Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ακίνδυνη η κατανάλωση μυδιών

Τη συνέχιση της κατανάλωσης μυδιών που αποτελούν τρόφιμο άριστης βιολογικής αξίας, προτρέπει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ελέγχεται η απαγόρευση της διακίνησης μυδιών από την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου όσο διαρκεί το πρόβλημα. Σε χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι μετά το πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με την παρουσία βιοτοξινών στα μύδια του κόλπου της Θεσσαλονίκης, καθώς και την απαγόρευση της αλιείας του προϊόντος αυτού, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συγκάλεσε δύο αρμόδιες επιτροπές κτηνιάτρων και ιχθυολόγων, οι οποίες έκριναν:

Η παρουσία βιοτοξινών στα μύδια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει εμφάνιση περιοδική.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται σ' όλες τις χώρες με την απαγόρευση αλιείας, συλλογής και διακίνησης των μυδιών από τις συγκεκριμένες περιοχές για όσο διάστημα διαρκεί το φαινόμενο.

Για την αντιμετώπιση, οι υπηρεσίες εφαρμόζουν επ' ακριβώς τις διατάξεις της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας που προβλέπουν την επιτήρηση και τον έλεγχο των ζωνών παραγωγής, συλλογής και μετεγκατάστασης των εδώδιμων οστρακοειδών.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εργαστηριακούς ελέγχους στο νερό και στη σάρκα των μυδιών για μικροβιακό φορτίο, τοξικό φυτοπλαγκτόν κλπ.

Τέλος, μετά τα παραπάνω είναι φανερό ότι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και η απαγόρευση αφορά πάντα το προϊόν συγκεκριμένων περιοχών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ