Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Εργαλείο ενίσχυσης των οικονομικά ισχυρών

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ στιγμάτισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον έντονα ταξικό χαρακτήρα, που διακρίνει και τον προϋπολογισμό του 2003, επισημαίνοντας πως πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, για να επωφεληθούν οι οικονομικά ισχυροί

Εντονα ταξικός, αφού αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο υπέρ των οικονομικά ισχυρών, είναι και ο φετινός προϋπολογισμός, στον οποίο αποτυπώνεται η αντιλαϊκή πολιτική της συνεχούς λιτότητας, της αύξησης των φόρων για τα λαϊκά στρώματα, οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και σημαδεύτηκε από ένα ακόμα δικομματικό επεισόδιο με τη ΝΔ, -που συμφωνεί επί της ουσίας με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική- να αποχωρεί από την πρωινή συνεδρίαση, με πρόσχημα ότι έλειπε ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, και ότι δε δίνονται εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία καταγράφει «κρυφό» έλλειμμα ενός τρισ. δρχ.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση αυτή ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία αντιπαράθεση επί της ουσίας, αλλά για τη δημιουργία «αντιπολιτευτικών εντυπώσεων». Και τα δύο κόμματα, παρατήρησε, στηρίζουν την ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και στη συζήτηση του προϋπολογισμού θα φανεί ξεκάθαρα «ποιος είναι με ποιον». Αλλωστε, παρατήρησε, τα όσα λέει σήμερα η ΝΔ για παραποιήσεις στοιχείων έχει ομολογήσει ότι τα ήξερε, αλλά έκανε τα «στραβά μάτια», προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2003 ο Α. Τζέκης, αφού υπενθύμισε το διεθνές κλίμα με την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που οδηγεί σε ύφεση ή στασιμότητα τόνισε ότι στη χώρα μας η οικονομική κρίση είναι ενδογενής και η άσχημη κατάστασή της δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις κυβερνητικές αλχημείες και ωραιοποιήσεις. Η πραγματική κατάσταση, είπε, σημαίνει για το λαό συνεχή λιτότητα, νέους φόρους, περικοπές κοινωνικών δαπανών και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Εν γνώσει της, είπε, η κυβέρνηση έκρυβε την πραγματικότητα για τα ελλείμματα και ενώ το 2001 εμφάνιζε πλεόνασμα τελικά η πραγματικότητα ήταν ότι υπήρχε έλλειμμα 1,20% του ΑΕΠ. Για δε το 2003 το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε λόγο για πλεόνασμα 0,5% ενώ τώρα ομολογεί έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ.

Στα ύψη το χρέος

Τα ίδια και χειρότερα καταγράφονται, είπε ο εισηγητής, και για το δημόσιο χρέος αφού από 102% του ΑΕΠ που το εμφάνιζαν για το 2000 τελικά ξεπέρασε το 106% και από 98,7% που το εμφάνιζαν το 2002 εκτινάχτηκε στο 105,3%. Για το 2003 προϋπολογίζεται να περιοριστεί στο 100,2% του ΑΕΠ. Η δε παραγωγική δραστηριότητα παραμένει στάσιμη, η κρίση μεταφέρεται στις πλάτες του λαού, ενώ στις τσέπες των λίγων μεταφέρονται υψηλά κέρδη. Γι' αυτό λέμε, τόνισε, ότι το θέμα είναι όχι απλά η όποια αύξηση του ΑΕΠ, αλλά το ποιος ωφελείται από αυτήν: Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο ή οι λίγοι και εκλεκτοί;

Ο Αγγ. Τζέκης ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή αναλυτικός απολογισμός των κονδυλίων της ΕΕ καθώς και ποιοι τα διαχειρίστηκαν και παρατήρησε ότι με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ συνεχώς διευρύνεται το εμπορικό της έλλειμμα.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό τόνισε ότι παραμένει ο υψηλότερος (3,7%) από όλες τις χώρες της ΕΕ και πλήττει το εισόδημα των εργαζομένων, οι οποίοι αρκούνται στα ψίχουλα των αυξήσεων της τάξης του 2,5%. Το ίδιο άσχημη είναι και η κατάσταση με την ανεργία, η οποία στην πραγματικότητα ξεπερνάει κατά πολύ το 10% και πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες.

Για την κατάσταση που επικρατεί, είπε, ευθύνες έχουν όλοι εκείνοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), που τάχτηκαν υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία είναι η μήτρα που γεννάει όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Υπέρ των λίγων το Φορολογικό

Ο Αγγ. Τζέκης αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι στόχος της είναι να μαζεύει φόρους από τους πολλούς, για να τους δώσει, στη συνέχεια, στους λίγους. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ μειώνουν συνεχώς την ανώτερη κλίμακα της φορολογίας, η οποία από 65% έφτασε στο 32,2%, ενώ κατήργησαν και το σχετικό φόρο πολυτελείας. Φροντίζουν, είπε, να απαλλάσσουν τους βιομηχάνους από το φόρο μεταβίβασης των επιχειρήσεών τους, την ίδια στιγμή που για τη μεταβίβαση ενός σπιτιού ένας γονιός πληρώνει αυξημένο φόρο. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές θριαμβολογίες πως αυξάνεται και άλλο το αφορολόγητο όριο είπε ότι αυτό είναι δώρο άδωρο, αφού η κυβέρνηση αφαιμάζει τους εργαζόμενους και με τους έμμεσους φόρους αλλά και με μια σειρά άλλους τρόπους.

Ενδεικτικό της πραγματικής κατάστασης του προϋπολογισμού είναι και το ότι μόνο για τόκους και τοκοχρεολύσια θα δαπανηθούν 10,5 τρισ. δρχ. με αποτέλεσμα να μη μένει σχεδόν τίποτα για τις κοινωνικές δαπάνες

Μισθοί πείνας

Η ίδια άσχημη κατάσταση υπάρχει και στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι με το 2,5% αύξηση συνεχίζουν να είναι καθηλωμένοι σε απαράδεκτα επίπεδα. Χαρακτηριστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αγγ. Τζέκης: Το 1985 το ημερομίσθιο ήταν 1.422 δρχ. και με τον πληθωρισμό θα έπρεπε το 2001 να είναι 9.432 δρχ. Και όμως είναι μόλις 7.200 δρχ. Επίσης, ο μισθός το 1985 ήταν 31.931 δρχ. και με τον πληθωρισμό θα έπρεπε να είναι 212.363 δρχ. ενώ είναι 161.000 δρχ.

Για το Ασφαλιστικό είπε ότι, παρά τη διαφήμιση της κυβέρνησης ότι θα χρηματοδοτείται γενναιόδωρα με το νέο καθεστώς, εντούτοις υπολείπεται κατά πολύ των ποσών της παλιάς ρύθμισης, αφού με εκείνη έπρεπε να δίνονται στο ΙΚΑ 850 δισ. δρχ., ενώ τώρα δίνονται μόλις 450 δισ. δρχ.

Το ίδιο άσχημη είναι και η κατάσταση στους αγρότες και τους μικρομεσαίους, αφού τα κονδύλια της ΕΕ δίνονται, για να ξεκληριστούν οι πρώτοι, ενώ οι δεύτεροι αποκλείονται, λόγω προδιαγραφών της ΕΕ από την κοινοτική χρηματοδότηση. Μειωμένα είναι, επίσης, τα κονδύλια και την Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό.

  • Για προϋπολογισμό, με βαθύ «πέπλο αδιαφάνειας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης και τόνισε ότι κάποιος που θέλει να προσεγγίσει τα μεγέθη του δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Είπε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση συγκρατεί την αύξηση του δημόσιου χρέους και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με το χρέος, όταν θα τελειώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Εικονική πραγματικότητα

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης στην ομιλία του περιέγραψε μια εικονική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία «αυξάνεται με πολλαπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι σε άλλες χώρες» και το 2003 θα είναι αυξημένη κατά 3,5%. Παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα που βιώνουν χρόνο με το χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι ισχυρίστηκε ότι το 2002 ήταν έτος «τεράστιων μισθολογικών αυξήσεων» (!) όπως το επίδομα των 60.000 δρχ. και το διπλό οικογενειακό επίδομα. Για την υγεία είπε ότι χάρη στις δαπάνες της κυβέρνησης έχουμε από τα πιο σύγχρονα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ το ίδιο ρόδινη βρήκε και την κατάσταση στην Παιδεία, στην οποία, όπως είπε, είχαμε ρεκόρ προσλήψεων εκπαιδευτικών. Για τα φορολογικά είπε ότι από τα 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων οι 4.100.000 θα είναι αφορολόγητες.

Η δικομματική κόντρα στην επιτροπή ξεκίνησε με την έναρξη της συνεδρίασης, όταν οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν, αφού προηγουμένως ζήτησαν να αναβληθεί η συνεδρίαση, προκειμένου να προσέλθει σε αυτήν ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, που απουσίαζε στο εξωτερικό. Εθεσαν, επίσης, το θέμα της πρόσφατης έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία καταγράφεται «κρυφό έλλειμμα» και ζήτησαν να έρθει στην επιτροπή ο πρόεδρός του και να εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Γ. Φλωρίδης κατηγόρησε τη ΝΔ για «φυγομαχία» και απουσία προτάσεων, ενώ στράφηκε και κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέγοντας ότι φέρθηκε με επιπολαιότητα και προχώρησε σε «υπέρβαση αρμοδιοτήτων». Για δε το «κρυφό έλλειμμα» ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν υπάρχει αφού πρόκειται για «συσσωρευμένες επιστροφές φόρων» προηγούμενων ετών, που παρουσιάστηκαν ως έλλειμμα χωρίς να είναι.

Ανταλλαγή άσφαιρων πυρών

Η αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ, κράτησε μόνο λίγες ώρες, αφού το απόγευμα επέστρεψαν κανονικά στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητούσε τον προϋπολογισμό. Οι εντονότατες φραστικές κόντρες για διαδικαστικά θέματα ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ -που παραβρέθηκαν στην απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό- και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική σύμπνοια των δύο κομμάτων στις πολιτικές επιλογές, που συγκροτούν τον προϋπολογισμό του 2003.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «κριτική εφ' όλης της ύλης, λαϊκισμός εκ του ασφαλούς», που προκαλεί «πλήγμα στην εθνική οικονομία» και μάλιστα «χωρίς πολιτική πρόταση». Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας στην έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του 2001, μιλώντας για «εξόφθαλμα λανθασμένη έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου», η οποία «περιέχει ουσιώδη λάθη που δημιουργούν ερωτηματικά για τη μανία που έχουν μερικοί να εμφανίζουν με μελανά χρώματα την ελληνική οικονομία», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν κίνητρα που εξυπηρετούν «στενές κομματικές σκοπιμότητες». Οσον αφορά τον προϋπολογισμό μίλησε για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τις δημόσιες δαπάνες που συνιστούν το αναπτυξιακό τρίπτυχο του προϋπολογισμού.

Ο ομιλητής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος άσκησε κριτική για «υστέρηση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα δημοσιονομικά έσοδα», τονίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη λήψης «σκληρών πολιτικών» για το «νοικοκύρεμα των δαπανών» επικαλούμενος σχετική δήλωση του Ρομάνο Πρόντι. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προϋπολογισμούς με χρέη» υπενθυμίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί χωρών, όπως η Βρετανία, παρουσιάζουν συνεχώς λιγότερα χρέη. Επίσης, χαρακτήρισε ως θετική τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μεταβίβαση επιχειρήσεων. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε επίσης για «απαράδεκτη επίθεση του υπουργού στο ελεγκτικό συνέδριο», καθώς και για «ανειλικρίνεια και κρυφά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ