Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Για ακόμα σκληρότερες δημοσιονομικές πολιτικές

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι θα ήταν επιθυμητή μια μείωση του χρέους κατά 4-5% το χρόνο, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή της λήψης μέτρων

Οι «παρενέργειες» για την Ελλάδα από τη νέα, γαλλογερμανικής υφής, «ελαστική» ερμηνεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκδηλώθηκαν και χτες, μέσω των δηλώσεων του Ισπανού κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για νομισματικά θέματα, Πέδρο Σόλμπες. Ο τελευταίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι «θα ήταν επιθυμητό τα κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος να αναλάβουν δέσμευση για τη μείωσή του κατά 4-5% ετησίως».

Φυσικά, πίσω από το πρόσωπο του εντολοδόχου Σόλμπες βρίσκονται οι δυνάμεις εκείνες - κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία - που επέβαλαν μια διαφορετική ερμηνεία του Προγράμματος Σταθερότητας, αν και οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις είχαν εισηγηθεί το 1997 την εφαρμογή του με τη μορφή που γνωρίσαμε έως σήμερα. Σύμφωνα με τη «νέα» ερμηνεία, το κριτήριο της μείωσης του δημοσίου χρέους θα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, σε αντίθεση με το κριτήριο του ελλείμματος, το οποίο και θα εξετάζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Με τον τρόπο αυτό Γάλλοι και Γερμανοί αποενοχοποιούνται από τις κατηγορίες ότι παραβιάζουν το κριτήριο για ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ και μεταφέρουν το πρόβλημα - μέσω της αναβάθμισης του κριτηρίου του δημοσίου χρέους - σε Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο. Οι τρεις αυτές χώρες έχουν χρέος υψηλότερο του 100% του ΑΕΠ - σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 9 της ευρωζώνης, που έχουν χαμηλό σχετικά δημόσιο χρέος - και τίθενται έτσι στο στόχαστρο της κριτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του ο Π. Σόλμπες ανέφερε επίσης ότι είναι ακόμα πρόωρο να γίνει λόγος για λήψη μέτρων συμμόρφωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του δημοσίου χρέους. Αφήνεται φυσικά ανοιχτή η προοπτική επιβολής μέτρων σε κάποια άλλη χρονική στιγμή... Στα πλαίσια αυτά, σε ανακοίνωση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνεται ότι «η κατάσταση σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος παρουσιάζει επιδείνωση σε αρκετά κράτη-μέλη» και χαρακτηρίζει το γεγονός «ανησυχητικό». Κατονομάζονται μάλιστα οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας «ως οι περισσότερο ανησυχητικές, εφόσον το δημόσιο χρέος τους είναι αισθητά υψηλότερο από το 100% του ΑΕΠ και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί την τελευταία τετραετία για την προσέγγιση του ορίου του 60% του ΑΕΠ παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη». Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σχολιάζοντας τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, ανέφερε ότι «θα προσδώσουν περισσότερο κύρος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνδυάζοντας την πειθαρχία με την ευελιξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ