Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ
Αγώνας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης

Η ΕΣΚ καταλογίζει ευθύνες στις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, επειδή δεν αντιστάθηκαν στην κυβερνητική πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για έναν ενεργειακό τομέα, κρατικό, ενιαίο που θα λειτουργεί προς όφελος το λαού

Να αντισταθούν στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και να παλέψουν για μια ΔΕΗ και ενεργειακό τομέα, κρατικό, ενιαίο, στα πλαίσια μιας οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής καλεί τους εργαζόμενους η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΔΕΗ (ΕΣΚ - ΔΕΗ). Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΚ - ΔΕΗ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση προχωρούν στη δεύτερη φάση της μετοχοποίησης (17% η πρώτη, 13% η δεύτερη, φτάνοντας έτσι στο 30%, ενώ παράλληλα στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης, στόχος τους είναι η εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή. Επισημαίνει μάλιστα ότι «η μετοχοποίηση συνιστά πολιτική απόφαση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, της παραγωγικής βάσης της χώρας και έρχεται σε απ' ευθείας σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Ενα χρόνο μετά την πρώτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΕΣΚ - ΔΕΗ. Συγκεκριμένα:

  • Τα κέρδη της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 63%, ακρίβυνε η οικιακή κατανάλωση και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων και εντατικοποιήθηκε η εργασία.
  • Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, διαλύθηκε το Ασφαλιστικό των εργαζομένων
  • Εσπασε η Επιχείρηση σε μικρότερες μονάδες, έκλεισαν πρακτορεία, υποβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες.
  • Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού, αλλά την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Για την ενίσχυση της ίδιας πολιτικής, σημειώνει η ΕΣΚ, παίρνονται καινούρια μέτρα. Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτηθεί με 500 δισ. δραχμές, με χρήματα του ελληνικού λαού, για έργα που είχε φτιάξει η δημόσια ΔΕΗ και που έχουν πληρωθεί από τον ελληνικό λαό, τα οποία σήμερα θα γίνουν κέρδη για τους μεγαλομετόχους. Θα συνεχιστεί, επίσης, η ίδια τιμολογιακή πολιτική με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Επίσης, τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, θα ενταθούν ακόμα περισσότερο. Η Διοίκηση προωθεί σύστημα αξιολόγησης που προβλέπει ατομική διαπραγμάτευση, εντατικοποίηση της εργασίας, μείωση του εργατικού κόστους, μετατροπή του εργαζόμενου σε λάστιχο.

Η ΕΣΚ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες και στις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, οι οποίες όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν στην κυβερνητική πολιτική, αλλά η ουσιαστική ταύτισή τους με την εργοδοσία θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη σοβαρά προβλήματα. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αγοράσουν ούτε μία μετοχή της ΔΕΗ, αλλά να παλέψουν για έναν ενεργειακό τομέα, κρατικό, ενιαίο, όπου θα εξασφαλίζει και θα συνδυάζει αρμονικά:

  • Φτηνή παροχή ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες
  • Μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας και ασφάλεια εφοδιασμού.
  • Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνίτης, νερά κλπ.).
  • Την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων (μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές κατακτήσεις).

Τέλος, η ΕΣΚ θεωρεί θετικές και στηρίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνονται από τις ΤΔΕ- ΕΤΕ της Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η προωθούμενη αναδιοργάνωση. Χρειάζεται συνέχεια και συντονισμός, για να υπάρξουν αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. «Κάθε συνδικαλιστής, κάθε τοπική επιτροπή πρέπει να πάρει θέση. Μισόλογα και σκοπιμότητες δε χωρούν», καταλήγει η ΕΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ