Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Η πολιτική ανταγωνισμού πλήττει τους εργαζόμενους

Στη δημιουργία τεράστιων μονοπωλιακών συγκροτημάτων, που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, στοχεύει η λεγόμενη πολιτική ανταγωνισμού που προωθεί η ΕΕ. Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «πολιτική ανταγωνισμού».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο Γ. Πατάκης τόνισε:

«Η εφαρμοζόμενη πολιτική ανταγωνισμού οδήγησε μεγάλους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να απολέσουν θέσεις, σημαντικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά και κυρίως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Ενίσχυσε τη δημιουργία τεράστιων μονοπωλιακών συγκροτημάτων με την προώθηση συγχωνεύσεων, ενοποιήσεων και εξαγορών επιχειρήσεων, που απέκτησαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και μεγαλύτερη ασυδοσία στον προσδιορισμό τιμών, εκτοπίζοντας από την αγορά ανταγωνιστές, πρωταρχικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα απολύσεων, εκρηκτική άνοδο της ανεργίας.

Η εκτίμηση ότι η πολιτική ανταγωνισμού αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αποδεικνύεται λανθασμένη, εφόσον στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Αυτό που ανησυχεί την ΕΕ είναι η καθυστέρηση της οριστικής απελευθέρωσης των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, της επιτάχυνσης της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών και η πλήρης απελευθέρωση όλων των αγορών, η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η γενίκευση των πρόσκαιρων και προσωρινών μορφών εργασίας.

Στη λογική του ανταγωνισμού προωθούνται νεοφιλελεύθερα μέτρα μεγαλύτερης μείωσης των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των ήδη ισχυρών και να εδραιωθούν στην αγορά, αποκλείοντας νέους ανταγωνιστές και ενισχύοντας την κυριαρχία των μονοπωλιακών συμφερόντων. Αλλά και όταν χρειάζεται να δοθούν κρατικές ενισχύσεις, αυτό γίνεται πάλι για την προστασία του κεφαλαίου από "επιχειρηματικούς κινδύνους".

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συμπαρατασσόμαστε με τους εργαζόμενους που αντιστέκονται και αντιτίθενται σε αυτή τη φιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που μειώνει το βιοτικό τους επίπεδο, γεννάει τη φτώχεια, συρρικνώνει το δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες της κοινής ωφέλειας στο όνομα του άκρατου και καταστροφικού ανταγωνισμού, στο όνομα της οικονομίας της αγοράς και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (2021-10-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση σχετικά με τον «εμπορικό πόλεμο» συμφερόντων και το ρόλο της ΕΕ (2018-06-01 00:00:00.0)
...σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων (2012-10-13 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την Κίνα (2005-05-14 00:00:00.0)
Καταστροφικά τα αποτελέσματα της πολιτικής του ανταγωνισμού (2000-01-21 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για τη ναυτιλία (1997-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ