Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΑΛΓΜΕΝΑ
Στην... «ευσυνειδησία» των επιχειρηματιών η ενημέρωση των καταναλωτών

Την αντίθεσή της στην κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων από το χωράφι μέχρι το ράφι στο βαθμό που η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον εκφράζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Αντίθετη με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εμφανίζεται και η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ). Όσο για την ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα, πιά, στην αγορά, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν άγρια ... μεσάνυχτα, όπως παραδέχεται με δηλώσή της στο «Ρ» η απερχόμενη προέδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Χρ. Παπανικολάου.

Η Ενωση Καταναλωτώ, υποστηρίζει, πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να απορρίψει με κάθε τρόπο τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Πολύ περισσότερο, που κανείς δημόσιος φορέας (στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της ΕΕ) δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της υποχρεωτικής κοινοτικής οδηγίας, ο οποία ισχύει από σήμερα, σχετικά με την επισήμανση στα τρόφιμα που φέρουν μεταλλαγμένες ουσίες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,9% όταν αυτές είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,5% όταν οι ουσίες δεν είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ.

Επίσης, η ΕΚΠΟΙΖΩ, παράλληλα με την αντίθεσή της στα μεταλλαγμένα, καλεί:

  • τους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων να αρνηθούν την καλλιέργεια και χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και παραγώγων τους.
  • τους κτηνοτρόφους να απορρίψουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.
  • τις αλυσίδες τροφίμων να μην βάλουν στα ράφια τους τρόφιμα που θα περιέχουν συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
  • την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια ώστε να κηρυχτεί ολόκληρη η χώρα ελεύθερη από καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει ότι από το 1996 μέχρι σήμκερα έχουν εγκριθεί από την ΕΕ 33 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Εκείνα που χρησιμοποιούνται για παρασκευή τροφίμων ή ζωοτροφών πριέρχονται από τέσσερα είδη γενετικά τροποποιημένα και συγκεκριμένα σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και βαμβακόσπορο.

Ο «Ρ» ρώτησε την Χρ. Παπανικολάου, κατά πόσο ο ΕΦΕΤ ή οι αντίστοιχοι φορείς των άλλων χωρών της ΕΕ διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία (νομοθετικά και τεχνικά) ώστε να εξασφαλίσουν ότι κάθε προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά περιέχει και σε τι ποσότητα πρώτες ύλες μεταλλαγμένες ή επιμολυσμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς; Η απάντηση που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ήταν πως η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας αυτή επαφίεται σε μεγάλο βαθμό και στη «διακριτική ευχέρεια» των ίδιων των επιχειρήσεων. Πρόκειται,πρόσθεσε, για εξαιρετικά περίπλοκη και πολυδάπανη διαδικασία για τα κράτη, πράγμα το οποίο βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την πλημμελή προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις εάν υποτεθεί ότι καλούνται να αναλύουν εργαστηριακά κάθε πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν. Τα πράγματα, κατέληξε θα γίνονται όλο και χειρότερα όσον αφορά στον έλεγχο της διακίνησης προϊόντων με μεταλλαγμένες πρώτες ύλες στο βαθμό που θα δίνονται συνέχεια εγκρίσεις για εισαγωγή, εμπορία και καλλιέργεια στο πλαίσιο της άρσης του μορατόριουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ