Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταστροφικά τα αποτελέσματα της πολιτικής του ανταγωνισμού

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, σε σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ

Τα καταστροφικά αποτελέσματα του άκρατου και καταστροφικού ανταγωνισμού, που εφαρμόζεται στο όνομα της απόλυτης οικονομίας της αγοράς και της προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την πολιτική ανταγωνισμού.

«Συζητάμε για άλλη μια φορά την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ, σημείωσε ο Γ. Θεωνάς, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων εφαρμογής της, σε συνδυασμό με τις κριτικές ενισχύσεις στη μεταποίηση και σε ορισμένους άλλους τομείς της οικονομίας, καθώς και τις ενισχύσεις στη χαλυβουργία».

«Μέσα σε ποιες συνθήκες, όμως, πραγματοποιείται αυτή η συζήτηση και σε ποια συμπεράσματα θα έπρεπε να οδηγούμαστε», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Αυτό που χαρακτηρίζει τη σημερινή πραγματικότητα είναι η πραγματοποίηση γιγαντιαίων συγχωνεύσεων, συνενώσεων και εξαγορών τεράστιων μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχειρήσεων και η δημιουργία τρομακτικής ισχύος πλανητικού επιπέδου συγκροτημάτων. Αλήθεια, δε θα έπρεπε αυτό να απασχολήσει τη συζήτησή μας. Ποια πολιτική ανταγωνισμού θέλει και μπορεί να θέσει ελέγχους στη δράση αυτών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων».

«Συγκεκριμένοι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, οι αερομεταφορές, η χαλυβουργία, χτυπημένοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική ανταγωνισμού, έχουν υποστεί τεράστιες επιπτώσεις. Εχασαν θέσεις και σημαντικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά, και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Η σκανδαλώδης συγκέντρωση εξουσίας σε στρατηγικής σημασίας τομείς, παραδίδει σε κερδοσκοπικούς πολυεθνικούς ομίλους την οικονομία ολόκληρων κρατών. Παρ' όλα αυτά επιμένετε στην περαιτέρω αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα και είστε έτοιμοι να αυστηροποιήσετε παραπέρα την πολιτική ανταγωνισμού, θεωρώντας ως κρατικές ενισχύσεις ακόμη και τις κρατικές παραγγελίες προς δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις».

«Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ο Γ. Θεωνάς, η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, οδηγεί στην εκρηκτική άνοδο της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, οι καταναλωτές βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται, τη φτώχεια να γενικεύεται και ο δημόσιος τομέας και η παραγωγική βάση των περισσότερων χωρών της Ενωσης να αποδιαρθρώνεται και να διαλύεται, στο όνομα ενός άκρατου και καταστροφικού ανταγωνισμού, στο όνομα της απόλυτης οικονομίας της αγοράς και της προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

«Εμείς θεωρούμε υπεύθυνη για όλα αυτά και την ασκούμενη πολιτική ανταγωνισμού και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ' αυτή», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ