Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους βγάζουν το «λάδι» με τις επιδοτήσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί βρώσιμης ελιάς της χώρας, εξαιτίας της ζωνοποίησης που επέβαλε από φέτος η κυβέρνηση. Οι εξευτελιστικές τιμές στη βρώσιμη ελιά ανάγκασαν τους παραγωγούς να οδηγήσουν μεγάλες ποσότητες σε ελαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι επιδοτούμενες ποσότητες ελαιολάδου - οι οποίες έχουν καθοριστεί με τις ζώνες παραγωγής για κανονικές συνθήκες στις περιοχές που παράγονται βρώσιμες ελιές - να μην καλύπτουν την πραγματική παραγωγή.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ΝίκοςΓκατζής, ΒαγγέληςΜπούτας και ΑχιλλέαςΚανταρτζής, επισημαίνοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι αναγκασμένοι ν' ακολουθήσουν οι ελαιοπαραγωγοί, προκειμένου να πάρουν επιδότηση για όλη την παραγόμενη ποσότητα λαδιού.

Στην Ερώτηση του Κόμματος σημειώνεται πως η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, ότι δηλαδή αυτές οι διαδικασίες επιβλήθηκαν για να αποτρέψουν τα «πανωγραψίματα», είναι προσχηματική και κινείται στη λογική της συλλογικής ευθύνης. «Αν ήθελε η κυβέρνηση να αποτρέψει τα "πανωγραψίματα", υπήρχαν τρόποι να το κάνει χωρίς να ταλαιπωρεί το σύνολο των ελαιοπαραγωγών», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει τα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των υπολοίπων επιδοτήσεων του λαδιού - οι οποίες κάθε χρόνο καταβάλλονται πριν τα Χριστούγεννα, ενώ φέτος δεν έχουν καταβληθεί ακόμα - αλλά και οι εξευτελιστικές τιμές εξανεμίζουν το εισόδημά τους και τους οδηγούν στη χρεοκοπία, καθώς τα καλλιεργητικά δάνεια γίνονται ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται με αβάσταχτους τόκους και πανωτόκια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να επιδοτηθούν όλες οι παραγόμενες ποσότητες λαδιού, πότε θα πληρωθούν οι καθυστερούμενες επιδοτήσεις και γιατί καθυστέρησαν, αλλά και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προστατέψει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από τις ληστρικές διαθέσεις των εμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ