Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Βιοτεχνολογία σε όφελος των μονοπωλίων

Αρνητική η ψήφος των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Ο μεγάλος αγώνας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την προώθηση τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει και απασχολεί την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του Κόμματος στην έκθεση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Νοέμβρη, τόνισε:

«Η πρόοδος των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι η βιοτεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει στη βαθύτερη κατανόηση της ζωής, στην καταπολέμηση των ασθενειών, στην ανάπτυξη φαρμάκων. Ταυτόχρονα, εμπεριέχει κινδύνους που απορρέουν κυρίως από "παιχνίδια" με το γενετικό υλικό, παρεμβάσεις στο γενετικό κώδικα, κλωνοποίηση, παρασκευή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και από την καταχώριση ιδιοκτησίας σε ζώντες οργανισμούς μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τη χρήση του γενετικού κώδικα για σκοπούς φακελώματος.

Αυτό που απασχολεί τόσο την Κομισιόν, όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας σε όφελος της κοινωνίας, αλλά το πώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θα ξεπεράσουν την καθυστέρηση που έχουν με τα αμερικανικά, κάτι που βεβαίως δε μας παραξενεύει. Η προώθηση τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι ο κύριος μοχλός αυτής της προσπάθειας και εδώ γίνεται αγώνας δρόμου με τους Αμερικανούς. Δεν ανησυχούν καθόλου από τους κινδύνους που προέρχονται από τη βίαια διατάραξη της διαδικασίας της εξέλιξης της ζωής μέσα από τεχνητές μεταλλάξεις, από το ότι είναι αδύνατη η πρόβλεψη της επίδρασης τέτοιων οργανισμών στην υγεία και στο άκρως ευαίσθητο οικοσύστημα του πλανήτη μας. Ρίχνουν την ευθύνη της προφύλαξης στους ίδιους τους καταναλωτές (π.χ., στους λιμοκτονούντες πληθυσμούς της Αφρικής) και θεωρούν ότι το μόνο για το οποίο έχουν ευθύνη είναι η προειδοποίηση για την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα προϊόντα. Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι λαϊκές αντιδράσεις κατά τέτοιων προϊόντων προέρχονται από κακή πληροφόρηση!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ