Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και τα ψέματα

Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια, λέει ο λαός μας. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που δημοσίευσε ο προχτεσινός «Ρ», φανέρωσαν - πέραν κάθε αμφιβολίας - τον προσχηματικό, αποπροσανατολιστικό και αντεπιστημονικό χαρακτήρα των κυβερνητικών ισχυρισμών.

Η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας δεν πρόκειται να προσφέρει το παραμικρό στο όποιο πρόβλημα νιτρορύπανσης υπάρχει. Και το λέει αυτό ο πλέον αρμόδιος φορέας, το Ινστιτούτο Εδαφολογίας της Λάρισας. Και το στηρίζει με συγκεκριμένες και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις.

Πρώτον, γιατί η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί τη λιγότερη ποσότητα αζωτούχων λιπασμάτων ανά στρέμμα, απ' όλες τις άλλες καλλιέργειες, πλην αυτής των κουκιών (π.χ. το καλαμπόκι χρειάζεται 30 με 35 κιλά, οι δεντροκαλλιέργειες γύρω στα 30, ενώ το βαμβάκι 10 με 15). Δεύτερον, γιατί το κάλπικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νιτρορύπανση αποδείχνεται και από το γεγονός, πως, εδώ και δύο χρόνια, μένει αναπάντητο το αίτημα 15 φορέων (ανάμεσά τους το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΔΕΥΑΛ, το ΕΘΙΑΓΕ), να γίνει ολοκληρωμένη έρευνα και μελέτη, για το θέμα της ρύπανσης των υδάτων στη Θεσσαλία. Τρίτον, γιατί η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο Γεωργίας, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο καθοδήγησης και ενημέρωσης των αγροτών για τη σωστή και οικονομική λίπανση των καλλιεργειών τους. Τέταρτον, γιατί η όποια νιτρορύπανση των υδάτων της Θεσσαλίας θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά τα γνωστά και σχετικά αιτήματα του αγροτικού κινήματος (εκτροπή Αχελώου, ανασύσταση Κάρλας, φράγμα Σμόκοβου, κλπ.) χρόνια τώρα μένουν αδικαίωτα.

Μήπως θέλει κι άλλες αποδείξεις ο κ. Ανωμερίτης..;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ