Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
«Θα» ελέγχονται με τις... προδιαγραφές ΗΠΑ και ΕΕ!

Με τη γνωστή μέθοδο της σύστασης επιτροπών επιχειρεί η κυβέρνηση να... «αντιμετωπίσει» την απουσία ολοκληρωμένου και επαρκούς θεσμικού πλαισίου για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Την ίδια στιγμή μεταλλαγμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή ευρείας γκάμας ειδών διατροφής διακινούνται ελεύθερα στην αγορά με τη «βούλα» της ΕΕ. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Ανάπτυξης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της αντίστοιχης ΓΓ Καταναλωτή, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και του ΕΦΕΤ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, «η διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων, της κυβερνητικής πολιτικής, για το ζήτημα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων». Στην πράξη, πάντως, το μόνο που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν να λειτουργεί ως «μόνιμο όργανο» η διυπουργική επιτροπή και να συγκροτηθεί μια «ενιαία κεντρική εθνική γνωμοδοτική επιτροπή για τα ζητήματα των μεταλλαγμένων τροφίμων», τηρώντας έτσι την παράδοση που λέει πως όταν οι κυβερνώντες δεν είναι πρόθυμοι να λύσουν κάποιο πρόβλημα, συγκροτούν μια «επιτροπή» που «θα» το μελετήσει και «θα» προτείνει λύσεις!

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και οι σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης. Αφού υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «αυστηρή και άκρως επιφυλακτική στάση» και ότι «δεν πρόκειται να ανοιχτούμε σε πειραματισμούς» συμπλήρωσε με νόημα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τη διαπραγμάτευση» μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών και ΕΕ», κάνοντας έτσι σαφές ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι και στο θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων είναι άρρηκτα δεμένη με τις εξελίξεις που θα επικρατήσουν στην ΕΕ. Δηλαδή έλεγχοι που θα σέβονται τις προδιαγραφές τις οποίες έχουν θεσμοθετήσει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, με βάση τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών του κλάδου τροφίμων.

Χαρακτηριστικό, επίσης, του πώς διαμορφώνεται η «αυστηρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος παραδέχτηκε, η ΕΕ έχει δώσει «ως τώρα» έξι άδειες για την εμπορική χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων. Μεταξύ αυτών είναι προϊόντα σόγιας, διάφοροι τύποι καλαμποκιού, βιομηχανικά φυτά, όπως τεύτλα για ζωοτροφές. Προϊόντα που βεβαίως εισάγονται κανονικότατα στην Ελλάδα, αφού έχουν τη... βούλα της ΕΕ, παρά την όποια «άκρως επιφυλακτική στάση» της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα της επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως πρόκειται να εκδοθεί σχετική αγορανομική διάταξη, αφού ληφθούν υπόψη «όλες οι τελευταίες εξελίξεις», καθώς και «το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

Στην επιτροπή για το θέμα των «μεταλλαγμένων τροφίμων» θα προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας και θα εκπροσωπούνται τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών (με το Γενικό Χημείο του Κράτους), Γεωργίας, Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ