Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Το επίσημο «σερβίρισμα»...

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κυριαρχεί το θέμα της πρότασης κανονισμού για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ «ξαναμπαίνουν» σήμερα τα μεταλλαγμένα. Οχι βέβαια για να φάνε πρώτα οι υπουργοί, αλλά μπας και τεθούν και κάποιοι «εμπορικοί κανόνες» για το πώς θα τα φάνε οι καταναλωτές, χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις και απώλειες κερδών για τις πολυεθνικές!

Ετσι σε μια σειρά προτάσεων κανονισμών που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών, την «τιμητική» έχει σήμερα στην «ατζέντα» του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας η πρόταση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές. Οπως λέγεται, σε αυτή τη συνεδρίαση θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση ή να επέλθει πολιτική συμφωνία, έστω και καταρχήν συμφωνία, για να γίνει σύντομα πράξη ο συγκεκριμένος κανονισμός και να τεθούν οι βάσεις ώστε να πάρουν σειρά οι υπόλοιπες προτάσεις κανονισμών: Δηλαδή, η επισήμανση των τροφίμων και η ανιχνευσιμότητα, η διασυνοριακή διακίνηση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και παράλληλα το καθεστώς των σπόρων. Με άλλα λόγια, το σχέδιο είναι μέσα στο 2003 να λήξει οριστικά και χωρίς παρενέργειες, για τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και της ΕΕ, το θέμα της ελεύθερης καλλιέργειας, διακίνησης και κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων. Αν βέβαια προκύψουν κάποιες καθυστερήσεις, αυτό θα οφείλεται σε ενδοκοινοτικές διαφωνίες, που έχουν να κάνουν μόνο με την προώθηση και εξυπηρέτηση των αντιμαχομένων «μεταλλαγμένων» συμφερόντων.

Η κυβέρνηση βέβαια αποφεύγει επιμελώς μέχρι τώρα να θέσει το όλο θέμα στο δημόσιο διάλογο και επιχειρεί στα «μουλωχτά» μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ να δημιουργήσει τετελεσμένα στους ανυποψιάστους καταναλωτές. Οπως λέγεται σχετικά, ο υπουργός Γεωργίας επιθυμεί να κλείσει η πολιτική συμφωνία τώρα για να μην την έχει «φόρτωμα» επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003. Οπως επίσης φαίνεται, η όποια διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς θα περιοριστεί σε επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα:

  • Ποιο θα είναι το ποσοστό περιεκτικότητας σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς - αν δηλαδή θα είναι 0,5% ή 1% και σε ποιες περιπτώσεις - για να πρέπει να σημαίνονται τα τρόφιμα. Λες και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.
  • Αν θα δίνονται οι άδειες για τα μεταλλαγμένα σε κεντρικό επίπεδο από τις Βρυξέλλες ή από αρχές των κρατών - μελών. Εδώ φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να διώξει απ' πάνω της την ευθύνη να δίνονται από ντόπιες αρχές άδειες «μεταλλαγμένης δράσης» στις πολυεθνικές και πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ, στην οποία και θα παραπέμπει και τις αντιδράσεις των καταναλωτών, ασχέτως αν ή ίδια έχει προηγουμένως συμφωνήσει.

Πάντως, όσον αφορά το θέμα των γενετικώς τροποποιημένων τρόφιμων και των γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών συμπεραίνεται εύλογα πως πίσω από τα όσα περιλαμβάνονται στη σχετική πρόταση της ΕΕ κρύβονται οι ανελέητες πιέσεις και κερδοσκοπικές απαιτήσεις των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η νέα αυτή πρόταση κανονισμού έρχεται να τροποποιήσει και συμπληρώσει ακόμα και την προ ενός έτους οδηγία 18/2001, η οποία έστρωνε το δρόμο στα μεταλλαγμένα, στα σημεία που ενοχλούσαν κάπως τις πολυεθνικές. Κι όπως φαίνεται, στο εξής θα αρκεί για τις πολυεθνικές η υποβολή μιας αίτησης, και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, για να λάβουν έγκριση «μεταλλαγμένης δράσης». Η μέγιστη υποκρισία όμως είναι πως ενώ ήδη τα μεταλλαγμένα καλλιεργούνται, διακινούνται και καταναλώνονται, η ΕΕ έρχεται - υποτίθεται - να θέσει κανόνες προστασίας των καταναλωτών και της βιοποικιλότητας...

Πιστεύει όμως κανείς ότι στο «μεταλλαγμένο περιβάλλον» της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς οι πολυεθνικές και τα παραρτήματά τους θα σεβαστούν την υγεία των καταναλωτών και θα νοιαστούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον; Και σιγά τα ελεγκτικά μέτρα που λέει ότι θα... θεσπίσει η ΕΕ. `Η μήπως αν σε κάποιες περιπτώσεις αναγράφεται σε ετικέτες φυτικών προϊόντων ή στα τσουβάλια ζωοτροφών ότι περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όταν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 0,5% ή του 1%, θα λυθεί το πρόβλημα;

Αλλωστε από τον ίδιο τον κανονισμό ανοίγονται «παράθυρα» για να καταστρατηγούνται κι αυτά τα απειροελάχιστα όρια ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν μεσολαβεί θερμική επεξεργασία μεταλλαγμένων προϊόντων ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένα ένζυμα, στις ετικέτες των τροφίμων που τα περιέχουν δε θα υπάρχει καμία σήμανση. Αφήστε που στα κτηνοτροφικά προϊόντα και παράγωγα, ακόμα κι αν τα ζώα από όπου προέρχονται έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές ή έχουν υποβληθεί σε αγωγή με γενετικώς τροποποιημένα φάρμακα, δεν απαιτείται να υπάρχει ούτε σήμανση, ούτε καν άδεια για τη διακίνησή τους στην αγορά! Και η δικαιολογία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και πως το κόστος ανίχνευσης και ελέγχων θα φτάσει στα ύψη! Καλή σας όρεξη, λοιπόν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ