Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ελπιδοφόρα εξέλιξη στον αγώνα για την καταβολή τους

«Ναι» στην επιδίκαση των αποζημιώσεων από τα ελληνικά δικαστήρια είπε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος

 

Σε νέα φάση μπαίνει το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, μετά τη χτεσινή εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλου στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έμμεσα κατηγόρησε τη Γερμανία για περιφρόνηση της ελληνικής δικαιοσύνης και εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης του γερμανικού δημοσίου, το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της ετεροδικίας και δε θέλει να συμμορφωθεί με την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο κατόπιν αίτησης αναίρεσης του γερμανικού δημοσίου κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου Βοιωτίας στις 13-6-1944. Το δικαστήριο είχε επιδικάσει συνολικά 9.448.105.000 δραχμές ως αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση στους συγγενείς των θυμάτων για ζημιά και ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα στρατεύματα Κατοχής.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας και επικαλέστηκε σειρά διατάξεων της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας που ορίζουν ότι τα θύματα εγκλημάτων έχουν δικαίωμα να επιλέξουν σε ποιο δικαστήριο θα προσφύγουν.

Επίσης, ο Π. Δημόπουλος επικαλέστηκε τη σύμβαση της Χάγης και το χάρτη του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, το οποίο έχει κρίνει ότι «το δικαίωμα ετεροδικίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για αδικήματα ή πράξεις που αποδοκιμάζονται από το διεθνές δίκαιο.

Να διευκρινίσουμε ότι το δικαστήριο καλείται να απαντήσει αν μπορεί η ελληνική δικαιοσύνη να εκδικάσει τις χιλιάδες αγωγές που έχουν ήδη υποβληθεί για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος. Σε περίπτωση που ο Αρειος Πάγος απαντήσει θετικά σ' αυτό το θέμα, τότε τα δικαστήρια - πρωτοδικεία και εφετεία - όπου εκκρεμούν χιλιάδες αγωγές, θα τις κάνουν δεκτές.

Καταπέλτης ήταν η αγόρευση του συνηγόρου των θυμάτων Γ. Α. Μαγκάκη, οποίος μίλησε για ακραίο παραλογισμό «που αντιτάσσει κάθε έννοια απονομής της δικαιοσύνης και διασύρει τη διεθνή έννομη τάξη». Παράλληλα, κατηγόρησε το γερμανικό κράτος ότι προσπαθεί να βάλει «μια ταφόπλακα πάνω στα θύματα με το να παραμένει έτσι δικαστικά αδικαίωτη η ακραία θυσία τους».

Ο δεύτερος συνήγορος Ι. Σταμούλης επικαλέστηκε απόφαση του Πρωτοδικείου Καρλσρούης, το οποίο κήρυξε εαυτό αναρμόδιο για υπόθεση με αποζημίωση και παρέπεμψε την υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ