Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Απαραίτητες τις κρίνει το 95%

Απαραίτητη θεωρεί τη λειτουργία των λαϊκών αγορών το 95% των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, που έγινε για λογαριασμό των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών και παρουσιάστηκε χτες. Σύμφωνα με την έρευνα, στα πλεονεκτήματα των λαϊκών αγορών περιλαμβάνεται η ποικιλία των τιμών, η δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, η ποικιλία, η λειτουργία του ανταγωνισμού, η εξασφάλιση ποιότητας και οι προσωπικές σχέσεις παραγωγού - πελάτη.

Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται το ωράριο, αφού ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού δεν τις προλαβαίνει, η έλλειψη πάρκινγκ, η συμπεριφορά, αλλά και οι κανόνες υγιεινής. Στα αρνητικά καταγράφεται και το γεγονός ότι οι ηλικίες μεταξύ 25 και 35 χρονών, που περιλαμβάνει νέους εργαζόμενους με παιδιά, (είναι δηλαδή μία κατηγορία με αυξημένες ανάγκες και μεγάλη αγοραστική δύναμη) δεν πηγαίνουν στη λαϊκή και αυτό εγκυμονεί σταδιακά τον κίνδυνο οριστικής απόρριψης της λαϊκής αγοράς. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 60% των παραγωγών και των επαγγελματιών θεωρούν ότι το ωράριο πρέπει να διευρυνθεί.

Οι ίδιοι επίσης θεωρούν ότι οι λαϊκές έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και αποδίδουν τις ευθύνες στις πολλές νέες άδειες που δόθηκαν, στην έλλειψη υποδομής, κανόνων λειτουργίας και εποπτείας, στο κόστος ζωής, στον ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και στην αδιαφορία της πολιτείας για το χώρο.

Οπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Π. Μόσχος, οι βασικές ενέργειες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών είναι: τα υποχρεωτικά σεμινάρια για όλους τους παραγωγούς και επαγγελματίες που εργάζονται στις λαϊκές, η άψογη συμπεριφορά στους καταναλωτές και τους περιοίκους, η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών ακόμη και αν χρειαστεί να ιδρυθούν και απογευματινές λαϊκές, η καθαριότητα του χώρου εργασίας και γενικά η τήρηση των κανόνων υγιεινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ