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2003 θα έχουν ξεπεράσει το 27% του ΑΕΠ, δηλαδή θα καταγράψουν και νέο επίπεδο - ρεκόρ.
  • Ειδικότερα τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται σε 22,7 δισ. ευρώ ευρώ και το ποσοστό της ετήσιας αύξησης σε 31%.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια ξεπέρασαν τα 10,3 δισ. (ετήσια αύξηση 24,6%). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λεγόμενα «προσωπικά δάνεια», που κατά κόρον διαφημίζουν οι τραπεζίτες, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε ποσοστό 43,1%. Επίσης, τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών πλησίασαν τα 5,4 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 33,5%).
  • Τα δάνεια στις επιχειρήσεις φτάνουν σε 57 δισ. ευρώ (μεταβολή 11,9%). Το σύνολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φτάνει σε 90,7 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που ισχύουν και στα άλλα κράτη της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ