Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Απεργούν ενάντια στο ξεπούλημα

Σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ συνεχίζουν και αύριο

Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, στην παράδοση της ΔΕΗ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο και συνολικά σε όλο το νομοθετικό πλέγμα που προωθεί την απελευθέρωση της ενέργειας και την παράδοση της ΔΕΗ στους επιτήδειους εμπόρους - κερδοσκόπους, καλεί τους εργαζόμενους η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία». Ταυτόχρονα, τους καλεί να διεκδικήσουν, η ΔΕΗ να είναι ο μοναδικός φορέας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, να ανήκει 100% στο Δημόσιο και να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Η διοίκηση

Σε δύο βασικά σημεία εστιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφωνία της διοίκησης της ΔΕΗ στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ένα σημείο είναι η απαγόρευση στη ΔΕΗ να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος της Επιχείρησης να πέσει κάτω από το 75%. Το δεύτερο είναι η δυνατότητα που δίνει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να κερδοσκοπούν, χωρίς, μάλιστα, να διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα μας.

Παράγοντες της ΔΕΗ αναφέρουν ότι είναι αδιανόητο να δίνονται κίνητρα να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ευρωπαϊκές ηλεκτρικές εταιρίες - μεγαθήρια (EdF, RWE, ENEL κλπ.) και να αποκλείεται η ΔΕΗ από τη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι να κατέβει κάτω από το 75% του μεριδίου αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί έχουν έως τώρα άδεια προμηθευτή πελατών στην Ελλάδα και η ΔΕΗ εκτιμά ότι η παροχή σ' αυτούς (προμηθευτές) της δυνατότητας εξαγωγών - όπως αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο - θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τιμές για τον Ελληνα καταναλωτή και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Επιπλέον, παρέχει δυνατότητα καιροσκοπισμού μέσω transit και εξαγωγών προς την Ιταλία, όπου τα τιμολόγια είναι πολύ υψηλά. Κατά τη ΔΕΗ, οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος των πελατών τους εγκατεστημένο στη χώρα, επίσης προς αποφυγήν καιροσκοπισμού, αλλά και για τη διασφάλιση των πελατών.

  • Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, εκφράζουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κοζάνης και Φλώρινας και οι φορείς των δύο νομών. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι θα προχωρήσουν σε δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, ενώ ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Νομαρχίας Κοζάνης αποφάσισε στάση εργασίας μέχρι τις 10 το πρωί.
Στα ΕΛΠΕ

Σήμερα, στις 5 το πρωί, ξεκινάει και η 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας των ΕΛΠΕ στον Ομιλο Λάτση, της πολιτικής συνολικά των ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Σχετικά με την απεργία, ο Μανώλης Περάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η απεργία αρχίζει σήμερα. Βέβαια, πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης, θα καταφύγει στα δικαστήρια για να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, όπως συνηθίζει. Παρ' όλα αυτά, η απεργία αρχίζει με αίτημα να ακυρωθεί η συμφωνία κυβέρνησης - Λάτση, που εκχωρεί, στην ουσία, τα ΕΛΠΕ στο συγκεκριμένο όμιλο.

Από την πλευρά μας, συμφωνήσαμε με τις κινητοποιήσεις, αλλά διαφωνήσαμε με το πλαίσιο. Εμείς βάζουμε συγκεκριμένο πλαίσιο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, καταδίκης της πολιτικής της ΝΔ, που στην ουσία συνηγορεί σ' αυτό το ζήτημα, καταδίκης ακόμα και της ΕΕ, αφού η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς, που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Καλούμε να καταδικαστούν αυτές οι πολιτικές και να ακυρωθεί η συμφωνία κυβέρνησης - Λάτση, να διασφαλιστούν οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και να απαιτηθεί μείωση φορολογίας στα καύσιμα όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα. Αυτό ήταν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το οποίο δεν πέρασε ούτε απ' την πλειοψηφία του σωματείου, ούτε της ομοσπονδίας. Παρ' όλα αυτά, εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και να προβάλουν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμου στα «Ελληνικά Πετρέλαια», ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα για το αν η εκπτωτική πολιτική των ΕΛΠΕ προς τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, κατά τη χρονική περίοδο 2000 - 2002, παραβίαζε τους κανόνες ανταγωνισμού και δημιουργούσε θέμα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από την εξέταση των στοιχείων, αποφαίνεται ότι τα ΕΛΠΕ στην υπό κρίση υπόθεση δεν αποδείχτηκε ότι είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη επιχειρηματική συμπεριφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, τους πελάτες τους, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές και, ως εκ τούτου, δεν αποδείχτηκε ότι τα ΕΛΠΕ κατείχαν δεσπόζουσα θέση, ώστε να οδηγήσουν σε περιοριστικά αποτελέσματα τον ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε, όταν το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποφάσισε να επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις στις συμβάσεις τους με τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, με την προϋπόθεση ότι η ισχύς των συμβάσεων θα ήταν τριετής και δε θα δημιουργούνταν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από τις συμβαλλόμενες εταιρίες κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους. Το πρόστιμο είχε προσδιοριστεί στο 1.800.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ