Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Ρυθμίσεις προεκλογικού αποπροσανατολισμού

Την εγκύκλιο για τη φορολογία εισοδήματος του 2000, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο 2753/99, δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το νόμο που ψηφίστηκε μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες του περασμένου Σεπτέμβρη, και με τις ρυθμίσεις του οποίου η κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση πως τάχα βελτιώνονται οι συνθήκες φορολόγησης για τους εργαζόμενους. Βέβαια, οι αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, είναι οριακές και σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τη φορολογική λεηλασία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι όλη την προηγούμενη δεκαετία. Απλά, αξιοποιούνται από τους κυβερνώντες, προκειμένου να καλύψουν τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματός τους, χωρίς να αλλάζει έστω στο παραμικρό η ουσία του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά:

  • αυξάνει το αφορολόγητο όριο στο 1.600.000 δραχμές για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1999 και στα 2.000.000 δραχμές για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2000. Ο αντιλαϊκός - ταξικός χαρακτήρας της φορολογικής κλίμακας (λίγοι συντελεστές που συμπιέζουν μεγάλου εύρους εισοδήματα) παραμένει ως έχει.
  • «ορθολογικοποιούνται» οι εκπίπτουσες δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα (ενοίκια, ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κλπ). Στο εξής, θα μπορεί να εκπίπτει δαπάνη μέχρι 240.000 δραχμές, ποσό ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σημερινών οικογενειών.
  • από την άλλη πλευρά καταργεί την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, των ποσών που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για χρέη προς την εφορία, ενώ «βάζει χέρι» και στα ποσά των τόκων από στεγαστικά δάνεια που μέχρι σήμερα εξέπιπταν στο σύνολό τους.
  • αυξάνει η έκπτωση φόρου για τα παιδιά, σε 30.000 (από 25.000) για ένα παιδί, σε 35.000 για κάθε παιδί εφόσον είναι δύο τα παιδιά, σε 50.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία και σε 60.000 δρχ για κάθε παιδί μέχρι τα τέσσερα.
  • «Αλλάζουν» τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτός από τις τεχνικές εταιρίες και τους αγρότες, όπου η φορολογία μένει ως έχει. Στο εξής οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επιχειρηματίες, θα φορολογούνται λογιστικά (με βάση τα βιβλία τους, όπου και θα προκύπτουν τα καθαρά τους κέρδη) και εξωλογιστικά με βάση το Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους. Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται ανάλογα με το μεγαλύτερο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τους δύο αυτούς τρόπους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ